2014. március 12., szerda

Több energiára vágysz? 10 tanács, amivel elűzheted a fáradtságot!

Sokszor beszédbe elegyedek a jógásokkal jógaóra előtt vagy után, vagy egyéb ismerőseimmel, amikor összefutunk, és nagyon gyakran hallom a panaszt, hogy "Fáradt vagyok, nincs energiám semmire!" Éppen ezért úgy gondoltam, hogy összeszedek pár tippet, ami segíthet hozzájutni némi többlet-energiához a hétköznapokban. 

1. Aludj többet! A krónikus fáradság egyik legnyilvánvalóbb oka az alváshiány. Az egészséges szervezetnek napi 6-8 óra alvásra lenne szüksége, ráadásul az éjfél előtti órák duplán számítanak a pihenés szempontjából. Sokszor azonban a stresszes életmódunk és pörgő elménk miatt képtelenek vagyunk időben lefeküdni, vagy ha lefekszünk, nem bírunk  könnyen elaludni. Ennek számos oka lehet, de a leggyakoribb a stressz és a mértéktelen kávéfogyasztás, amely felborítja az alvás-ébrenlét ciklusát. Olvass tovább, hogy megtudd, mi a teendő!

2. Állj le a kávéval és az energiaitallal! Mindkettő olyan mennyiségű koffeint tartalmaz, ami függővé teszi a szervezetedet, és megakadályozza azt, hogy valaha is a jövőben kipihenhesd magadat. Miért? Mert nem tudsz rendesen elaludni a koffein izgató hatása miatt, majd fáradtan ébredsz. Ekkor megint kávéznod kell, különben senki ne kerüljön a szemed elé. A koffein miatt napközben pörög az idegrendszered és egyre több fáradtság gyűlik össze benned. Plusz a koffein terheli a szívedet, kiszívja a vizet a szervezetedből, és a sok cukor miatt még be is hízol a kávétól és az energiaitaltól. Ha úgy érzed, hogy mégsem bírod élénkítőszerek nélkül, akkor itt van néhány egészségesebb opció: zöld tea, Mate teaMatcha zöld tea por, Guarana, ginzeng

3. Fogyassz superfoodokat! Az előző gondolatmenet folytatásaként, a kávé és energiaital nem csak az idegrendszeredet, de az összes sejtedet kimeríti, és ehhez még hozzájárul a nagy mennyiségű feldolgozott élelmiszer és állati fehérje fogyasztása, ami nem csak hogy levertté és nyomottá tesz, de megfosztja a sejtjeidet a szükséges tápanyagoktól is. A superfoodokról már sokat írtam, gyakorlatilag mindegyik superfood hozzájárul a szervezetünk esszenciális tápanyag-ellátásához. A legütősebb kombó azonban, amivel én is fel szoktam turbózni az energiaszintemet, a biokakaó és maca (perui zsázsa) kombója valamilyen gyümölcsturmixba vagy kókusztejbe keverve. Mindkettőből egy csapott evőkanál legalább hat órára felpörget.

4. Válts át a halott ételről az élőre! A finomított szénhirdátok, cukrok, fehér lisztek és a hús, tejtermék több energiát von el a szervezetedtől, mint amennyi tápanyagot be tudsz vinni általa. Vagyis fáradékony leszel, és a sejtjeidben felgyülemlenek a salakanyagok. Ehelyett fogyassz minél több zöldséget, gyümölcsöt, csírát, olajos magvakat, zöld leveleseket, vagy juice-old, turmixold őket! A jelszó a friss! Nem nehéz párhuzamot vonni a friss növényi ételek és a friss, tettrekész állapot között, amit ezek fogyasztása eredményez. A búzafűlé különösen ajánlott, mert nagy mennyiségű élő vitamint tartalmaz, ami úgy hat a szervezetedre, mint egy vitamin-bomba. A klorofill, bioflavonoidok, enzimek mind.-mind az élő növényekben vannak, és ezek azok, amik szupergépezetté teszik a szervezetedet, és lecsökkentik a regenerációs időt a megterhelő fizikai vagy mentális tevékenység után.

5. Stresszelj kevesebbet! A krónikus fáradtság egyik vezető oka a stressz. gyakran még álmunkban is a minket gyötrő problémák körül forognak a gondolataink, és így képtelenek vagyunk kipihenni magunkat. A túlzott információ-áradat, ami a tévéből, internetről, közösségi médiából ér bennünket, szintén leterheli az elménket és szétszórja a figyelmünket. Ezen a téren a kevesebb több! Kapcsold ki a tévét, vagy mondd is le az előfizetésedet! Napi két óránál többet lehetőleg ne tölts az internet előtt! Ha valakivel beszélgetni akarsz, akkor találkozz vele, és csináljatok valamit együtt! Ez sokkal jobb, mint a telefonon lógni egész nap! És hogy hogyan csökkentsd a stresszt, az a következő pontokból kiderül!

6. Mozogj többet! A krónikus fáradtság oka nagyon gyakran abban rejlik, hogy modern életmódunkban túlzottan a fejünkben élünk, egész nap a monitort bámuljuk, a billentyűzetet püföljük, kommunikálunk, aktákat gyártunk, adatokat kezelünk. A fizikai aktivitás azonban háttérbe szorul, így a sejtjeink nem is adják le azt a munkát, amire tervezve vannak. Az egészséges ember testtömegének 30-40%-át az izomszövet alkotja, szóval azt is meg kell dolgoztatni. Napi egy óra sport vagy heti 3x másfél óra máris energikusabbá fog tenni, mint a mozgásszegény életmód. Emellett a sport segít feldolgozni a stresszt is, vagyis kétféle módon is hozzásegít az energiaszintünk növeléséhez. 

7. Jógázz és lélegezz! A jógát kiemelném a sportok közül, mivel itt a tudatos légzés van a középpontban, ami, hacsak nem végzünk külön légzőgyakorlatokat, nagyban hozzá fog járulni az energiáink feltöltéséhez. A mozgásszegény életmódot ugyanis felszínes légzéssel társítjuk, így a stressz beleeszi magát az idengrendszerünkbe, miközben alig jutunk némi pránához. Jóga közben tehát koncentráljunk a tudatos, mély légzésre, és így meg fogjuk tapasztalni, mennyivel hatékonyabban tölt fel energiával a jóga minden más testmozgásnál! Persze nem tilos a kettőt kombinálni, így az izmainkat és megdolgoztatjuk, és az idegrendszerünk is felfrissül.

8. Meditálj! Aki még nem próbálta, az meglepve fogja tapasztalni, hogy a rendszeres meditáció mennyire megdobja az energiaszintjét, segít a figyelem fókuszálásában, a memória fejlesztésében, a stressz kezelésében, egyszóval minden mentális és agyi funkciónkat javítja. A meditáló emberek jobb kedélyűek, lazábban tudnak viszonyulni az idegesítő helyzetekhez, életvidámabbak, és érzelmileg kiegyensúlyozottabbak. Jobban tudnak szeretni, mint azok, akik nem gyakorolják a "mentális fitnessz" semmilyen formáját. A számtalan meditációs technika közül kiválaszthatod azt, ami neked tetszik, nem kell semmiben sem hinned vagy vallásosnak sem lenned ahhoz, hogy élvezd a meditáció kedvező hatásait.

9. Szeress többet! Az előző pontból következik az egyik legfontosabb tényező: a szeretet. Mindenki szeretetet akar kapni, és meg kell tanulnia önzetlenül adni is azt. A szeretet kapása és adása is feltölt energiával, főleg, ha spontán, kényszer nélkül történik. Tölts több időt a szeretteiddel, és fejezd ki bátrabban a szeretetedet! A testi érintés, ölelés, masszázs mind energiával töltenek fel és ragyogóvá teszik a lelkedet. Egyetek együtt, sportoljatok együtt, játsszatok, kiránduljatok, örüljetek egymásnak!

10. Kirándulj! És végül a tizedik pont, ami szintén nagyon fontos: jön a tavasz, menj ki a természetbe, és töltekezz fel annak energiáival! Azok az emberek, akik sokat kirándulnak, sétálnak, sportolnak a szabadban, és érintkeznek a természet elemeivel: a földdel, a nappal, a vízzel, a levegővel, sokkal ritkábban szoktak levertek, depressziósak, kimerültek lenni, mint azok, akik a szobában, irodában kuksolnak egész nap, és még a szabadidejüket is valami zárt szórakozóhelyen töltik, vagy otthon, illetve ha sportolni mennek, akkor télen-nyáron csak teremben vannak. Persze a közös sportolás élménye nagyon jó, de ha a természetben tesszük mindezt, legalább hétvégén, akkor visszaszerezhetjük azt az őserőt, amivel természetjáró elődeink rendelkeztek. 

Kellemes feltöltődést kívánok mindenkinek!


Nincsenek megjegyzések: