2014. március 23., vasárnap

Pincsha-majúrászana

Újabb részlet Gregor Maehle Ashtanga-könyvéből:

"Pincsha-majúrászana (pávatoll-póz)

Dristi: orrhegyre

Áttekintés: Az erő-sorozat a pincsha-majúrászanával kezdődik. Ez az első póz a lapockák stabilizálására fókuszál.

Előfeltétel: A kapótászana és a dvipada-sírsászana végrehajtása. A gyakorlónak jártasnak kell lennie a kapótászanában, mielőtt belekezd a kartámaszokba. Ha nem tudjuk annyira rögzíteni a felkarcsontot, hogy térdelő helyzetben hátrahajolva elérjük a lábainkat, akkor a kartámaszok csak még kötöttebbé teszik a vállat.

Amikor a karjainkon egyensúlyozunk, a gerincnek és a hasnak elég szilárdnak és feszesnek kell lennie ahhoz, hogy elbírja a lábak és a medence súlyát anélkül, hogy átfordulnánk hátrahajlításba, mivel ez a vállízület sérülését okozhatja. Ha jártasak vagyunk a dvipada-sírsászanában, az azt jelzi, hogy elértük ezt a szilárdságot.

Ellenjavallat: Meglévő vállsérülés esetén a pózból való kiugrást (kilencedik vinyásza) módosítani kell.

Vinyásza számolás

Szapta: Belégzésre ugorjunk előre, a térdeink a tenyereink mellett érkeznek a talajra. Kilégzésre helyezzük el az alkarokat a talajon. Ellenőrizzük, hogy a kezeink a matrac elejéhez közel helyezkednek-e el, mert így biztosíthatjuk, hogy amikor leereszkedünk a pózból, akkor a lábaink a matracra fognak érkezni.

Ellenőrizzük, hogy a könyökeink vállszélességben vannak-e, és tartsuk párhuzamosan az alkarjainkat a pincsha-majúrászana végzése közben. Mivel az, aki még kezdő a póz végrehajtásában, gyakran túl messzire helyezik a könyöküket egymástól, érdemes eleinte ellenőrizni a távolságot, mint ahogyan a sírsászanában (fejenállás) tesszük. Helyezzük a kezeinket az átellenes könyökökre, úgy, hogy az ujjaink körbeérjenek a könyökünk külső oldalán. Tartsuk meg ezt a távolságot a könyökök között, és helyezzük az alkarjainkat egymással párhuzamosan, és szilárdan nyomjuk a tenyerünket a talajba, szétterpesztve az ujjakat. Az ezután következő mozdulat alatt ne vigyük közelebb egymáshoz a tenyereinket, és ne is húzzuk szét a könyökünket. Minél jobban be tudunk sétálni a lábunkkal, annál kevesebb lendületre lesz szükségünk a pózba jutáshoz, így pedig könnyebb kioltani a lendületet és eltalálni az egyensúlyi helyzetet az alkarjainkon.

Astau: Belégzésre emeljük fel a fejünket és nézzünk az ujjaink közötti pontra. Ha nehéznek találjuk, hogy egy pontot nézzünk a matracon, akkor odatehetünk valamit a kiválasztott pontra, vagy megjelölhetjük a matracot. Akiknek még nem biztos az egyensúlyuk, hasznosnak találhatnak egy ilyen segítséget. Ha egy pontra rögzítjük a tekintetünket, akkor sokkal könnyebben tudunk egyensúlyozni.
Most rúgjuk fel magunkat a teljes pózba egy lábbal. Akinek nagyon hosszú a hamstringje, az képes lehet lendület nélkül is felmenni a pózba, a bal lábát a talajon tartva, majd a jobb lábát a feje fölé emelveés utána azzal egyensúlyozva felemeli a bal lábát is, majd egymás mellé zárja őket. A legtöbb gyakorló számára ez nem ajánlott. Általában túlzottan el kell csavarni a medencénket ennek a tranzíciónak a végrehajtásához, és ha mindig ugyanazon az oldalon csináljuk, akkor az izmok aránytalansága a medence elbillenését okozhatja.

Ezért jobb, ha megtanuljuk egyenes lábakkal felrúgni magunkat, egyik lábat a másik után (ollózó rúgással). Nyújtsuk ki a levegőbe az egyenes jobb lábunkat, amilyen magasra tudjuk anélkül, hogy elfordítanánk a medencénket. Hajlítsuk be a bal lábunkat, és belégzésre lökjük el a talajtól, majd emeljük az egyenes bal lábat, amíg a jobb mellé nem kerül.

Ha nem sikerül egészen felmenni, akkor nézzünk egy kicsit előrébb. Minél inkább felemeljük a tekintetünket, annál inkább fogjuk tudni nyújtani a hátunkat és a nyakunkat, és annál magasabbra tudjuk felemelni a törzset is. Ha viszont túlzottan felemeljük a tekintetünket, akkor hátraeshetünk hídba. Eleinte, miközben a gyakorló tanulja a pózt, a tanárnak ott kell lennie mellette és meg kell akadályoznia, hogy túllendüljön. Rövid időn belül a gyakorló megjegyzi, hogy mennyi erőre van szüksége ahhoz, hogy elérje a megfelelő helyzetet, és képes lesz a tanár segédlete nélkül elvégezni a mozdulatot."

Nincsenek megjegyzések: