2014. március 1., szombat

Dvipada-sírsászana B

Újabb részlet Gregor Maehle Ashtanga-könyvéből:

"Amikor mindkét láb stabilan a nyakunk mögött van, aktiváljuk a törzsfeszítő izmokat és egyenesedjünk ki, amennyire lehet. Emeljük meg a mellkasunkat és engedjük le a szeméremcsontot. Találjuk meg az egyensúlyt az ülőcsontokon és helyezzük mindkét kezünket andzsalí-múdrába (imatartásba). Húzzuk hátra a fejünket, amennyire lehetséges, ami által még lejjebb megy a láb, és nézzünk az orrunkra. Ha nehéznek találjuk a fej hátravitelét, akkor a mutató- és középső ujjainkkal nyomjuk felfelé az állunkat. Vegyünk öt mély levegőt a mellkasunkba.

Nava: Helyezzük mindkét kezünket a földre magunk előtt, és belégzésre egyenesítsük ki a karjainkat és emeljük ki az ülőcsontokat a talajról. Próbáljuk spiccelve tartani a lábunkat és lélegezzünk mélyen a mellkasunkba. Vegyünk öt mély levegőt és nézzünk felfelé. Ez a póz sokkal könnyebb, mint a nyolcadik vinyásza. A gerincet itt a vállakon tartjuk, míg a nyolcadik vinyászában a gravitáció ellenében kell függőlegesen tartanunk a gerincünket.

Használjuk a gerincfeszítő izmok és a törzsfeszítő izmok együttes erejét arra, hogy lefelé húzzuk az ülőcsontokat és felfelé a fejtetőnket, így nyújtva a gerincet. Bár a gerinc kiegyenesítése eleinte lehetetlenségnek tűnik, ez a kulcs a hatékony láb-a-nyak-mögötti pózokhoz, mert növeli a csigolyák közötti teret, és így javítja a gerinc-energia (kundaliní) keringését.

Az aktív elengedés technikája: Jegyezzük meg, hogy ez a módszer csak haladó gyakorlók számára ajánlott. Forgassuk befelé a combokat és próbáljuk kiegyenesíteni a lábainkat. Ez látszólag kihozza őket a pózból, de ha a támasztó struktúránk elegendően stabil ahhoz, hogy a helyükön tartsa a lábainkat, akkor mélyebbre fog vinni a pózba, azáltal, hogy növeli a combok kifelé forgatását és még jobban nyújtja a hamstringeket.

Az utolsó kilégzés végén enyhén hajlítsuk előre a fejünket és engedjük ki mindkét lábat a nyakunk mögül. Belégzésre egyenesítsük ki a lábainkat, a karjainkon tartva őket.

Dasa: Kilégzésre ugorjunk hátra csaturanga-dandászanába.
Ékádasa: Belégzésre emeljük ki magunkat felfelé néző kutyába.
Dvádasa: Kilégzésre lefelé néző kutya."

Megjegyzések: A hátraugrásnál itt is beiktathatjuk a bakászanát a tittibhászana után, mint ahogyan az első sorozatban ugrunk hátra a bhudzsapídászanából és a szuptakúrmászanából (melynek kiemelt változata nagyon hasonlít a dvipada-sírsászana kiemelt változatához.

Nincsenek megjegyzések: