2014. március 3., hétfő

A lusta emberek jógája

A Hatha-jóga Pradípikában az áll, hogy mindenki tud jógázni, az öregek, a fiatalok, a betegek, a gyengék, csak egyetlen ember nem tud fejlődni a jógában, az, aki lusta. Ennek a logikáját könnyen megérthetjük, hiszen ha nem veszed rá magad a gyakorlásra, akkor nem is fog történni semmi, legyen szó ászanáról, pránajámáról vagy meditációról akár. 

Nos, mostantól azonban a lustaság sem kifogás. A Thai jóga masszázst azoknak találták ki, akik hajlékonyabb ízületekre, egészséges testre vágynak, de hajlandóak pénzt és időt áldozni azért, hogy valaki más mozgassa át a testüket helyettük. Sőt, én nem vagyok egy nagy masszázs-rajongó, de el kell ismernem, hogy ez egy olyan masszázs-forma, amely valóban hatékonyan egészítik ki még a rendszeres ászana-gyakorlást is. Az ászana-gyakorlásnál ugyanis az egyes izmok, ízületek nyújtását más izmok megfeszítése által tudjuk elérni, és valóban nagyon sokféle lehetőség kínálkozik arra, hogy ezt megtegyük (főleg, ha nem ragadunk bele egy gyakorlási rendszerbe vagy gyakorlatsorba, hanem minél változatosabban gyakorolunk). 

Amikor viszont egy másik ember használja az izomerejét arra, hogy mobilizálja az ízületeinket, a letapadt izmainkat, akkor bizony olyan dolgokra is képes (főleg, ha jó érzéke van hozzá), amikkel önmagunktól nem sokra mennénk. Amint mondtam, nem vagyok egy nagy masszázs-rajongó, de azért amikor kint Thaiföldön napi két Thaibox-edzésre jártam, plusz még mellette jógáztam, akkor szinte kétnaponta elmentem egy idősebb thai masszőr nénihez, aki "összerakott", így kibírtam a két hetet, és csak a repülőgépre szálltam fel olyan állapotban, mint egy hadirokkant. Persze ezeknek az időknek már vége, nem bocsátkozom többé gyilkos sparringokba. De a jó emlékek a Thai masszázsról megmaradtak: jól átmozgatta az ízületeimet, átdolgozta az izmaimat, és még mindenféle meridiánpontokat, vonalakat is végigdolgozott, amitől felgyorsult a regenerációm, lerövidült a pihenőidőm. Persze hozzá kell tenni, hogy Thaiföldön is nehéz egy igazi thai masszőrt találni, mert mostanra már turista- és szexiparrá korcsosult az egész dolog.

De ez itthon is így van, és éppen ezért örültem, amikor rátaláltam Bogó István Thai masszőrre, akinek már az első kezelése után tudtam, hogy ő az én emberem. Alaposan átmozgatott, nem finomkodott, mert a simogató masszázst még a feleségemtől sem szeretem annyira, jobban értékelem az erőteljes, alapos munkát. Azonnal megtalálta a gócokat, izomfeszüléseket a testemben, és mivel a Thai masszázs mellé még egy csomó kiegészítő technikát is megtanult, egyből azt tudta elővenni, ami éppen kellett: oszteoterápia, miofaszciális masszázs, kranioszakrális kezelés, vagy éppen szétgyúrt egy-két triggerpontot az olyan izmokban, ahová begyűlt a feszültség.

Úgyhogy meg is győztem Istvánt, hogy jöjjön el az Atma Centerbe masszírozni, így most két másik munkahelye mellett még itt is vállal masszázsokat. Amit érdemes kihasználni, még azoknak is ajánlom, akik kipróbáltak már egy-két masszőrt és masszázst, de nem hagyott különösebben mély nyomot bennük. 

Amint mondtam, a lusta, mozgásszegény életmódot élő emberek számára is fontos a masszázs az egészségük megőrzése szempontjából. Persze nem helyettesíti teljesen a jógát, mert mindig az a leghatékonyabb, ha mi teszünk valamit az egészségünk érdekében. Viszont nagyon jól kiegészíti, ezért kifejezetten ajánlom olyanoknak, akik rendszeresen jógáznak vagy más sportot űznek, és ebből fakadó sérüléseik vannak, vagy épen olyan deformitásaik (gerinc, medence, SI-ízület stb.), amelyek a sport hatására előtérbe kerültek, és panaszt, akadályt okoznak a természetes mozgásban. 

Nálam is a képen látható ponton, a jobb lapokcám alatt találta István a legerősebb letapadást, mert hiába jógázom minden nap, a sok egerezés meg számítógépezés valóban letapasztja a lapockát. De elintézte, hogy szabadon szárnyalhassak :-).

Hiszem, hogy mindenkinek joga van a teljes, egészséges élethez, és ez is egy olyan lehetőség, amit érdemes kipróbálni. István kinesio tape-et is szokott felragasztani sérülés esetén, de azt is olyan művészi igénnyel és anatómiai ismerettel, amit még nem nagyon láttam senkitől. Március 8-án, a Nőnapon nyílt masszázsnapot tart az Atma Buda jógastúdióban, úgyhogy érdemes időpontot foglalni, ha még van! De ha lemaradtok róla, akkor előtte és utána is lehet vele egyeztetni egy kezelést, mert valóban az egészség a legjobb befektetés. 

Nincsenek megjegyzések: