2014. március 6., csütörtök

Vivekananda, Yogananda és Ghosh

 Újabb részlet a szakdolgozatomból:

"Bár a nyugatra utazó korai jógamesterek java része (pl. Vivekananda) elsősorban a rádzsa-jógára és a filozófiára koncentrált, Paramahansa Yogananda (1893-1952) például pontosan a testkultúra és a jóga elegyét képviselte, méghozzá olyan arányban, amely később a modern jógairányzatok java részének ászana-oktatását is meghatározta. Yogananda öccse Bishnu Charan Ghosh volt, aki 1923-ban nyitotta meg a College of Physical Education-t Calcuttában. Életrajzában a következőket olvashatjuk:

...az első indiai a modern időben, aki bevezette és népszerűvé tette a hatha-jóga rendszerét, ami nagyon megnyerő volt a közönség számára. A hatha-jóga ősi tudományát elhozta a remetelakokból az otthonok udvaraiba és a falvak mezeire... Isten híve volt, valamint zseni a hatha-jóga és a fizikai kultúra terén (...) és örökké emlékezetes marad, mint aki megismertette a jógagyakorlatokat a tömegekkel.”1

B. C. Ghosh nyolcvannégy klasszikus ászanát oktatott iskolájában, és egyik leghíresebb tanítványa, Bikram Choudhury az egész világon elterjesztette a 84 ászanából kiválasztott 26 gyakorlatból álló Bikram-jóga sorozatot, amelyet 40-45 fokra felfűtött helyiségben gyakorolnak. Az ászanák írásos forrásairól pedig a következő fejezetben fogunk részletesebben értekezni."


1 Singleton 2010: 133. old.   

Nincsenek megjegyzések: