2014. április 19., szombat

A kárandavászana befejezése

Újabb részlet Gregor Maehle Ashtanga-könyvéből:

"Dasa: Belégzésre erősen húzzuk be a combjainkat a mellkasunkba és ugyanakkor egyenesítsük ki a karjainkat. Ahhoz, hogy ezt megtegyük, képzeljük el, hogy egy nehéz súlyt emelünk a fejünk fölé. Koncentráljunk a lapockánk stabilizálására azáltal, hogy elhúzzuk őket a hátunk mentén, aktiváljuk a széles hátizmot és az alsó trapézizmot. Ugyanakkor, húzzuk a lapockákat a gerinc felé a romboid izmok segítségével. Aktiváljuk a subscapularis és serratus anterior izmokat, hogy a lapockák belső széle ne emelkedjen el a bordakosártól. Csak abban az esetben, ha mindezeket az akciókat megfelelően végrehajtottuk, akkor képes a deltoid, a tricepsz és a nagy mellizom hatékonyan megemelni a törzs nehéz súlyát. Még ne próbáljuk fellendíteni a lábainkat, mivel ez a súlyunk jelentős részét (vagyis a lábainkat) messzebbre viszi a tengelytől, ami körül ki kell emelnünk (a vállunktól) és így a teljes súly, amit meg kell emelnünk, még több lesz.

Ha hajlamosak vagyunk elveszíteni az egyensúlyunkat, vagyis hátrabillenünk, akkor toljuk jobban előre a súlypontot a tenyereink felé. Folytassuk a térdek felhúzását a mellkashoz azáltal, hogy izometrikusan megfeszítjük a csípőízületeinket, amíg a combjaink függőlegesek nem lesznek a talajhoz képest. Ez a 6. fázis pontos változata.

Továbbra is húzzuk befelé a combokat a mellkasunkhoz és kezdjük el kiegyenesíteni a hátunkat, amíg semleges helyzetbe nem kerülünk. Ez az 5. fázis megfordítása. Egyenesítsük tovább a hátunkat azáltal, hogy felemeljük az ülőcsontjainkat a fejünk fölé. Állítsuk meg a csípőhajlítást és könnyedén emeljük meg a lábainkat a mellkasunkról. Ez a mozdulat a 4. fázis fordítottja.

A következő fázisban megváltozik a súlyeloszlás, és sok gyakorló ilyenkor veszíti el az egyensúlyát és kiesik a pózból. Amint lassan kiegyenesítjük a csípőízületeket és felemeljük a combokat a vízszintes helyzetbe, íveltetni kell a derekunkat és a fejünknél is hátrébb kell vinnünk az ülőcsontokat, hogy ki tudjuk egyensúlyozni a lábaink súlyát. Ez a 3. fázis megfordítása.

Folytassuk a belégzést, és emeljük ki a térdeinket a mennyezet felé, és hozzuk vissza a gerincet semleges helyzetbe. Innen egyenesítsük ki a lábainkat a lótuszból és úgy tranzitáljunk ki a pózból, ahogy a pincsha-majúrászana nyolcadik vinyászájában le volt írva.

Ékádasa: Kilégzésre érkezzünk meg csaturanga-dandászanába.
Dvádasa: Belégzésre felfelé néző kutya.
Trajódasa: Kilégzésre lefelé néző kutya.

Itt folytatni fogjuk a vinyásza számolást álló helyzetig. A következő három póz esetében a vinyásza számolás az álló helyzetből kezdődik, mivel az ászanát az ötödik vinyászára vesszük fel (ami általában a lefelé néző kutya vinyászája) a majúrászana és nakrászana esetében; vagy pedig a féllótusz felvételével kezdjük a vinyásza számolást, mint a vátájanászana esetében.

Csaturdasa: Belégzésre ugorjunk előre álló helyzetbe és nézzünk fel. Ez a vinyásza azonos a szúrja-namaszkára A harmadik vinyászájával.

Pancsadasa: Kilégzésre hajoljunk előre és helyezzük el a tenyereinket a lábaink mellett kétoldalt, az ujjaink essenek egy vonalba a lábujjakkal. Ez a vinyásza azonos a szúrja-namaszkára A második vinyászájával. Belégzésre egyenesedjünk fel szamaszthitibe. Ez a szúrja-namaszkára A befejező póza.

Megjegyzés: A pincsha-majúrászana fentebb leírt fázisainak gyakorlását kiegészíthetjük azzal, ha a tanár segítségével gyakoroljuk a leeresztést a pózba, és a kiemelést. Ha egyedül gyakorolunk, akkor segítség lehet, ha letámasztjuk a fejtetőnket és úgy gyakoroljuk a combok behúzását a mellkashoz és a kiemelést. A tizenötödik vinyászánál (ebben és a további pózokban, ahol álló helyzetbe kell érkezni), nem szükséges a karokat felemelni, hanem elég leeresztett karokkal megérkezni a szamaszthitibe, mivel ez csak egy vinyásza (belégzés) és nem kettő."

Nincsenek megjegyzések: