2014. április 8., kedd

Pránájáma - a jóga lélegzete

Új könyv fordításába kezdtem, remélem örültök majd neki :-). Gregor Maehle Pránájáma-könyvéről van szó, melyet a legjobb összefoglaló műnek tartok e témakörben. Úgyhogy fogadjátok szeretettel, remélem ti is hasznos információkat találtok majd benne!

Gregor Maehle: Pránájáma – a jóga lélegzete

"Invokáció

Ajánlom a Legfelsőbb Tanítónak, e legszentebb és ősi tanítás eredetének és forrásának. Neked, aki kinyilvánítja az univerzumok végtelen sokaságát minden világkorszak kezdetekor, és könnyedén fenntartja őket egész létezésük alatt, anélkül, hogy a legcsekélyebb mértékben is befolyásolná e hatalmas erőfeszítés. És aki utána rendületlenül visszavonja őket Saját Magába, megsemmisítve őket Brahmá öröknek tűnő éjszakájára, mely alatt a jóga eme örök és legértékesebb, felszabadító tudása a te intellektusodban lebeg. Leborulok Előtted, Aki utána ismét megnyilvánítja az univerzumok sokaságát az új világkorszakban, Bramá újabb nappalának dicsőséges hajnalán. Neked, Aki minden világkorszakban megnyilvánítja a jóga e felszabadító ékszerét. Neked, aki megtanította ezt legfontosabb tanítónknak, Patandzsalinak, és mindenki másnak, aki előttem járt ezen az úton. Neked, Aki tanítványaid legalacsonyabbika, e szerző útmutató lámpása is vagy.

Ha bármi igazság van a jógáról szóló írásaimban, akkor ez csakis Neked köszönhető, aki az intellektusom ragyogó világosságát alkotod, és a tanáraimnak. Ha bármi igaztalanság van az írásaimban, az csakis a saját hibáimnak köszönhető, melyeket múltbeli helytelen tetteim okoztak félrevezetett elmémben. Mert a jógában nincs hiba vagy csúfság, hiszen Benned örök tökéletességben marad, óh minden tanító legfontosabbika és legősibbje!

Figyelmeztetés

Ez a könyv nem minősül orvosi tanácsadásnak. Konzultáljunk egy orvossal, aki eldönti, hogy alkalmasak vagyunk-e ezen jógikus gyakorlatok végzésére.

A pránájámát nem lehet olyan közvetítőkön keresztül megtanulni, mint ez a könyv, amely nem tud visszacsatolást adni, ezért egy képesített tanártól kell megtanulni. Ezt a könyvet csak tanulmányi célzattal lehet használni és a személyes utasítások kiegészítéseképpen. A tanárok számára pedig kiegészítő képzésként szolgál.


A könyv az átlag gyakorlók számára készült, akik csak elméletben léteznek. A valóságban a tanárnak hozzá kell igazítania a gyakorlatot az egyénhez. Az itt leírt pránájáma-gyakorlatok az olyan, átlagos egészséggel rendelkező emberek spirituális megértését hivatottak elősegíteni, akik már megalapozott ászana (jógapóz)-gyakorlattal rendelkeznek. Bár a pránájáma számos terápiás haszonnal bír, az itt leírt pránájáma nem kifejezetten a betegségek megszüntetését célozza."

Nincsenek megjegyzések: