2014. április 14., hétfő

3 érv a vegetáriánizmus mellett (és egy ellene), 1. rész

Az alábbiakban Ben Ralston cikkének fordítását olvashatjátok, a végén néhány megjegyzéssel:

"3 érv a vegetáriánizmus mellett

Nem azokról beszélek, akik:

- Szó szerint veszik a dolgot és semmi mást nem esznek a zöldségeken kívül.

- A lusta vegetáriánusokról, akik pizzát esznek vacsorára, pizzamaradékot reggelire és tésztát esznek ketchuppal ebédre. Ők nem igazi vegetáriánusok. Csak úgy csinálnak, és nekik nem fog sokáig tartani.

- Az önelégült erkölcs-csőszökről, akik szeretnek másokban kellemetlen érzést kelteni, hogy ezáltal érezzék jobban magukat; és megpróbálnak másokat is olyan önelégültté tenni, amilyenek ők. Ez nem erről szól. Ők még nem nőttek fel, de majd fel fognak.

Az igazi vegetáriánusok azok az emberek, akik tudják, hogy miről beszélek... akik nagyon sokféle zöldséget, gyümölcsöt, magot, gabonát, hüvelyest, magvakat, algát esznek... és bármilyen más fincsi dolgot, amit érnek (kivétel persze a hús, de erről többet később). Azt is felismerik, hogy ha igazán jól akarják érezni magukat, akkor érdemes valamilyen spirituális gyakorlatot is végezni. Így a kiegyensúlyozott étrend mellett kiegyensúlyozott életet is élnek: mindig egyensúlyban igyekszenek tartani az anyagi és spirituális törekvéseiket.

Szóval itt van három érv, ami miatt vagy vállon veregetheted magad, hogy mennyire jól csinálod, vagy pedig fontolóra veheted, hogy egészségesebb, fenntarthatóbb, és etikusabb étrendre váltasz:

1. Az egészséged

Én nem szoktam foglalkozni azzal, hogy mások mit mondanak. Persze, hogy vannak orvosok, akik nem értenek egyet velem ebben, de én a helyedben nem nagyon törődnék vele: Az orvosoknak, sokk-sok éves agymosott (upsz, tényleg kimondtam hangosan?) képzésük ellenére sokszor nem sok fogalmuk van arról, hogy mi is az az egészség, mivel túlzottan el vannak foglalva a betegségek kezelésével.

A vegetáriánius étrend sokkal jobb az egészséged számára, mint az állati termékeket tartalmazó étrend.

Ahelyett, hogy az orvosoktól próbálod megtudni a tárgyilagos igazságot, jobban jársz, ha a biztosítási ügynököket kérdezed. Tudom, hogy viccesnek hangzik, de komolyan mondom (mint mindig): a biztosításban sok pénz van. Ez pedig azt jelenti, hogy helyesen mérik fel a dolgokat. Szóval kérdezd meg a biztosítódat, hogy jobb feltételelet szabnak-e a vegetáriánus ügyfeleiknek? Gyakran igen - de miért? Mert tudják, hogy kisebb az esélye a szívbetegségnek vagy a ráknak (ami a korai halálozás két vezető oka), ha valaki vegetáriánus. Tudják, hogy a vegetáriánusok általában tovább élnek, és kevesebbe kerülnek a biztosítónak. Vagyis ez egyszerű gazdaságtan.

Szóval, miért egészségesebb a vegetáriánus étrend?

Miért eszünk? Főleg azért, hogy energiához jussunk. Ez az energia a napból jön. Minden energia a napból származik, ilyen vagy olyan módon. (Ha belegondolsz, még az olaj is napfény-konzerv, amely sok millió éve hullott a földre és megkövesedve feküdt a föld felszíne alatt hosszú ideig, mégis a napfény energiáját hordozza!)

A növényi étrend által közvetlenül kapjuk meg a napfény energiáját:

- A növények magukba szívják a nap energiáját
- Megtörténik a fotoszintézis
- Megeszed a növényt, és
- Bingó! Magadba szívod az energiát és jól érzed magad!

Amikor húsalapú étrenden vagyunk, akkor csak másodlagosan kapjuk a napfény energiáját:

- A növények magukba szívják a napfényt
- Megtörténik a fotoszintézis
- A tehén megeszi a növényt, megemészti azt és közvetlenül megkapja a napfényt
- Utána te megeszed a tehenet, kapsz egy kicsit a napfényből, de azért valljuk be, nem túlzottan sokat.

A hús megemésztése pedig sok munkát jelent kevés energetikai haszonnal. Nem igazán éri meg!

Az egészség (ahogy egy másik cikkemben kifejtettem) nem csupán a betegség elkerülését jelenti, hanem azt, hogy fantasztikusan érezzük magunkat. Igen, valóban sok ember van, aki húst eszik, és nem lesz beteg, ezt nem vitatom. Én azonban azt hiszem, hogy általában sokkal jobban érzi magát az ember, ha vegetáriánus étrenden él, mintha húst enne. Ennek egyszerűen az az oka, hogy a tested könnyebb lesz - igen, valószínűleg tömegében is, de ami még fontosabb, több lesz benne a foton. A testünk valójában fényt tartalmaz. Fényből állunk! Ezért eszünk napfényt és iszunk vizet. Ez vagyunk.

"Igen" - mondod erre - "De hús is vagyunk." Nos,ez valóban így van, de melyiket akarod táplálni: az éned sűrű, durva, materiális aspektusát, vagy a finom, spirituális, fény-aspektusát? Mert ha az egészségről beszélünk akkor erre lyukadunk ki, és én tudom, hogy melyiket válasszam. 

Az vagy, amit megeszel. Ez azért egy klisé, mert igaz - minden kultúrában van erre egy mondás. Azonban, és erre figyeljünk oda: nem csak a testünk az, amit megeszünk, hanem a lényünk minden aspektusa. Az, hogy mit eszünk, kifejeződik a gondolatainkban, a vágyainkban, az érzékeinkben, érzelmeinkben, a mélyebb érzéseinkben... a tudatunk minden aspektusában. AZ VAGY, amit megeszel."

Nos, tegyünk hozzá néhány dolgot azért az eddigi és első érvhez. Valóban egyetértek azzal, hogy a vegán étrend, vagyis mindennemű állati eredetű fehérje kizárása az étrendünkből sokkal egészségesebb, mint a vegyes táplálkozás, főleg, ha valaki túlzásba viszi a fehérjék mennyiségét. Az állati fehérjék fogyasztása ugyanis nem csak a legtöbb civilizációs betegség melegágya, hanem egyúttal annyira megterheli és öregíti a belső szerveinket, a bőrünket, és az összes sejtünket, hogy valóban, minél több hullát eszünk, annál közelebb kerülünk a halálhoz mi magunk is. Még ha igaz is lehet az, hogy a vegán étrend mellett nehezebb dolog például az izomtömeget növelni, a fiatalos külső és a hosszabb ideig funkcionáló belső szervek és ízületek szerintem bőven kárpótolnak azért, hogy nem leszünk fél év alatt háromajtós szekrény méretűek, még ha keményen edzünk is. Ehhez töménytelen mennyiségű állati fehérjét, csirkehúst és tejsavó-proteint kell elfogyasztani, ami igencsak felpörgeti a sejtjeink biológiai óráját, és lecsökkenti a szavatossági idejüket. A steroidokról és egyébb tuningoló-anyagokról nem is beszélve.

Abban is igaza lehet Bennek, hogy a növényevés a lényünk fény-aspektusát táplálja, de attól még ne higgyük azt, hogy vegán étrenddel nem lehet komoly sportteljesítményeket elérni vagy adoniszi izomzatra szert tenni. Én azt tapasztaltam, hogy a vegán étrend is alkalmas az izmok táplálására, feltéve, ha teljes értékű, mikrotápanyagokban és fehérjében gazdag, természetes ételeket fogyasztunk, és nem finomított szénhidrátokból, édességekből és agyonfeldolgozott, tartósított ételekből áll a "vegán" étrendünk. Akkor ugyanis majdnem ott vagyunk, mintha ugyanezt ennénk, csak némi hússal és tejtermékkel elegyítve. 

Sőt, amióta tavaly márciusban vegán lettem, azt tapasztalom, hogy jobban fejlődik az izomzatom és az erőnlétem, mint előtte, amikor irdatlan mennyiségű tejterméket toltam magamba. Már megy az egykezes fekvőtámasz, és a deadlift is 100 kilóval. Az állóképességemre sem panaszkodhatok, szóval én úgy gondolom, hogy a változatos, kiegyensúlyozott és gondosan megtervezett vegán étrend egyaránt képes táplálni lényünk fizikai és fény-aspektusát is. Nem szeretem a "gyufakezű" vegánokat, főleg azért, mert sok ember ebből azt szűri le, hogy a vegán étrend nem biztosít elegendő tápanyagot a szervezet számára. Persze kevesebb növekedési hormon-szerű és ösztrogén-szerű anyagot viszünk be a szervezetünkbe, mint a húson és tejterméken élők, de a "gyufakéz" nem az étrend hiányosságaira utal, inkább arra, hogy az illető nem ért hozzá eléggé és nem edz elég keményen. 

(A befejező rész szerdán következik)

5 megjegyzés:

Unknown írta...

Kedves Gauranga! Nagyon szeretem a blogodat, de mint jó magyar ember, nem akkor írok, amikor valami tetszik, hanem ha kritizálni akarok. Na nem komolyan, mert amit most írtál, az is tetszik, csak minimális kiegészítéssel (okoskodással). Szóval: bár bölcsész vagyok, de úgy tudom, hogy a geotermikus energia, a földhő nagy része (a mélyebb rétegeké, a vasmagé) nem a napból származik, hanem a gravitáció hozta létre. És fotonokból is inkább átvitt értelemben áll a testünk. Mint megrögzött húsevő, kinyilvánítom, hogy én a Föld magjából és az állatokból merítem az erőmet!
Viccen kívül viszont, azt hiszem, igazad van. Csak éppen nehéz leszokni dolgokról. Illetve leszokni könnyű (Mark Twain is vagy 30-szor leszokott a dohányzásról), csak éppen életmódszerűen nem annyira. A környezet, a paraszti örökség, no meg az ízek!

Pokorny Szilárd írta...

És miért tértél át a vegán étrendre, Gauranga parbhu?

Névtelen írta...

Szia Gauranga! Nekem vannak ismerőseim, akik vegetáriánusok lettek és elhíztak, betegessé váltak. És vannak húsevő ismerőseim, akik egészségesebbek sokunknál. Én magam alapjában vegetáriánus vagyok, de néhanapján megkívánom a húst, ki tudja, miért, és akkor megeszem. Krisztián

Gauranga Das írta...

Sziasztok!

Egyben válaszolok a felvetésekre:

1. Annak érdemes elvégezni a a kísérletet a vegán életmóddal (a fokozatosságot betartva), aki inspirációt érez rá. Aki vallásának tekinti a húsevést, azt nem érdemes erőltetni. Az ízek tekintetében a második részben olvashattok majd, én a tejtermékkel voltam így hosszú ideig, de most már nem kívánom. Az állati fehérje íze ugyanis függőséget okoz, és az ember kívánja egy ideig, miután elállt róla, amíg az ízlelőbimbói és a tudata kellőképpen meg nem tisztul ezektől a lenyomatoktól és beidegződésektől.
2. Én a Kína-tanulmány hatására lettem vegán, előtte 20 évig laktovegetáriánus voltam. Most úgy érzékelem, hogy tejtermék nélkül jobban funkcionál a szervezetem. A tejtermékben, a nehezen emészthető és nyálkásító tejfehérjék mellett általában van egy csomó hormon, antibiotikum és a génmanipulált takarmányról se feledkezzünk meg. Én úgy gondoltam, hogy ezt kihagyom az életemből.
3. Krisztián, a húsevést is lehet ésszel csinálni, és jó genetikájú ember valóban elél szalonnán meg pálinkán is 80-90 évig. Valamint a vegetáriánus étkezést is lehet rosszul csinálni (finomított szénhidrátok, cukros ételek, tömérdek tejtermék stb.) és el lehet hízni tőle. Én is vegetáriánusként híztam el, de ebben a mozgásszegény életmódnak is legalább akkora része volt, mint a túlzott kalóriabevitelnek. De mutass nekem olyan vegánt, aki minőségi, természetes ételeket eszik, napi egy órát sportol, és túlsúlyos. Nincs ilyen! A kísérletet itt is magunknak kell elvégeznünk, saját magunkhoz képest tudjuk mérni, tapasztalni a változást. Sohasem lehetsz olyan, mint más, mert te saját magad vagy.

Névtelen írta...

Gauranga, igen, erre céloztam én is. A legtöbb vegetáriánus emberen azt látom, hogy abbahagyják a húst, és jönnek lisztes-krumplis-tejes főzelékek, a sütemények, a kenyerek. És betegebbek lesznek, mint előtte, de ideológiai szempontból a lelkük "megtisztul". Addig kevesen jutnak el, hogy azzal, hopgy a saját testüket beteggé teszik és pusztítják, ugyanakkora bűnt követnek el "ideológiailag", mintha ezt násokkal tennák, sőt... Krisztián