2014. április 18., péntek

Vérhold tetrád - az meg mi???

Nehéz időket élünk mostanában, legalábbis én így érzékelem. Persze mindig lehet azt mondani, hogy volt már rosszabb is, lesz még jobb is. Egy ideje nem foglalkozom az asztrológiával, de azért az ember érzékeli az idő minőségét, főleg, amikor egy-egy zavartabb energiájú időszakot él át. Ilyen volt a mostani kedd is, a híres-nevezetes Vérhold-tetrád első holdfogyatkozásának időpontja. Hogy mi is ez pontosan, arról majd kicsit később értekezünk. Minden esetre az elmondható, hogy kedden se a gyakorlás, se az edzés nem ment jól, igazi mélypontot éltem meg, erőtlen és dekoncentrált voltam.

Ugyanezt éreztem, láttam az esti Ashtangásokon is, teljesen szét volt esve a társaság. Volt, aki óra közben feladta, de a többiek is csak ványadtan vinyászázgattak előre-hátra, szenvedtek a pózokban. Azért valami mégis lehet ebben a telihold-újhold dologban, talán nem véletlen, hogy Pattabhi Jois nem javasolta ilyenkor a gyakorlást. Bár Krishnamacharya fittyet hányt a holdciklusokra, én is sokszor éreztem már a mélyponton magamat teliholdkor vagy újholdkor,fFőleg, ha még egy holdfogyatkozás is rájön a tetejére. Valahogy végigcsináltuk azért az Ashtangát, utána hazatekertem gyök kettes sebességgel a szokásos száguldás helyett, a hideg, barátságtalanul süvöltő széllel küszködve. 

Orsi is mondta, hogy egész nap nyűgös volt a bébi, semmit sem tudott csinálni tőle. Este azért sikerült pár órát aludnunk, de én hajnali háromkor felébredtem és már csak hánykolódtam az ágyban. inkább felkeltem blogolni, majd később kipihenem magamat. Ezek után már elkezdett érdekelni, hogy mit is mondanak a nagyokosok erről a vérhold-tetrádról, és mi is ez tulajdonképpen. 

Az eredetileg Mark Biltz által kitalált, úgynevezett Vérhold-elmélet nagyon sok figyelmet kapott mostanában. John Hagee könyve, a Négy Vérhold, ami nem egyéb, mint Mark Biltz elméletének az átfogalmazása, jelenleg az Amazon bestseller listájának élén áll. Azok kedvéért, akik még nem hallottak róla, elmondanám, hogy mi is ez az elmélet.

A Jóel 2:31-ben ez áll:
„A nap sötétséggé válik, a hold pedig vérré, minekelőtte eljő az Úrnak nagy és rettenetes napja.”

Mark Biltz arra gondolt, hogy ez esetleg egy együttes hold- és napfogyatkozásra is utalhat. Hogy kíváncsiságát kielégítse, felkereste a NASA nap- és holdfogyatkozásokra specializálódott weboldalát, ahol minden i.e. 2000 és i.sz. 3000 közötti hold- és napfogyatkozás megtalálható. A NASA oldalának segítségével Biltz láthatta, hogy számos nap- és holdfogyatkozás lesz a jövőben. Őt leginkább azok érdekelték, amik a hold tetrádokkal estek egybe. Ilyen akkor van, amikor hozzávetőleg két év leforgása alatt négy holdfogyatkozás történik.

Biltz és John Hagee azt mondják, hogy mivel a vérhold tetrádok idején jelentős események történtek a zsidó történelemben (legalábbis az ő modelljük szerint), a 2014 és 2015 közötti vérhold tetrád is ilyen, és ezért a bibliai próféciák szempontjából fontos események hírnöke lesz, azt állítva, hogy ezek a holdfogyatkozások a napot, a holdat és a csillagokat érintő bibliai próféciák beteljesedései lesznek.

De honnan is ered a "Vérhold" kifejezés? A telihold majdnem mindig rézvörös színű szokott lenni, mivel a földön felkelő és lenyugvó nap szórt fénye a holdra vetül a fogyatkozás közepén. Így a Vérhold kifejezéssel végülis az összes teljes holdfogyatkozást lehetne illetni, amiből minden évben van legalább egy. Most viszont egy ritkább jelenség következik be, a tetrád, ami azt jelenti, hogy 2014-15-ben összesen négyszer lesz teljes holdfogyatkozás teliholdkor (merthogy mindig akkor szokott lenni). Ez persze gyakori esemény, de ha úgy nézzük, ahogy a fentebb idézett bestseller szerzői, akkor csak a szidó ünnepekkel egybeeső terádokat kell figyelembe venni, ezekből pedig összesen nyolc volt az elmúlt 2000 évben. Most ebből mindenki levonhatja a maga következtetését :-) Ráadásul az október 8-ai holdfogyatkozást (ami a jelenlegi tetrád második eleme) a Vadászok Holdjának is nevezik, esetleg ez is összefüggésbe hozható a Vérhold elnevezéssel. 

Egyébként a védikus asztrológia sem tekinti túlzottan barátságos időpontoknak a nap- és holdfogyatkozásokat, mert ilyenkor a két démoni bolygó, a Ráhu és a Kétu (Sárkányfej és Sárkányfarok) takarja el a világító égitesteket. Ezek a bolygók a karmát képviselik, vagyis a felszínre hozzák azt a szenvedést, amit a múltbeli tetteink alapján megérdemlünk, de legalább letudjuk a karmánkat és tiszta lappal indulhatunk. 

Szóval, újabb vilgávége-jóslattal állunk szemben, persze már túléltünk egy pár ilyet. Ezen most lehet témázgatni egy ideig, hiszen a négy vérhold időpontja 2014 április 15, október 8, valamint 2015 április 4 és szeptember 28. Szóval a borzongás kedvelői addig izgulhatnak, hogy mit is jelez a négy holdfogyatkozás másfél éven belül. Feltámadnak a vámpírok? Esetleg a vérfarkasok, vagy a kettő egyszerre és összecsapnak? Vagy zombi-apokalipszis várható? Netalán a harmadik világháború készül kitörni, és az oroszok lerohanják Európát? Nos, mindezekre azt tudom válaszolni, hogy majd meglátjuk. De az valahol érezhető, hogy a világ az elkerülhetetlen változások irányába halad, és ezt a változást megélhetjük pusztulásként, de újjászületésként is, hiszen minden halált egy újjászületés követ. 

Az örök lélek körforgásában a halál és az újjászületés csupán egy újabb állomás, egy újabb lecke, megoldandó feladat, ami által még többet tudhat meg önmagáról. Hogy az idő, amit ebben a világban eltöltünk, amíg megértjük valódi azonosságunkat, nem mindig olyan kellemesen telik, mint ahogyan szeretnénk, az már régen nem újdonság. Mivel az anyagi világban minden átmeneti, fölösleges a múlandó dolgokon stresszelni magunkat, és fölösleges az örök dolgok miatt aggódni, ahogy Krisna mondta Ardzsunának, mielőtt a háborúba küldte, hogy lemészároljon 640 milló embert a vallásos elvek nevében. Ismert írott történelmünk óta nem volt olyan pusztító háború, mint amilyen a Mahábhárata leír, és amelyben állítólag még egy-két nukleáris fegyver is eldördült. De mégis túléltük, hiszen a régi, elavult dolgoknak el kell pusztulniuk, hogy helyet adjanak az újnak, ami az emberiség fejlődését fogja szolgálni. Szóval bármi is fog történni az elkövetkező másfél év alatt a világban, ne veszítsük el a lélekjelenlétünket, és dolgozzunk, tanuljunk, szemlélődjünk, meditáljunk tovább!

Nincsenek megjegyzések: