2014. április 26., szombat

A majúrászana elsajátítása

Újabb részlet Gregor Maehle Ashtanga-könyvéből:

"Hogyha még mindig problémákkal küszködünk, akkor vegyük fontolóra a következő lehetséges okokat és megoldásokat:
  1. Ellenőrizzük, hogy a könyökeink nem válnak-e szét; mert úgy sokkal nehezebb kiemelni magunkat. ha erősen megfeszítjük a nagy mellizmot, akkor a könyökök együtt maradnak.
  2. Meleg napokon a könyökünk csúszhat az izzadság miatt. Ebben az esetben valamilyen textilt tehetünk a könyökünk és a hasunk közé, hogy jobban tapadjon.
  3. Ha túl sok a zsírszövet a combunkon és a fenekünkön, akkor „farnehezek” leszünk, és így előre kell tolni magunkat a könyökünket jobban kiegyenesítve. Ez sokkal nehezebbé teszi a pózt. Ha ez az eset, akkor szabaduljunk meg a fölös zsírszövettől.
  4. A kiemelés nehézségét a gerincfeszítő izmok gyengesége is okozhatja, bár a széles hátizom, a nagy farizom és a hamstringek is hozzájárulnak az emeléshez. gyakoroljuk a salabhászanát, hogy megerősödjenek ezek az izmok.
  5. Ahhoz, hogy előrevigyük a súlyunkat, miközben lassan egyenesítjük a könyökünket, jelentős kar- és vállerőre van szükségünk. Ha ez hiányzik, akkor gyakoroljuk az átugrást a lefelé néző kutyából a dandászanába. Végezzük ezt a mozdulatot nagy koncentrálással, nagyon lassan átlebegve a lólászanán keresztül, anélkül, hogy leérne a lábunk, felfüggesztett dandászanába, mindezt egy belégzés alatt. Csak egyszer érintsük le és kezdjük meg a belégzést.
  6. A hasizmoknak erős alapot kell szolgáltatniuk, amin egyensúlyozni tudunk. Ezek az izmok a gerincfeszítő izmok antagonistáiként is fontosak. A hasizmok megerősítése érdekében tartsuk ki hosszabb ideig a návászanát és helyezzünk több hangsúlyt arra, hogy ne érjen le a lábunk az előre- és hátraugrásnál.
Amikor már könnyen megy a majúrászana, emeljük ki olyan magasra, amennyire tudjuk, és egyenesítsük ki a lábainkat. Ellenőrizzük, hogy a vállaink nem görbülnek a föld felé. Ez elősegítené a vállizmok egyensúlyzavarát, mert minél lejjebb és előrébb vannak a vállaink, annál nagyobb a hangsúly eltolódása a mellizmok felé, melyek már amúgy is tartják a póz súlyát. ahhoz, hogy teljes körűbben tudjuk használni a vállainkat, húzzuk el őket a talajtól. Ezt azáltal érjük el, hogy a lapockáinkat lefelé visszük a hátunkon és közelítjük a gerinc felé a széles hátizom, a romboid és az alsó trapézizom segítségével. Azt is ellenőrizzük, hogy a lapockák ne emelkedjenek ki a hátunkból ebben a pózban. Ennek megelőzése érdekében szívjuk be a kulcscsontok belső végeit a mellkasunkba a serratus anterior és a subscapularis izmok aktiválása által.

Hogy tovább vigyük a pózt, aktiváljuk még jobban a gerincfeszítő izmokat és homorítva vegyük fel a feltámasztott salabhászanát. Ez az egyetlen póz a salabhászanán kívül, amelyben teljesen aktiváljuk a gerincfeszítő izmokat. Az általános felfogással ellentétben, a gerincfeszítő izmok teljes aktiválása, bár ezek hátrahajlító izmok, megakadályozzák a hátrahajlítást, mivel egymás felé húzzák a gerinccsigolyákat és így rövidítik a hátat. mivel ezért a tapasztalt jógi a legtöbb hátrahajlító pózban ellazítja a gerincfeszítő izmokat, a majúrászanában maximálisan aktiválni kell.

Nézzünk az orrunkra és maradjunk a pózban öt légzésig. Kilégzésre engedjük le a lábainkat.

Rávezető és gyakorló póz: A fejek fölött kinyújtott karral kivitelezett salabhászana; és ha ez nem elég, akkor feküdjünk a hasunkra, támasszuk be a lábunkat a dívány alá, és a karjainkkal emeljünk fel egy súlyzórudat.

Sat: Belégzésre helyezzük a lábainkat a padlóra és emelkedjünk a felfelé néző kutyára emlékeztető pózba, de a kezeink legyenek továbbra is a majúrászana pozíciójában.

Szapta: Kilégzésre ereszkedjünk lefelé néző kutyára emlékeztető pózba és a kezeink maradjanak ugyanabban a helyzetben.

Astau: Belégzésre ugorjuk előre álló helyzetbe, a majúrászana harmadik vinyászáját megismételve.

Nava: Kilégzésre hajoljunk előre a majúrászana második vinyászáját ismételve. Belégzésre egyenesedjünk fel és zárjuk össze a lábainkat, szamaszthitibe érkezve."

Nincsenek megjegyzések: