2014. április 11., péntek

A hosszú haj titka

Aki ismer, az tudja, hogy szeretem, ha egy nőnek hosszú a haja, és rosszallom a mostanában olyan divatos csutka frizurát. Na de mi a helyzet a férfiakkal? Azt tudjuk, hogy a jógik még manapság is több méter hosszú rastákat hordanak Indiában, és az amerikai indiánoknál, a sámánoknál, a viking harcosoknál is szinte előírás volt a hosszú haj. De ha megnézzük  a görög, római harcosokat, hősöket ábrázoló képeket, illetve egy-egz tradicionális kung fu- vagy szamuráj-filmet, akkor kiderül, hogy a középkorban és az ókorban sokkal gyakoribb volt a hosszú haj férfiak esetében is, mint a rövid. A legendás indiai harcosokról, a Pándavákról és a Mahábhárata hőseiről nem is beszélve. Ott a lefejezéssel egyenértékűnek számított, ha egy harcost megfosztottak a hajkoronájától. Sámson történetét pedig szintén mindenki ismeri a bibliai időkből.

Ahogy azonban a modern civilizáció rászoktatott bennünket a materializmusra, a műkajákra és a mozgásszegény életmódra, ugyanúgy a csutka haj is divatba jött, most már nem csak a férfiak, hanem a nők körében is. Miley Cyrustól kezdve Pinken keresztül színésznők tucatjaiig dívik a stuccolt frizura. Hogy ennek mi a hátránya, arról majd később, egyelőre térjünk vissza a régmúlt korokhoz és a derékig érő loboncokhoz. 

Nos, mi a titka a hosszú hajnak? A jógik úgy tartották, hogy a hajukban lakozik a varázserejük, és nem egyszer a haja levágása által fosztották meg a tantrikus varázslókat a hatalmuktól, ha visszaéltek vele és manipulálták az embereket. A Gyűrűk ura varázslóit és harcosait is vicces lett volna elképzelni felnyírt hajjal. A hosszú haj és az intuíció összefüggésével kapcsolatban azonban pszichológiai kutatásokat is végeztek, mégpedig a vietnámi háború idején. 

Az akkori amerikai csapatoknak olyan felderítőkre volt szükségük, akik jól tudtak olvasni a jelekből, tájékozódni ismeretlen terepen és rejtve maradni az ellenség elől, ugyanakkor életben is tudtak maradni. Ehhez az amerikai indiánok közül toboroztak olyan felderítőket, akik elismert "természetfeletti érzékenységgel" rendelkeztek, például megérezték az ellenség közeledését a sötétben és ártalmatlanná tudták tenni vagy el tudtak menekülni előle. A felvételi "vizsgákon" remekül teljesítő indiánok azonban rendre megbuktak az éles bevetéseken, miután átestek a hadseregben szokásos hajvágáson, és így megszabadultak hosszú hajzuhataguktól. Úgy tűnik, a kettő közötti összefüggésnek saját maguk sem voltak tudatában, de amikor a későbbiek során olyan párokat kezdtek el vizsgálni, akik hasonló eredményeket mutattak, és egyikőjük haját levágták, a másik továbbra is erős érzékenységet mutatott, míg a rövid hajú elveszítette azt.

A modern társadalom tehát elhitette velünk, hogy semmi szükségünk a hosszú hajra, hiszen a frizura az csak divat kérdése. Azt azonban tegyük hozzá, hogy a rövid hajú ember könnyebben manipulálható, hiszékenyebb is egyúttal, hiszen elveszíti természet adta intuícióját. A hajunk olyan, mint az idegrendszer meghosszabbítása, egy antenna, amely veszi az Univetzum jeleit, érzékeli a Világ minden egyes rezdülését. A régi kultúrákban csak a papok, a hívők vágták le kopaszra a hajukat. India, Kína, buddhizmus, Egyiptom, de még a skandináv pogányok és a keresztény szerzetesek körében is a kopaszra nyírt fej az Isten iránti feltétlen engedelmességet, valamilyen szinten az egyéni intuíciónk feladását is jelenti. A modern korokban a kopasz fej sok esetben valamilyen totalitárius ideológia, vagy akár politikai hatalom követőinek, végrehajtóinak, röviden megfogalmazva az értelmetlen erőszaknak és a személyes szabadság feladásának jelképévé is vált. 

A fentebb linkelt cikk szerint a kopasz vagy rövid haj érzéketlenné teszi az embert a környezete szenvedései iránt, beleértve az ökoszféra pusztulását is. Közömbössé és érzéketlenné tehet a kapcsolatainkban is, és szexuális frusztrációt is okozhat. Mindenki ismeri a "kopasz, kigyúrt, érzéketlen, agresszív állat" kategóriát, persze vannak kivételek (remélem én is abba tartozom :-)). A hosszú haj tehát nem csak abban van segítségünkre, hogy "fogjuk az adást", ami kívülről érkezik, hanem abban is, hogy az agyunk elektromágneses jeleit ki tudjuk sugározni a környezetünkbe, ki tudjuk fejezni magunkat. Szóval főleg a nők számára nagyon fontos, hogy erősítsék az intuitív oldalukat, az Anyatermészet adta érzékenységüket. Mondom ezt én, aki 18 éves kora óta kopasz. Mielőtt krisnás letten, pont volt egy vállig érő aranyhajú hippi-korszakom, és azt a felszabadultság-érzetet azóta is hiányolom az életemből. Egyelőre persze praktikusnak tűnik a heti egyszeri haj- és szakállvágás, főleg mivel minden nap a fűtött teremben izzadok. De nem tartom kizártnak, hogy 80 éves koromra, mire minden szál hajam és szakállam fehér lesz, én is növesztek egy Odinhoz hasonló loboncot a fejemre és az arcomra. 

2 megjegyzés:

vadalma írta...

szia,
ez egy nagyon érdekes, elgondolkodtató írás.
Eszembe jutott az Avatar :)

Szilvi

hayni írta...

Én is naponta leizzasztom a futással, de meg lehet azt mosni minden nap, vannak erre alkalmas samponok:) Egyébként külön élmény, mikor lobog utánam ha sebes (gyors) vagyok:)