2014. április 2., szerda

Acai - az Amazonas kincse

Tudom, megint előrángattam valami tengerentúli csodabogyót, de hát valamit mégis csak tudnak ezek  Dél-Amerikában őshonos superfoodok! Az Acai gyümölcs levét, szárított kivonatát már a ketrecharcosok és a brazil Jitsusok is felkapták, és nyakló nélkül vedelik. Sajnos itthon is csak konzervált formában lehet hozzájutni, és nem is olcsón, de szerintem is megéri fogyasztani. Még pedig a következők miatt:

Az acai bogyó baktériumölő, antimutagén, antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik. Nagy mennyiségben tartalmaz antocianinokat, melyek a flavonoidok közé tartoznak. A Michigani Állami Egyetemen 2004-ben végzett, szakmailag lektorált, az Amerikai Kémiai Társaság által publikált kísérlet során az antocianinok 50%-kal javították az inzulin termelődését. 

Az acai bogyó védi a szív és az érrendszer egészségét, megteremti az emésztőrendszer egészséges működését. Mindezt az egyszeresen telítetlen zsírsavaknak, az étkezési rostoknak és a fitoszteroloknak köszönhetően.

A fitoszterolok a növényi sejthártyák vegyületei, melyek hatékonyak az emésztőrendszeri, szív- és érrendszeri betegségek ellen. Az acai berry kitűnő vízhajtó, szívizom-stimuláló, értágító, fokozza a fizikai erőt és állóképességet, javítja a teljesítményt.

Az acai rengeteg tápanyagot tartalmaz, köztük ásványi anyagokat, vitaminokat, nyomelemeket, rostokat, melyek rendkívül fontosak a megfelelő emésztéshez, kitűnő koleszterincsökkentők és lassítják a korai öregedést. Az acai bogyó E-vitamint is tartalmaz, melynek szintén fontos szerepe van a fiatalság megőrzésében. Az emészthetetlen rostok a rákmegelőzésben hatékonyak.

Az Acai Berry biztosítja a szervezet számára szükséges vitaminokat, antioxidánsokat, ásványi anyagokat, elsőosztályú immunerősítő, megelőzi a baktériumok, vírusok okozta fertőzéseket és egyéb betegségeket.

Az acai berry hatékonyan regenerál, képes még idejében blokkolni a betegséget, mielőtt az teljesen kifejlődhetne. Ugyanígy a sejtek öregedési folyamatait is késlelteti.
Az Acai berry egyik legnépszerűbb hatása, hogy elősegíti a fogyást. Sok fogyasztószer alapanyagát adja. Ha mindennap fogyasztunk acai italt, jobb eredményt érhetünk el a fogyókúrában.

A növény gyümölcse, az acai bogyó pálmafán nő, az amazóniai esőerdőben honos. Az acai bogyó szőlőhöz vagy lila üveggolyóhoz hasonlít. Legfontosabb összetevői az antioxidánsok, melyek erősítik az immunrendszert, így akár az influenzát is elkerülhetjük. Étrendünk
legtöbbször már nem tartalmazza azokat az értékes tápanyagokat, antioxidánsokat, melyek fedezhetnék a szervezet igényeit. Az acai bogyó azonban kellő mennyiségben tartalmazza ezeket a fontos vegyületeket, ezzel fokozva szervezetünk védekezőképességét a betegségekkel szemben.

Az acai különlegessége, hogy szinte komplex aminosav összeállítás található benne. Az aminosavak nélkülözhetetlenek az izmok fejlődéséhez, összehúzódásához, regenerációjához, növelik az állóképességet, a teljesítményt, feltöltenek energiával.

Az acaiban növényi szterolok találhatók, mint például a beta-szitoszterol. A szterolokat elsősorban a jóindulatú prosztata megnagyobbodás ellen alkalmazzák. Emellett fontos szerepük van az egészséges koleszterinszint beállításában és a szervezetben termelődő anyagok prekurzorai.

Az acai teobromint tartalmaz, melyet stimuláló hatása miatt sokszor összetévesztenek a koffeinnel, azonban teljesen másként hat a szervezetben. Míg a koffein azonnal élénkít, a teobromint hatását kevésbé intenzíven és hosszabb időn át fejti ki, javítja a hangulatot.

Tápérték az Acaiban

Az Acai az egyik legkomplexebb természetes termés, mivel a következőket tartalmazza:

antioxidánsok
rostok (több mint 40 %)
telítetlen omega 6 és omega 9 zsírsavak
vitaminok: A, B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin), C, E (tokoferol), D
ásványi anyagok: vas, kalcium, fosfor, kálium mely a legértékesebb ásvány az acai termésben.
fehérje és protein hasonló összetételben mint a tojásban

ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity )

Az ORAC teszt az ételek antioxidáns tartalmának mérésére alkalmazandó. Az értékek a mintákban kimagaslóak, 100g tiszta kivonat 70 000 ORACot tartalmaz, mely ezidáig a legmagasabb az összes vizsgált terméket illetően. 
A leírtak alapján az acai gyümölcs a földkerekség legerősebb természetes antioxidánstartalmú termése.

A termés szárított porából 3 g-ot érdemes fogyasztani naponta. Itthon egy 60-70 g-os csomag 3500-3700 Ft-ért kapható, ez kb 20 napra elegendő adag. Természetesen abban ne reménykedjünk, hogy ezáltal komoly aminosav-mennyiséget viszünk be, de a többi bioaktív összetevő hatása már ekkora mennyiségnél is érezhető.

Nincsenek megjegyzések: