2014. április 12., szombat

Kárandavászana - 2. és 3. fázis

Újabb részlet Gregor Maehle Ashtanga-könyvéből:

"2. fázis – a bal láb megfelelő elhelyezése

A következő fázisra csak akkor térjünk rá, ha a jobb lábunk stabil helyzetben van, mélyen a féllótuszban. Emlékezzünk, hogy amikor a földön ülünk és a padmászanát végezzük, soha nem helyezzük be a második lábunkat, mielőtt az első nincs a megfelelő helyzetben, úgyhogy ezt kartámaszban se tegyük meg. Máskülönben veszélybe sodorhatjuk a felül lévő lábunk térdízületét.

Helyezzük a bal lábunkat lótuszpózba azáltal, hogy erősen kifelé forgatjuk a bal combot. A legtöbb gyakorló számára segítség lehet az, ha lendületet használ a láb behelyezéséhez, különösen, ha vastagok és erősek a combjai. Amikor a bal láb a megfelelő helyzetben van, akkor felváltva távolítsuk és közelítsük egymáshoz a két combot. Amikor egymás felé mozdítjuk a térdeket, erősen rotáljuk befelé a combcsontot (ez hasonlít a szúpta-vadzsárszana kilencedik vinyászájában végzett comb-mozdulathoz). Ezzel semlegesítjük az előző kifelé rotálást, és mélyebbre tudjuk vinni a lábunkat a lótuszban. Mindkét lábnak közel kell lennie a csípőhajlathoz, a sarkainknak pedig egymáshoz közel, a comboknak pedig majdnem párhuzamosnak kell lenniük ahhoz, hogy a kárandavászana következő fázisába léphessünk.

Ha új még a pozíció a számunkra, akkor érdemes öt légzésig benne maradni, utána pedig lassan újra kinyújtani a lábainkat a pincsha-majúrászanába, és a kilencedik vinyászájának megfelelően kijönni a pózból. Gyakoroljuk ezt egy ideig, mielőtt átlépünk a következő fázisra. Ez az első kettő fázis csak a csípőízület mozgásával foglalkozik.

3. fázis – a lábak leeresztése vízszintesig

Ha már tapasztalt gyakorlók vagyunk, akkor lassan hajlítsuk be a csípőnket, amíg a combjaink párhuzamosak nem lesznek a talajjal, illetve a térdeink ugyanabban a magasságban vannak, mint az ülőcsontjaink. Ennek érdekében ki kell egyenesíteni a hátunkat ugyanabba a helyzetbe, amiben az úrdhva-dandászanában van, vagyis a vízszintes lábbal végzett fejenállásban. Az úrdhva-dandászana kitartása hosszú ideig jó rávezetés a kárandavászanára. Mint ahogyan az úrdhva-dandászanában is, a kárandavászana ezen fázisa alatt az ülőcsontjainkat a tarkó fölé kell hozni. ennek a fázisnak a meghatározó momentuma az, amikor határozottan megjelenik az ív a derekunkban.

Egyensúlyozzunk itt öt légzésig vagy még tovább, ha erőt akarunk fejleszteni. Ezután lassan emeljük vissza a térdeinket a mennyezethez, vegyük ki a lábainkat a padmászanából, és jöjjünk ki a pózból ugyanúgy, mint a pincsha-majúrászanából. Ebben a fázisban hozzátettük a hát feszítését a csípőízület mozgásához."

Nincsenek megjegyzések: