2014. április 17., csütörtök

Az élőlény öt rétege

Újabb részlet Gregor Maehle Pránájáma-könyvéből:

"Ennek a viszonylag összetett megközelítésnek az a tény az oka, amit már a régi upanisadok is elmagyaráztak, hogy az emberi lény nem egy, hanem öt rétegből áll. Ez az öt réteg összefoglalva a következő:










Szanszkrit név       Fordítás               Terület         Technika

Annamaja-kósa      Táplálék-réteg        Test               Ászana
Pránamaja-kósa     Prána-réteg            Légzés           Pránájáma
Manómaja-kósa      Az elme rétege       Elme             Meditáció
Vigjánamaja-kósa  Az értelem rétege   Intelligencia  Objektív szamádhi
Ánandamaja-kósa  Az eksztázis rétege Tudat             Tárgy nélküli szamádhi

A szenvedés és mentális rabszolgaság akkor ér véget, amikor az emberi lény ötödik, legbelső rétegének természetét felfedjük. Ez a réteg a tudat, a tudatosság központja, és a természete az eksztázis. Az a módszer, ami által a jógi felfedi ezt a természetét, a tárgy nélküli (aszampragjáta) szamádhi. E szöveg céljából mindkét típusú szamádhit egyszerűen a meditáció (dhjána) kiterjesztéseinek tekinthetjük, és mivel ezek haladó jógikus technikák, melyekhez szükség van a jártasságra a többi, alapvetőbb módszerben, itt most nem kell foglalkoznunk velük.

A jógi munkájának java része az alsó három rétegben történik, egyszerűen azért, mert ott helyezkednek el az akadályok. A tudat önmagában semmilyen akadályt nem tartalmaz, az intelligencia pedig automatikusan fog fejlődni egy bizonyos mértékben, amint az alsó szintek kifejlődtek. Ez a három alsó réteg, mely fejlesztésre szorul, a test, a légzés és az elme. A jógik általában a „tisztulás” kifejezést alkalmazzák a fejlődés helyett, mert a fejlődés önmagától megtörténik, amint az úgynevezett szennyeződéseket eltávolítottuk.

A szennyeződés ebben a kontextusban nem egy erkölcsi fogalom, mint a bűn, hanem a test betegségeit és egyensúlyzavarait, neurotikus légzésmintákat, tudatalatti benyomásokat, a mentális feltételekhez kötöttséget, a karmát, hiedelmeket és a múltbeli szenvedés formáit jelenti, melyekhez ragaszkodunk. Mivel a rétegek, melyek az akadályokat tartalmazzák – a test, a légzés és az elme – annyira különböznek egymástól, nincs olyan technika, amely képes eltávolítani az összes akadályt mindhárom rétegből. teljességgel elengedhetetlen, hogy ezt megértsük. Például, a mai világban, ha beteg a testünk, akkor az orvoshoz fordulunk; ha mentális problémáink vannak, akkor a pszichológushoz, ha pedig elromlik az autónk, akkor az autószerelőhöz visszük. Nem várjuk el azt, hogy ugyanaz az egy beavatkozás minden problémánkat megoldja.

A jóga szerint, a fizikai akadályok eltávolítása érdekében kell gyakorolnunk az ászanákat. Ahhoz, hogy eltávolítsuk az akadályokat a pránikus rétegből, a pránájámát javasolják. Az elme akadályainak eltávolítása érdekében a jógikus meditációt kell gyakorolni. A gyorsabb siker érdekében ezt a három módszert kombinálni kell (és olyan kiegészítő módszerekkel kell kísérni, mint a krijá, bandha, múdrá, mantra és a csakrák)."

Nincsenek megjegyzések: