2014. április 30., szerda

Vegán turmixok sportolóknak

Sokszor kérdezik tőlem, hogy egy vegán sportoló mit eszik, aminek tápértéke is van. A rövid válasz az, hogy zöldséget, gyümölcsöt, olajos magvakat, hüvelyeseket és speciális gabonákat, meg superfoodokat minden mennyiségben. De persze legalább ugyanolyan fontos kérdés szerintem az, hogy mit nem eszik egy vegán sportoló: cukros sütiket és italokat, finomított szénhidrátokat, tésztát, búzát, krumplit, gluténtartalmú dolgokat, és én kukoricát sem nagyon. 

Azt meg kifejezetten vallom, hogy mindazoknak a különböző poroknak meg kapszuláknak, amiket a sporttáplálék-kiegészítő ipar le akar nyomni a sportolók torkán, szintén a java része hulladék. Nem az a lényeg, hogy mennyire természetes az adott készítmény, még csak az sem, hogy mennyire hatásos a valóságban, és hogy milyen mellékhatásai lehetnek. Csupán az a fontos itt is, hogy hangzatos reklámszövegekkel és meggyőző képekkel eladják a népnek a legújabb és leghatásosabb zsírégetőket, fehérjeporokat, edzés előtti bedurrantókat és komplex tömegnövelő-szálkásító készítményeket stb., ami még ha nem is árt meg esetleg, a tudatos étkezést és a kemény edzésmunkát persze sohasem helyettesíti. Ami valóban látványosan megtolja a fejlődést, az mind a dopping kategóriába esik, és ráadásul még veszélyes is az egészségünkre nézve, főleg az olcsó, havertól vett mindenféle okosságok. 

Na mindegy, térjünk vissza arra, hogy mik azok a dolgok, amik tényleg kipróbáltak, természetesek és ajánlhatók egy vegán sportoló részére? A következő két recept a veganwarriors.net oldalról származik, Frank Medranotól és barátaitól.


RAW VEGAN FIRE (edzés előtti bedurrantó, Hot Blood helyett)

1/2 teáskanál spirulina
1 púpozott teáskanál nyers kakaó
1 csipet cayenne paprika
0.5 l vízzel jól keverjük el, döntsük be, és mehet az edzés!

Összetétel: 4g protein, 7g szénhidrát, 4 g zsír, az összes esszenciális aminosav, az összes esszenciális zsírsav, klorofill, antioxidánsok, mind a 94 ásványi anyag és nyomelem, különösen kalcium, magnézium, vas, kálium és cink, A-vitamin, C-vitamin, alacsony nátrium-tartalmú, koleszterin-mentes. Természetes koffein, theobromin és kapszaicin van benne. 100% nyers és bio.


Edzés utáni nyers vegán regeneráló formula

1 teáskanál Maca
1 teáskanál spirulina
2-4 evőkanál hemp protein
1 banán
Adjunk hozzá vizet és turmixoljuk össze

Tápanyag-összetétel: 15-20 g protein, 25 g szénhidrát, 5 g zsír, az összes esszenciális aminosav, az össze esszenciális zsírsav, klorofill, antioxidánsok, mind a 94 ásványi anyag és nyomelem, különösen kalcium, magnézium, vas, kálium, A, E, C, K-vitamin, B-12, B-2, B-3, B-6, alacsony nátrium-tartalmú, koleszterin-mentes. 100% nyers és bio.

És még egy recept a onegreenplanet.org oldalról, csak úgy, a hétköznapokra:


Nyers vegán energiaturmix

1 evőkanál nyers kakaópor
1 evőkanál nyers maca por
1 evőkanál lucuma por (elhagyható)
1 evőkanál chia mag
1 evőkanál hemp mag
1 dl kókusztej
1 pohár tetszőleges vegán tej (pl. mandula, zab, rizs stb.)
1/4 teáskanál fahéj

Jól turmixoljuk össze az összetevőket, majd díszítsük magvakkal, kakaószemekkel és egy kis fahéjjal.

Ha még fokozni akarjuk a superfodok tömkelegét, akkor mehet bele Acai por vagy Goji bogyó is, esetleg egy kis matcha zöld tea-por. Én egyébként fehérjeporként borsó-, barnarizs- és kendermagprotein keverékét szoktam alkalmazni, mert annak áll a legközelebb az aminosav-profilja a tejsavóéhoz, ez utóbbi káros hatásai nélkül. Plusz a növényi proteinkészítményekben rost is van, ami az állati proteinekből hiányzik. Kellemes kísérletezést kívánok mindenkinek! Ha pedig nassolni vágytok, akkor a tökmagot ajánlom leginkább, mert annak a legmagasabb a protein-tartalma.

Nincsenek megjegyzések: