2014. április 20., vasárnap

Majúrászana (pávapóz)

Újabb részlet Gregor Maehle Ashtanga-könyvéből:

"Majúrászana (pávapóz)

Dristi: orrhegyre

Áttekintés: A majúrászana a kartámasz és az aktív hátrahajlítás jellemzőit kombinálja; tulajdonképpen olyan, mint egy salabhászana kartámaszban. A gerincfeszítő és váll-stabilizáló izmok teljes megfeszítése elengedhetetlen ahhoz, hogy hatékonyan és biztonsággal végre tudjuk hajtani ezt a pózt. A pózról azt tartják, hogy meggyógyítja a hasi betegségeket, azt a hiedelmet tükrözve, hogy a páva át tudja alakítani és semlegesíteni tudja a mérgeket.

Vinyásza számolás

Ezt és a következő két pózt az első vinyászával kezdjük szamaszthitiből. Kilégzésre ugorjunk csípőszélességű terpeszbe és hajoljunk előre.

Ékam: Helyezzük el a tenyereinket a lábaink között, lefelé néző tenyerekkel és hátrafelé mutató ujjakkal. Belégzésre egyenesítsük ki a hátunkat és nézzünk fel.

Dvé: Kilégzésre hajoljunk előre.

Tríni: Belégzésre emeljük újra vissza a mellkasunkat és nézzünk fel, ugyanabba a pozícióba rékezve, mint az első vinyászánál.

Csatvári: Kilégzésre ugorjunk hátra, mintha csaturanga-dandászanába ugranánk. Közben hajlítsuk be a könyökünket, és közelítsük egymáshoz, amennyire lehet; ideális esetben egymáshoz érnek. Ha ez nem sikerül, akkor a karcsontokat folyamatosan közelíteni kell egymáshoz, vagyis aktiválni kell a nagy mellizmot. A mellkas súlya általában oldalra fogja tolni a karokat, hacsak nem tudjuk a karjainkra helyezni a mellkasunkat, ahelyett, hogy közéjük tennénk.

A majúrászana felvételéhez az alkarjainkat határozottan bele kell nyomni a mellkasunkba és a hasunkba. Ennek az az előnye, hogy nem kell a póz kezdetekor megfeszítenünk a bordakosarunkat, ami által később könnyebb lesz elemelni a mellkasunkat és a vállainkat a talajtól. Akiknek lejjebb van a súlypontjuk (például a nőknek vagy a hosszú lábú embereknek), azok kénytelenek hiperkifotikussá tenni a mellkasukat, hogy minél lejjebb tudják elhelyezni a könyöküket a megfeszített hasizom alá. Ez a megfeszített hasizom fogja megvédeni a hasi szerveket és szilárd alapot biztosít, aminek a karok támaszkodnak. Hajlítsuk be a könyökünket derékszögbe. Tudatosan aktiváljuk és feszítsük meg a vállöv és az ízületek stabilizáló izmait, mielőtt felemeljük a testünket a levegőbe.

Pancsa: Belégzésre toljuk előre a súlypontunkat, aktiváljuk a gerincfeszítő izmokat, és emeljük fel magunkat salabhászana-szerű pozícióba a levegőbe. Ebben a pozícióban úgy tudjuk előrevinni a súlypontunkat, hogy némileg kiegyenesítjük a könyökünket. Minél lejjebb van a súlypontunk álló helyzetben, annál jobban ki kell emelnünk a mellkasunkat a majúrászanában előre és ki kell egyenesíteni a könyökünket, hogy a lábaink elemelkedjenek a talajtól. Zárjuk össze a lábunkat és spicceljünk.

Ha nehéznek találjuk a kiemelést, akkor tartsuk lent a fejünket és csak a lábainkat emeljük ki öt légzésre. Ha ez már megy, akkor emeljük meg a fejünket is úgy, hogy előrébb toljuk a testsúlyunkat."

Nincsenek megjegyzések: