2014. április 23., szerda

Tavaszi kedvenc - a spárga

Pár hétig tart még a sprága-szezon, érdemes kihasználni! Pár száz forintért kapható kilója, és remek csemege grillezve, főzve, párolva (bevállalósaknak akár nyersen is). Meglocsoljuk egy kis olíva-olajjal, rácsavarunk egy citromot, kis Himalája_sóval, borssal, zöldfűszerekkel a legkiválóbb csemege. Nekem az egyik kedvenc zöldségem a spenót, brokkoli, avokádó és olívabogyó mellett, nem ritkán ezekkel kombinálva is fogyasztom. Egy dologról érdemes tudni, hogy a spárga fogyasztása után fél-egy órával megjeleni egy jellegzetes bűzös szag a vizeletünkben. Ettől nem kell megijedni, 1-2 nap alatt kiürül, miközben kifejti gyógyhatásait. De hát akkor lássuk, milyen gyógyhatásokkal rendelkezik ez a remek növény?

A liliomfélék családjába tartozó spárga gyógyító hatásait már a régi időkben is felfedezték, korábban a népi gyógyászatban első sorban fájdalomcsillapításra és gyulladáscsökkentésre használták. A spárgát manapság főként értékes és magas tápanyagtartalma miatt kedvelik, nagyon gazdag K, C, A, E, B vitaminokban és folsavban, valamint biztosítja szervezetünk számára a szükséges fehérjét, mangánt, foszfort és rostot. Ezen kívül még számos más nyomelem és ásványi anyag is megtalálható benne, többek között magnézium, cink és vas.

Azonban nemcsak szervezetünk egészségének megőrzéséhez járul hozzá, hanem tökéletesen alkalmazható különböző betegségek természetes orvoslására is. A spárga hatékony vízhajtó, jól alkalmazható húgyúti fertőzések és felfázás esetén is, valamint tisztítja a vesét és kiváló a vesekövek feloldásában is. Azonban nem csak vesénket, hanem vérünket is tisztítja, ezáltal bőrünk szépségéhez és egészségéhez is sokban hozzájárul. A spárgában található folsav bástyaként védi szívünket és érrendszerünket, rendszeres fogyasztása csökkenti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Szakértők szerint napi 400 mcg folsav bevitele évente akár 10 %-kal is csökkentheti a szívinfarktus kialakulásának kockázatát. A réz semlegesíti a szervezetben zajló káros oxidációs folyamatokat, így lecsökkenti a különböző daganatos betegségek kialakulásának kockázatát. A folsav hiánya az egyik leggyakoribb vitaminhiány, általános rossz közérzetet, fáradékonyságot és koncentrálóképesség hiányát is okozhatja. Ezen tünetek kialakulását szintén megelőzhetjük elegendő mennyiségű spárga fogyasztásával. Mivel gazdag kálciumban, hatékony fegyvernek bizonyul a csontritkulás ellen is.

Fogyasztása kismamáknak különösen ajánlott, mivel segít megakadályozni a születési rendellenességek kialakulását, többek között például a velőcső elzáródását. Így tanácsos már a terhesség előtt, illetve korai szakaszában lehetőleg minél több spárgát fogyasztani, remek természetes alternatívája, illetve kiegészítője lehet a különböző gyógyszertári terhességgyógyszereknek. A spárga hatékonyan alkalmazható szépségünk megőrzésében is. Segíthet akár olyan bőrhibák kiküszöbölésében is, mint például a pattanásosság vagy ekcémák, hiszen a nyersen fogyasztott spárga vagy spárga lé a vér lúgosítása révén jó hatással van ezen problémákra. A B vitaminban található riboflavin pedig a körmök és hajunk szépségéhez járulhat hozzá, erősítve és élettel telivé varázsolva azokat. Mivel gyorsítja az anyagcserét és az emésztést, így bátran fogyaszthatjuk diétázáskor, kitűnő fogyókúrás menü készíthető belőle. Kiemelkedő cinktartalmának köszönhetően erősíti a kötőszövetek és az erek falát, serkenti az agy működését, valamint hozzájárul körülbelül 300 enzim felszívódásához. A népi gyógyászat pedig fontos afrodiziákumként tartja számon, hiszen kitűnően ellensúlyozza, korrigálja a cinkhiány okozta libidócsökkenést.

Egy további fontos előnye, hogy akár a különböző drága, gyógyszertárakban kapható probiotikumok is helyettesíthetők vele, mivel a bélflóra aktív védőjeként segíti a jótékony baktériumok kialakulását, szaporodását.

A spárga lehet fehér, lehet zöld, mindenképpen a drága ételek közé számítjuk, mert a termesztése elég „macerás”. A vizelethajó gyógyszereknél vagy a lúgosító csodaszereknél mégis olcsóbb. Igazi szezonja a nyárelő, de nagyobb boltokban már télen is kapható. Nézzük, mire jó!

A spárgát, legyen fehér vagy zöld, a mérsékelt égövön termesztik, főként Németországban, Franciaországban, Spanyolországban, Belgiumban, Görögországban és Hollandiában. Május elejétől június végéig „szüretelik”. Nem véletlenül számít a drágább ételek közé, mert igen sok gondoskodást, figyelmet követel. A fehér spárga homokos talajon terem a legjobban. A kibújt hajtásvégeket kézzel szedik, a talajt utána elsimítják, hogy a következő hajtás felismerhető legyen a talajrepedésekben. A zöld spárgát hagyják szárba szökni, mert napfényen növekszik. Gyors növekedése következtében naponta szedhető. A szezon végén a spárgát hagyják teljesen kifejlődni, hogy a gyökér pihenhessen, ez garantálja a gazdag termést a következő évre.

Kína, Egyiptom, Róma kedvence

Az ókori Kínában a spárga fogyasztását köhögés és húgyrekedés ellen javasolták. Egyiptomi sírokban is szerepelt a spárga, táplálékként kísérte a túlvilágra a holtat. A római történetíró, Plinius nemcsak ínycsiklandó falatként dicsérte, hanem a gyomorra kifejtett jótevő hatásáért is. A XVI. században a mai német nyelvterületen már termelték a kolostorkertekben, a fejedelmi asztalokon is kedvelt zöldség volt. Egy ideig gyógyszernek tekintették, és minden gyógyszertárban rendelkezésre kellett állnia.

Mire figyeljünk, ha spárgát vásárolunk? A növény jó minőségét az egyenes rudacskákról és a szilárdan zárt fejekről lehet felismerni. A friss spárga levágott szárának vége ne legyen száraz, zsugorodott, elszíneződött. Ha spárgát ujjaink között forgatjuk, halk ropogást kell hallani. A zöld spárga több vitamint tartalmaz, mint a fehér, és gyakran aromásabb is.

Miben rejlik a gyógyhatása?

A spárgát mindenekelőtt vese- és hólyagpanaszok esetén javasolják. Vizelethajtó hatása gyakran már fél óra múlva is érezhető. A vizelet tipikus szaga az asparagin hatóanyagától származik. Az alábbi táblázat mutatja, miért számított gyógyító növénynek a spárga, és miért érdemes fogyasztani ma is. Nem is gondolnánk, mennyi hasznos vitamin és ásványi anyag van benne:

Vitaminok (100 g/mcg)
– A: 0,045
– D: 0
– E: 1,8
– K: 0,0395
– B1: 0,09
– B2: 0,11
– Niacin: 0,93
– B6: 0,04
– Folsav: 0,0164
– B5: 0,35
– B7: 0,0007
– B12: 0
– C: 16

Ásványi anyagok (100 g spárga/mcg)
– Nátrium: 4
– Kálium: 203
– Kalcium: 26
– Magnézium: 18
– Foszfor: 46
– Kén: 46
– Klór: 53
– Vas: 0,651
– Cink: 0,401
– Réz: 0,156
– Mangán: 0,102
– Fluor: 0,048
– Jód: 0,007

Tápanyagtartalom (g/100 g)
– Kalória: 75
– Fehérje: 1,9
– Zsír: 0,1
– Szénhidrát: 2,2
– Ballasztanyagok: 1,5

Érdemes megjegyezni, hogy a spárga erősen lúgosító hatású, tehát segít helyreállítani a vér sav-lúg egyensúlyát. Az említett vizelethajtó hatásának köszönhetően huzamosabb fogyasztása enyhíti a reumás fájdalmat, a köszvényes panaszokat. Természetesen nem ehetünk mindennap spárgát, ezért télen keressünk például olyan, üvegben kapható növényt, amelyben nincs tartósítószer. Napi 1 dl összeturmixolt, leszűrt spárgalé már hatásos lehet.

Nincsenek megjegyzések: