2014. április 6., vasárnap

Kárandavászana - első fázis

Újabb részlet Gregor Maehle Ashtanga-könyvéből:

"Vinyásza számolás

Szapta: Belégzésre ugorjunk előre és érkezzünk a térdeinkre. Kilégzésre, mint a pincsha-majúrászanában, helyezzük az alkarokat a talajara, egyenesítsük ki a lábainkat, és sétáljunk be a talpainkkal.

Astau: Belégzésre emeljük ki magunkat pincsha-majúrászanába, ahogy korábban leírtuk.

Nava: Mint ahogyan az összes komplex póz esetében, a kulcs abban rejlik, hogy teljesen bontsuk le a pózt az alkotóelemeire, és izoláljuk a mozgás különálló fázisait. Itt hat fázist fogunk használni.

  1. fázis – a jobb láb helyes pozíciója

Kilégzésre, miközben az alkarunkon egyensúlyozunk, először helyezzük a jobb lábunkat féllótuszba. Megfelelően hajlékony csípőízületre van szükségünk ehhez, melyre az olyan pózok gyakorálsa által tettünk szert, mint a baddhakónászana és a garbhapindászana, és erős csípőforgató (távolító) izmokra, melyekre a dzsánusírsászana B és a tírjangmukha-ékapáda-pascsimóttánászana gyakorlása által tettünk szert az első sorozatban. Ha pedig előírás szerint rotáljuk a combcsontunkat a szúpta-vadzsrászanában, miközben tartjuk a lábujjainkat, az felkészít bennünket erre a helyzetre.

Erőteljesen kifelé kell forgatni a combcsontot ahhoz, hogy a kezek segítsége nélkül fel tudjuk venni a lótuszpózt. Ha nem tudjuk eléggé lenyomni a jobb lábunkat a bal csípőhajlathoz, akkor használhatjuk a lendületet, hogy a jobb lábunkat a bal comb elé hozzuk.

Ha a jobb lábunk féllótuszban van, akkor hajlítsuk be a bal lábunkat és húzzuk a bal térdünket a mellkasunk és a hasunk felé. Ezáltal a lábaink olyan pózba kerülnek, mint a marícsjászana D-ben, csak itt fejjel lefelé vagyunk. A behajlított bal láb segít abban, hogy mélyebbre vigyük a jobb lábunkat a féllótuszban. Ha nem tudunk már mélyebbre menni, akkor felváltva távolítsuk és közelítsük a jobb combunkat (vagyis a térdünket távolítsuk, majd közelítsük a test középvonalához, miközben tovább hajlítjuk a jobb térdünket. Ezáltal a jobb lábunk elmozdul a bal comb fölött, és mivel tovább hajlítjuk a bal combot, a jobb lábunk mélyebbre megy a bal csípőhajlatban. Folytassuk a bal csípő hajlítását, hogy még lejjebb tudjuk vinni a bal térdünket a mellkas felé, míg a jobb lábunk nem illeszkedik be szilárdan a bal csípőhajlatba.

Ha a jobb lábunkat nem sikerül féllótuszba helyezni, akkor forgassuk a combunkat, mint a garbhapindászanában. Az a megoldás, amit ott alkalmaztunk, valószínűleg itt is működni fog. Ismétlem, ha pergamenszerű (váta típusú) a bőrünk, akkor előnyös lehet, ha hosszúnadrágban gyakoroljuk a pózt. Ha vastag, vízzel teli (kapha típusú) a bőrünk, akkor jobban járunk, ha rövidnadrágban gyakorolunk és vízzel spricceljük meg a combunkat és a lábunkat, mielőtt végrehajtjuk a pózt. Ha olajos (pitta típusú) a bőrünk, akkor olaj alapú krémet is kipróbálhatunk. Ha azonban ezt választjuk, akkor ne használjunk túl sokat belőle, mert a bőrünk túlzottan csúszóssá válhat. Valamennyi tapadásra is szükségünk lesz ahhoz, hogy biztonsággal végre tudjuk hajtani a póz további fázisait."

Nincsenek megjegyzések: