2014. szeptember 6., szombat

A matszjászana mitológiája

Újabb részlet az Ashtanga-könyvből:

A matszjászana mitológiája

Matszja avatáráról már tettünk említést a návászana kapcsán, most pedig következzenek további részletek más puránákból és ind eposzokból.

A Mahábháratában a következő leírást olvashatjuk Matszja történetéről: itt Manut Vaivaszvata Manunak nevezik, ami arra utal, hogy ő Vivaszván, a Napisten fia, és Brahmával megegyező hírnevű risi (bölcs). Miközben Manu a vallásos kötelességeit végzi a Cserví folyó partján, egy halat talál. Ebben a leírásban is növekedni kezd a hal, így először egy agyagedénybe, majd egy kis tóba, nagy tóba, és végül a hatalmas Gangesz folyóba helyezi Manu, ezután pedig a tengerbe ereszti. Amikor Manu a tengerbe helyezi a halat, az figyelmezteti a közelgő veszélyre, a hatalmas árvízre, amely az egész univerzumot el fogja árasztani. A hal azt tanácsolja Manunak, hogy készüljön fel a katasztrófára egy hatalmas hajó építésével, amelyben ő és a szaptarishi (a hét fő bölcs) megmenekülhetnek. Arra is megkéri, hogy gyűjtsön mindenféle magvakat az egész világról, és megígéri, hogy megjelenik egy hatalmas szarvval rendelkező hal formájában, hogy megmentse őket. Az árvíz beköszöntekor a hajót Matszja szarvához kötik, és az keresztülhúzza a hajót a viharos vizeken, amíg el nem érik a Himalája biztonságos csúcsait. A hal utasításainak megfelelően a hajót a Himalája egyik csúcsához kötik, amely a naukabandhana (kikötő) nevet kapta. Matszja elmondja a bölcseknek, hogy ő Pradzsápati Brahmá (minden élőlény ősatyja), és a megmentőjük, aki kimentette őket a veszélyből a hal formájában. Itt a Mahábhárata eltér a Satapatha Bráhamanától, ahol Matszját az Úr Visnu inkarnációjaként írták le. A hal kijelenti, hogy Manu fogja újrateremteni az összes élőlént, a félisteneket, démonokat, embereket, a mozgó és mozdulatlan élőlényeket a lemondásai ereje által. Ezután a hal eltűnik, és Manu követi a tanácsait.

Mivel az árvíz egyetlen túlélője Vaivaszvata Manu volt, mindenki mást elmosott az áradat, Manu újra benépesítette a Földet az emberi fajjal. Hogy képessé váljon sok utód nemzésére, lemondásokat végzett és áldozatok végrehajtásával imádta az isteneket, vajat, tejet, joghurtot és ghít ajánlva az áldozati tűzbe. Egy éven belül imái meghallgatásra találtak, egy Sraddhá nevű gyönyörű nő jelent meg. Vaivaszvata Manu feleségül vette, és ök lettek az emberi faj ősnemzői.

A Matszja Purána leírása szerint Matszja szintén Visnu, és nem Brahmá inkarnációja. A Purána is róla kapta a nevét. A történetet Manu legendájával kezdi. Manu egy király volt, aki lemondott a világról, és átadta a trónját a fiának, majd a Malaja hegyekbe indult, hogy tapaszt (lemondásokat) végezzen. Amikor Brahmá elégedetté vált a lemondásaival, azt az áldást adta neki, hogy meg fogja menteni a világot a pralaja (az univerzum pusztulása) idején. Mint a többi beszámolóban, Manu itt is megtalálja a kis halat. E halat egyre nagyobb vízbe kell helyezni, mert rohamosan növekszik. Megdöbbenve a hal növekedésén, Manu megérti, hogy a hal nem más, mint az Úr Visnu. Matszja megerősíti ezt, majd elmondja Manunak, hogy hamarosan bekövetkezik a pralaja, mivel véget ért Brahmá jelenlegi napja. Brahmá éjszakája alatt pedig a teremtése megsemmisül, mivel a Föld és az univerzum összes bolygója elmerül az elsődleges óceánban. Visnu megígéri, hogy visszatér és megmenti Manut a pralaja idején, és arra utasítja, hogy egy hajón gyűjtse össze az összes teremtményt és a különböző növények magjait. A hajót az istenektől kapja ebben a változatban. Amikor eljön a pralaja, Matszja a Sésa kígyó segítségével húzza el a hajót, kötélként használva azt. Miközben a Malaja hegyek csúcsai felé tartanak, Manu kérdéseket tesz fel Matszjának, és ez alkotja a purána szövegének hátralévő részét.

Nincsenek megjegyzések: