2014. szeptember 24., szerda

Beindult a Beast Mode

Tavasz óta járok az OKJ sportoktatói képzésre a Mandalába, és múlt csütörtökön volt a modulzáró vizsga. Bár még nem tudunk hivatalos eredményeket, remélem, bejutottam a döntőbe, vagyis a komplex záróvizsgára, ami október 30-án lesz. Onnantól kezdve hivatalosan is sportoktatónak számítok, tarthatok edzéseket juhéééj! Úgyhogy nagy lelkesedésemben el is kezdterm tartani a Beast Mode edzéseket Óbudán, a Yakuza Fitnessben

Múlt héten volt az első edzés, ami bemelegítéssel és nyújtással együtt 90 perc hosszú, péntekenként este 7-től 8:30-ig tart. Jó nagy teremben vagyunk, 150 négyzetméter. A bemelegítésnél az eddig tanult Primal Move-elemeket is igyekeztem beépíteni, de még majd szeretnék további ismereteket szerezni erről a mozgáskultúráról. Utána állatjárásokat gyakoroltunk, amiből roppant sokféle van, és a 20 méter hosszúságú teremben simán lehet föl-alá közlekedni. Medve, tigris, mély kitörés, mindegyik nagyon jól fejleszti a mobilitást, a koordinációs készséget, és még erősítenek is. Heten voltak egyébként az első edzésen, köztük két 11 éves gyerek, ők rendkívül élvezték ezeket a feladatokat. A képen éppen a mély kitöréses gyakorlat látható, maiből két kör után is megérzed másnap a farizmodat és a combközelítődet. 

Utána egy tíz perces metabolikus blokk következett. Egy kör békaügetés, utána ugrókötél, amíg a két perc le nem telik, aztán megint békaügetés. Ebből öt kör volt szünet nélkül. Jól kifulladtak a végére, de hát ezek az állóképességi blokkok már csak ilyenek! 

Öt perc után áttértünk a felsőtestre, húzódzkodás volt gyűrűn, illetve rúdon, és fekvőtámasz párhuzamos könyökkel. A kezdőbbeknek lejjebb eresztettem a gyűrűt, illetve a fekvőtámaszt feltámasztott kézzel csinálták. A calisthenics gyakorlatokban az a szép, hogy mindig lehet könnyíteni vagy nehezíteni őket, a gyakorló erőszintjéhez viszonyítva a dolgot. Utána párban volt még robbanékony húzódzkodás gyűrűn, akinek kellett, as társa segített a gyűrű fölé jutni. Két embernek kellett öt perc alatt a maximális mennyiségű húzódzkodást összehozni, azt hiszem 50 körül lett a legtöbb.

A harmadik WOD már statikus gyakorlatokat tartalmazott, név szerint a hidat, illetve a kézenállást fal mellett. 3x fél percet csináltunk mindegyikből. 5x1 perc volt a terv, de az idő is elment, meg az erő is. Két WOD ki is maradt, azokat majd ezen a héten elővesszük.

Minden pénteken lehet tehát jönni a Yakuza Fitnessbe, mindig új gyakorlatok lesznek, mert több száz van a fejemben, és szeretném megtanítani nektek, főleg azokat, maik nekem is beváltak eddigi edzéseim során. A Calisthenics nagyon változatos, és ha már megerősödnek a játékosok, akkor még elővehetjük a medicinlabdákat, bokasúlyokat, láncokat és egyéb terhelésfokozó eszközöket. Hasonlóképpen 3-4 WOD lesz majd egy edzés alatt, utána mindig pár perc pihenővel. A végén pedig 15 perc nyújtás. 

Intenzív az edzés, jól el lehet fáradni tőle, de mindenki az edzettsége szerint lesz terhelve, ha nem bírja tovább, akkor leáll egy kicsit pihenni. Bákaügetés nem mindig lesz, mert attól jól kikészült a mólt heti csapat, pedig nagyon hasznos gyakorlat szerintem. De lábedzés, törzserősítés, hasazás mindig lesz, illetve felsőtestre is dolgozuk a gyűrűn, húzódzkodón. Ha később tudjuk fejleszteni az eszközparkot, akkor tolódzkodó és bordásfal, illetve több húzódzkodó is a rendelkezésünkre fog állni remélhetőleg. De a saját testünk mindig ott van, és a megtanult gyakorlatokat bárhol, otthon, az utcán is elő tudjuk venni, és edzeni. 

Mindenkit szeretettel várok a Yakuza Fitnessben péntekenként, és alább a linkek, ahol lehet tájékozódni:

Nincsenek megjegyzések: