2014. szeptember 23., kedd

A pránájáma helytelen gyakorlása

Újabb részlet Gregor Maehle Pránájáma-könyvéből:

"A Hatha Tatva Kaumudí figyelmeztet, hogy az elővigyázatlan pránájáma duzzanatot, fájdalmakat, lázat és más problémákat okozhat (3.31). A duzzanathoz hasonló szimptómákat a prána elszabadulásának tulajdonítják. Ha a jógi nem fordítja rá a szükséges időt a pránájáma helyes elsajátítására és a fokozatos előrehaladásra, akkor a prána elszabadulhat a helytelen gyakorlás következtében. A helytelen gyakorlás alatt például a bandhák helytelen végrehajtását, a túl gyors kilégzést, túl erőteljes belégzést, a túl hosszú kumbhakát, a túlzottan gyors ütemű haladást, a nem megfelelő étrendet, a helytelen ülésmódot az ászanában vagy a görnyedést, a tamaszikus vagy radzsaszikus elmét gyakorlás közben, a káros szokások fenntartását, miközben pránájáma-gyakorlásba fogtunk, vagy a pránájáma kombinálását drogokkal, alkohollal, vagy kávéval, nem odaadással gyakorolni Isten iránt, vagy a pránájáma nem megfelelő megtámogatását értem ászanákkal, krijákkal stb.

Ebből egyértelmű, hogy mennyire fontos egy kompetens tanár. Kihez fogsz fordulni, ha senki nem látja kívülről, hogyan gyakorolsz, és nem ad tanácsot? A „Meetings with Remarkable Men” című filmben George I. Gourdijeff, az örmény misztikus találkozott egy indiai jóga-mesterrel és leírta neki a légzés-módszerét. A mester hosszasan végigmérte, majd nagy együttérzéssel azt mondta: „Azt javaslom, hogy hagyd abba az összes gyakorlatot, amit végzel.” Megértette ugyanis, hogy megfelelő irányítás nélkül Gourdijeff több kárt okozhat, mint hasznot. Ezek után Gourdijeff csalódottan távozott, ezzel igazolva a mester megítélését, hogy nem állt készen megtenni bármit, hogy kijavítsa a hibáit.

A pránájáma közben nem szabad feszültséget, kényelmetlenséget, ambiciózusságot érezni, máskülönben sérülést okozhatunk a nádíkban. Ez röviden összegzi azt, amit ebben a fejezetben igyekeztem átadni. Az erőlködés, kényelmetlenség és az ambíció azt eredményezi, hogy visszafelé haladunk. Sok élethelyzetben azt tanultuk, hogy ez a három dolog előbbre juttat bennünket. Ebben az esetben azonban ez nem így van: amikor a lelkünkről van szó, akkor az erőlködés, kényelmetlenség és ambíció nem visz sehová. Ez a három dolog a feltételekhez kötöttségünk eredménye, és a pránájáma az a módszer, ami által fellazíthatjuk és eltörölhetjük a negatív felételekhez kötöttséget, így megtapasztalhatjuk az életet és a világot úgy, ahogyan valójában vannak, és nem a múltunk fájdalommal teli benyomásain keresztül szűrődve.

Swami Ramdev azt mondja, hogy ha magas vérnyomásban vagy szívbetegségben szenvedünk, akkor csak gyengéd pránájámát szabad alkalmazni. Nem kell teljesen elzárkózni a pránájámától ilyen esetekben, de még körültekintőbbnek kell lennünk, és konzultálni kell egy jóga-terapeutával. A Hatha-jóga Pradípiká kijelenti, hogy mint ahogyan az elefántokat, oroszlánokat és a tigriseket is lépésről lépésre lehet megszelídíteni, a pránát is ugyanígy lassan és kitartással lehet uralom alá hajtani (2.15). Ha sietünk, akkor a Pradípiká szerint a prána megölheti a gyakorlót, mint ahogyan egy vadállat is megölheti a gazdáját, ha túlzottan kapkodva próbálta megszelídíteni. Bár a prána, a testünkben lakozó életerő jelentéktelennek tűnhet, igazából azonos a prakritivel, az erővel, ami az egész univerzumot létrehozta. Ez az erő hihetetlenül nagyobb, mint mi, és egy pillanat alatt képes elpusztítani bennünket, ha nem tiszteljük, nem értjük meg, és nem használjuk helyesen."

Nincsenek megjegyzések: