2014. szeptember 14., vasárnap

A marícsjászana mitológiája

Újabb részlet az Ashtanga-könyvből:


A marícsjászana mitológiája

Marícsi Brahmá, a teremtő istenség tíz mentális fiának, a pradzsápatiknak volt az egyike. A tíz pradzsápati az emberiség és a világ ősatyjai. Maírcsi, Atri, Agnirasza, pulaha, Pulasztja, Kratu, Vaszistha, Pracsétasza, Bhrigu és Nárada. Marícsi egyúttal a szaptarishi (hét fő bölcs) egyike is volt az első manvantarában (világkorszakban). A hét bölcs ekkor Marícsi, Atri, Angirasza, Pulaha, Kratu, Pulasztja és Vaszistha volt. A jelenlegi manvantarában viszont Kasjapa, Atri, Vaszistha, Visvámitra, Gautama, Dzsámadagni és Bharadvádzsa a hét bölcs, akik a Göncölszekér vagy Nagymedve csillagkép csillagai felett uralkodnak. A hét bölcs a Védák tudományának letéteményese minden manvantarában. Marícsi neve azt jelenti, hogy "fénysugár", és ő volt a Marutok ("ragyogó lények") vezére is.


Marícsi egyik fát, Kasjapát a "teremtmények urának" nevezik, unokája pedig Szúrja, a Napisten volt. Dédunokája pedig Manu az emberiség atyja volt. A "Manu" szó első három betűjéből alakult ki az angol "man" (ember) szó, ami szanszkrit nyelven egyben a gondolkodást is jelenti. 

Marícsiről a következő történet maradt fenn: A bölcs egy nap elment az erdőbe, hogy fát és virágokat gyűjtsön, és nagyon fáradtan tért haza. Hívta a feleségét, Dharmavratát, és megkérte, hogy mossa meg a lábait. Éppen, amikor Dharmavrata belekezdett a műveletbe, megérkezett az Úr Brahmá. Dharmavrata nem tudta, hogy mit tegyen: folytassa a férje lábának mosását, vagy szentelje a figyelmét Brahmának, Marícsi apjának. Mivel az utóbbit választotta, a férje rendkívül mérges lett, és megátkozta, hogy váljon kővé. Dharmavratát ez természetesen bántotta, mert úgy érzete, hogy alaptalanul mérte rá ezt a súlyos büntetést a férje. Ezek után Dharmavrata sok-sok évniy meditációba merült (kővé válva úgysem volt nagyon más választása), amivel felhívta magára az Úr Visnu figyelmét. Az Úr Visnu megjelent Dharmavrata előtt, és felajánlotta neki, hogy teljesíti egy kívánságát. Dharmavrata azonban csak azt kérte, hogy semlegesítse a férje átkának hatását. Marícsi azonban olyan nagy hatalmű bölcs volt, hogy még az Úr Visnu sem tudta hatástalanítani az átkát, így szent kővé változtatta Dharmavratát, melyet még a félistenek is imádtak.

Nincsenek megjegyzések: