2014. szeptember 27., szombat

Az Ashtanga-jóga sorozatai

Újabb részlet az Ashtanga-könyvből:

Ashtanga Haladó sorozatok

Az Ashtanga vinyásza jóga ászana-sorozatai kialakulásuk óta rendkívül sokat változtak és fejlődtek. Az alábbiakban fordított időrendi sorrendben fogjuk követni az ászanák összetételének változását, néhány megjegyzéssel kiegészítve. Jelenleg hat sorozatra oszlik a gyakorlás, az első sorozatra (jóga-csikitszá vagy egyesek szerint róga-csikitszá), a második sorozatra (nádí-sódhana) és a négy haladó sorozatra (szthira-bhága A, B, C és D.). Látni fogjuk, hogy a korábbi verziókban a haladó sorozatot egynek tekintették, vagyis Krishnamacharya az ászanákat kezdő, középhaladó és haladó kategóriákra bontotta. De mivel a haladó sorozat nagyon hosszú volt, így kettő, majd négy részre lett bontva.

A nevekről:

jóga-csikitszá – „jógaterápia”
róga-cikitszá – „a betegségek gyógymódja”
nádí-sódhana - „az energiacsatornák tisztítása”
szthira-bhága - „szilárd erő, hatalom, képesség”

Megjegyzés: A gyakorlás elején mindig a Napüdvözlet A és B, illetve az álló sorozat szerepel. Az első sorozatnál az utolsó álló póz a Vírabhadrászana B, míg a másodiktól fölfelé rövidíteni szokták, és a Pársvóttánászana után egy vinyászával rátérnek az adott sorozat pózainak gyakorlására. Egyes oktatók azonban minden sorozat előtt a teljes álló sorozatot végigcsináltatják. Az aktuális sorozat gyakorlása után a híd és annak különféle változatai következnek, esetleg a kézenállás, majd a befejező sorozat, amely technikailag a szarvángászanától a savászanáig tart. Ez is minden sorozat esetében ugyanaz.


A jelenlegi formában egy “teljes” Ashtanga-gyakorlási hét úgy néz ki, hogy pénteken az első sorozatot gyakoroljuk, szombaton pihenőnapot tartunk, vasárnap a másodikat, hétfőn a harmadikat, kedden a negyediket, szerdán az ötödiket és csütörtökön a hatodikat. R. Sharath Jois azt nyilatkozta, hogy jelenleg a bolygón csak ő gyakorolja mind a hat sorozatot, és ő kapta meg az összes ászanát Pattabhi Joistól. Nem lehet tudni, hogy ez valóban így van-e, de az biztos, hogy a negyedik sorozat utáni ászanákat nagyon kevesen ismerik és gyakorolják, így az ötödik-hatodik sorozat ászana-listái némileg bizonytalanok.

Nincsenek megjegyzések: