2014. szeptember 11., csütörtök

A pránájáma gyakorisága

Újabb részlet Gregor Maehle Pránájáma-könyvéből:

"Milyen gyakran végezzük a pránájámát?

A kumbhaka egyik célja az, hogy növeljük a prána koncentrációját és a pránikus nyomást a testünkön belül. Felpumpáljuk a testünket pránával, ami lelassítja az elmét, és elfordítja azt az anyagtól. Ahhoz, hogy a teljes spirituális hatása megnyilvánuljon, minden nap kell gyakorolnunk a pránájámát, 40 másodpercet meghaladó kumbhakákkal, egy 24 órás perióduson belül legalább 25-30 percig. A pránájáma egészségügyi hatásai már sokkal kevesebbtől is érvényesülnek.

Mielőtt belebocsátkozunk annak a részleteibe, hogy hogyan mérjük az egyes kumbhakák hosszát, határozzuk meg, hogy hány kört kell végezni és hány alkalommal egy 24 órás periódus alatt. Fontos, hogy annyi kört csináljunk, amennyit hosszabb távon is kényelmesen meg tudunk csinálni, és ne többet. Ha elkezdünk erőlködni a kumbhakák közben a gyakorlásunk hossza miatt, akkor előfordulhat a káros szimptómák megjelenése, például fejfájás, stressz, aggodalmak vagy fülfájás. Ebben az esetben lehet, hogy teljesen abbahagyjuk a gyakorlást, és nem tudjuk élvezni annak hasznát. Ezért soha ne vigyük túlzásba. Ha kétségeink vannak, akkor inkább csináljunk kevesebbet, vagyis inkább tévedjünk a túl kevés gyakorlás irányába.

Swami Ramdev azt javasolja, hogy kezdjünk napi 5-10 perccel, és ha már belejöttünk, akkor terjesszük ki ezt 30-60 percre. Nyilván nem sok minden ronthatunk el 10 percnyi gyakorlással, de ebbe az időtartamba nem sokkal több fér bele, mint mondjuk néhány kör Vaszistha nádí suddhijából légzésvisszatartás nélkül.

Ha hat hónap alatt szeretnénk kiterjeszteni a gyakorlásunkat 30 percnyire, illetve 12 hónap alatt egy teljes órára, akkor közben figyeljünk oda a következőkre is:

  • fenntartjuk a folyamatos napi ászana-gyakorlást;
  • fenntartjuk a folyamatos napi pránájáma-gyakorlást;
  • betartunk bizonyos étrendbeli korlátozásokat, az étrenddel kapcsolatos fejezetben felsoroltak szerint;
  • alapos praktikus tudással rendelkezünk a bandhákról, a megfelelő fejezetben leírtak szerint;
  • gyakoroltuk a különböző satkarmákat a megfelelő fejezetben leírtak szerint. Más szavakkal eleinte kevesebbet és végezhetünk belőlük, de ha intenzívebbé tesszük a gyakorlásunkat, akkor intenzívebbé kell tennünk a pránájámát kiegészítő és támogató ágak gyakorlását is.

Szundaradéva azt javasolja, hogy az első hónapban végezzünk tíz kört, a másodikban húszat, stb. (Hatha Tatva Kaumudí 38.82).Ez egy meglehetősen meredekül emelkedő gyakorlás. Szundaradéva a 18. században élt Varanasi szent városában, és valószínűleg találkozott a szubkontinens néhány legfejlettebb pránájáma-gyakorlójával, mint például Trailanga Swamival, aki akkoriban gyakran járt Varanasiban. A modern jógik számára bölcsebb dolog, ha sokkal lassabban fejlesztik a gyakorlásukat."

Nincsenek megjegyzések: