2014. szeptember 25., csütörtök

A mentális koncentráció

Újabb részlet Gregor Maehle Pránájáma-könyvéből:

Ezek után a Pradípiká kijelenti, hogy ha bölcsen gyakoroljuk a pránájámát, akkor megszünteti az összes betegség okát, de ha elővigyázatlanul gyakoroljuk, akkor az ellenkező eredményt érjük el, vagyis betegségeket hozunk létre (2.16). Ez a vers az egyén helyzetét írja le, de jelen pillanatban globális értelemben véve is egyre igazabbnak tűnik. A természet erejét (a prakritit) elővigyázatosan és békésen is lehet uralni, és mindenki hasznára fordítani, vagy lehet visszaélni is vele, aminek következtében hatalmas ciklonok, hurrikánok, és felfoghatatlan erejű földrengések és szökőár-hullámok formájában fog visszaütni és kísérteni bennünket.

A Pradípiká következő két verse az asztmát, tüdőtágulást, fejfájást, fülfájást, zöldhályogot és a szívbetegségeket sorolja fel, mint a megzavart prána következtében fellépő problémákat, és azt mondja, hogy úgy kerülhetjük el ezeket, ha nagy szakértelemmel és kifinomult intelligenciával gyakorolunk (2.17-18).

A felsorolt légzőszervi problémák csak akkor fordulnak elő, ha túl mélyen lélegzünk be, vagy túl sokáig tartjuk ki a kumbhakát. A szívproblémák akkor fordulnak elő, ha túl sokáig tart a kilégzés (vagyis ha olyan számolást választottunk, ami meghaladja a képességeinket). A fej- fül- és szemproblémák akkor fordulhatnak elő, ha nem megfelelően alkalmaztuk a dzsálándhára bandhát. Ezen problémák egyike sem fordul elő, ha megfelelően, a szabályokat követve gyakorolunk.

Itt egy komoly képességről beszélünk, ami fokozatosan fejlődik a mesteri szintre, ha türelmesen gyakorolunk és hosszú időn keresztül. Ehhez olyan hozzáállás kell, amivel egy faültetvény tulajdonosa rendelkezik. A fát csak hosszú idő után lehet kivágni, egyes esetekben csak a következő nemzedék tudja kitermelni. Ha viszont nem ültetjük el, akkor soha senki nem fogja kitermelni. Az is megtörténhet, hogy túl hamar akarjuk kivágni, hogy gyors nyereségre tegyünk szert. Nem lehetünk sikeresek a pránájámában, ha gyors eredményre törekszünk. Csak akkor tehetünk szert a hozzá szükséges képességre, amikor feladtuk a gyors sikerre és eredményre való törekvést. Ekkor képesek vagyunk megérkezni a jelen pillanatba és a légzés feltárja titkait.

Az odaadó mentalitás és a mentális fókusz

A Mahábhárata elmesél egy történetet a fókusz jelentőségéről (Ádi-parva, 135). Drónácsárja, a harci guru egy faragott madarat helyeztetett egy magas fára célpontként. Összegyűjtötte az összes Pándava és Kaurava herceget, hogy célba lőjenek a madár fejénre. Mielőtt megengedte nekik, hogy lőjenek, mindegyiknek ugyanazt a kérdést tette fel: „Mit látsz?„ Egymás után a következő választ adták: „Látlak téged, magamat, a többi körülöttünk állót, a fát és a madarat is.” Ekkor Dróna azt mondta a hercegeknek, hogy álljanak félre, mert még nem készek a lövésre. Ardzsúna volt az utolsó a sorban. Amikor Dróna megkérdezte, hogy mit lát, azt mondta: „Csak a madarat látom.” Ekkor Dróna megkérte, hogy nézze meg pontosabban, mit lát, mire Ardzsúna azt válaszolta: „Csak a madár fejét látom.” Amikor megkérte, hogy lője ki a nyilát, Ardzsúna pontosan eltalálta a madár fejét.

Ez a történet a mentális fókusz fontosságát hangsúlyozza a jóga gyakorlásában, mivel az elménk nyila csak akkor fogja elérni a célpontját, ha tisztán látjuk a célt, és nem téríti el a számtalan zavaró tényező, amit a világ felajánl nekünk. De pontosan mi a pránájáma célja?"

Nincsenek megjegyzések: