2014. szeptember 4., csütörtök

Hol gyakoroljuk a pránájámát?

Újabb részlet Gregor Maehle Pránájáma-könyvéből:

"Hol gyakoroljuk a pránájámát?

A Hatha-jóga Pradípiká szerint a helyszín fontos a pránájáma és az ászana gyakorlása esetében is, míg a Gheranda-szamhitá és a Jógapradípjaká (365-367) szerint csak a pránájáma esetében van jelentősége. Mindenki egyetért azonban abban, hogy nagyon körültekintően kell megválasztani a helyet, ahol gyakorolunk, mivel ez mélyen befolyásolja az eredményt. A legtöbb jógikus szöveg egy kunyhót (ásrama, tapóvanam) ír le, amely közel esik egy folyóhoz, sok gyümölccsel és gyökerekkel, és egy békés országban van. Góraksa Nátha például azt ajánlja, hogy a hely legyen félreeső (Góraksa-sataka 41.). Vaszistha azt javasolja, hogy egy erdőben legyen egy folyó partján (Vaszistha-szamhitá 2.57). A modern időkben Swami Ramdev is ugyanezt javasolja, hogy víz mellett gyakoroljunk. Az ilyen helyek általában megfelelnek a következő követelményeknek:

A víz közelsége

A természetes vizek, különösen a mozgó vizek, mint a vízesés, negatív ionokkal töltik fel a levegőt, ami nagyon elősegíti a pránájámát. Swami Niranjanananda azt írja, hogy a nagyváros levegő pránikus értéke a töredéke annak, amit a hegyekben vagy egy vízesés közelében találunk.

Szép, békés természeti környezet

A pránájáma ideális környezete egy erdei hajlék szép természetes környezetben, mivel ez belső erőt ad, ami a gyakorlásra motivál.

Tiszta levegő

Fontos, hogy a pránájámát olyan helyen gyakoroljuk, ami messze esik a városok füstjétől, porától, légszennyezettségétől és elektroszmogjától. O.P. Tiwari például azt mondja, hogy egy szennyezett városban a pránájáma hatékonyságát veszíti. Lehet, hogy a józan eszünk mellett egy légtisztítót is használnunk kell. Egy ionizátor például javíthatja a pránájáma hatékonyságát egy városban. Ha városban lakunk, akkor figyeljük meg az általában uralkodó széljárás irányát. Teljesen más lehet a levegő minősége a városnak a szél felőli oldalán. Swami Ramdev azt javasolja, hogy a városlakók tisztítsák meg a levegőt a pánájáma előtt úgy, hogy füstölőt égetnek és meggyújtanak egy ghí-lámpát.

A pránájámát túlzott pára esetében sem szabad gyakorolni; a hely legyen mentes a rovaroktól (pl. szúnyogok), legyen védett a közvetlen napfénytől, amitől túlforrósodnánk a kumbhaka közben, és ne legyen huzatos, ami zavarna a prána rögzítésében kumbhaka közben. Ezért előnyösebb, ha nem a szabadban gyakorolunk, hanem valamilyen épületben, aminek teteje és falai vannak."

Nincsenek megjegyzések: