2015. június 6., szombat

Detox-jóga - Napüdvözlet

Újabb részlet a Detox-jóga könyvből:

2. Tálászana (pálmapóz – tekintet az orrhegyen)

A tádászanában állva kulcsoljuk össze az ujjainkat, és a tenyereket fordítsuk lefelé, majd érintsük az állunkat a szegycsonthoz (dzsálándhára bandha), miközben fújjuk ki a levegőt. Belégzésre emeljük a karokat a fejünk fölé kifordított és továbbra is összekulcsolt tenyerekkel, és emelkedjünk lábujjhegyekre, az egész testünket nyújtva fölfelé. Ügyeljünk rá, hogy a bokák ne forduljanak ki, hanem maradjanak párhuzamosak. A vállakat annyira nyissuk meg, hogy oldalnézetben az egész test egyenes vonalat alkosson, és az ízületeink a talppárnák fölé kerüljenek. Az állunkat továbbra is tartsuk a mellkashoz nyomva.

3. Uttánászana (előrehajlítás - tekintet az orrhegyen)

Kilégzésre hajoljunk előre egyenes törzzsel, és a tenyereket helyezzük el a talajon a talpak két oldala mellett. Ha nem érnek le a tenyerek, akkor csak az ujjakkal érintsük a talajt, de igyekezzünk a térdeket és a törzset is egyenesen tartani. Az előrehajlításnál a gerincnek nem szabad domborodnia, hanem egyenesnek kell lennie, vagyis a csípőízület zárásával kell végrehajtani az előrehajlítást. A keresztcsontot billentsük előre, és nyújtózkodjunk a gerincünkkel. Ha a combhajlító izmok nagyon feszülnek, akkor a térdet kissé be lehet hajlítani.

4. Úrdhva-uttánászana (előrehajlítás kiemelt fejjel – tekintet az orrhegyen)
Belégzésre emeljük meg a fejünket és a mellkasunkat, és tartsuk a tenyereinket továbbra is a talajon. Ha nem ér le a tenyerünk, akkor behajlíthatjuk a lábunkat. A póz célja az, hogy felkészüljünk a hátralépésre, és aktiváljuk a gerincfeszítő izmokat. A nyakat nem kell teljesen hátrafeszíteni, a legjobb, ha a fejtől a farokcsontig egyenes az egész gerinc.

5. Ékapáda-praszáranászana (egylábas kitörés – tekintet az orrhegyen)

Kilégzésre lépjünk hátra a jobb lábunkkal, úgy, hogy a bal lábszár függőleges, a comb vízszintes maradjon, a jobb láb pedig teljesen nyújtva legyen, a talppárnákon támaszkodjunk. Mindkét tenyér a talajon van a bal láb két oldalán.

6. Szantólanászana (deszkapóz – tekintet az orrhegyen)

Belégzésre lépjünk hátra a bal lábbal is a jobb mellé, a bokákat egymás mellé zárva. Ez a póz a fekvőtámasz felső pozíciójának felel meg, a vállak és a sarkunk között a törzs és a lábak teljesen egyenesek, kissé a padló felé lejtenek. A könyökök nyújtva, a könyökhajlatokat forgassuk egymás felé. A lapockákat zárjuk és húzzuk lefelé a gerinc mentén.

7. Csaturanga-dandászana (négypontos tartás – tekintet az orrhegyen)

Kilégzésre engedjük le a törzset a fekvőtámasz alsó pozíciójába, a karokat a törzs mellett behajlítva 90 fokban. A felkar vízszintes, az alkar függőleges, a könyökök a tenyér felett vannak és a bordák közelében. A törzs továbbra is egyenes, ne ejtsük be a derekunkat. A farizmokat feszítsük meg és a medencét billentsük hátra, a hasfalat pedig húzzuk be. A lapockákat továbbra is zárjuk a lapockacsúcsok felé, ne ejtsük be a nyakunkat vagy a fejünket a vállak közé.


Nincsenek megjegyzések: