2015. június 27., szombat

A szúrja-namaszkára hatásai

Újabb részlet a Detox-jóga könyvből:

A szúrja-namaszkára hatásai

A szúrja-namaszkára a Nap üdvözlését jelenti. Sok-sok ezer évvel ezelőtt, mint ahogyan most is, az ember a Naptól várta a fényt, a meleget, az egészséget, a tisztaságot és az ételt. A Nap tisztítja meg azokat a dolgokat, amelyek megfertőződtek vagy amelyekben elszaporodtak a kórokozók a sötétségben. A Nap okozza a gabona, gyümölcsök, és minden más étel érését, ami fenntartja az ember életét. A korai emberek a Napot életadónak tartották, és India bölcsei sok ezer éve úgy fejezik ki a hálájukat a Nap felé, hogy reggel és este felajánlják neki a hódolatukat.

A Napüdvözlet az egyik legjobb bemelegítő gyakorlat, mely elősegíti a gerinc, a karok és a csípő bemelegítését. Így általában az ászana-gyakolrás legelején szoktuk végezni. A fiatalok, idősek és a nők is végezhetik a szúrja-namaszkárát, mert erősíti és mobilizálja a gerincoszlopot, megelőzi a súlyfelesleg lerakódását, élettel tölti meg a bőrt és az idegrendszert, oldja a stresszt. Az emésztési problémákat, köztük a székrekedést is megelőzni. A tüdőt is erősíti, asztma, tuberkulózis és egyéb tüdőproblémák esetén kedvező hatású. Erősít a szívet és a vérkeringést is.

A szúrja-namaszkára további hatásai:

Megerősíti az egésze mésztőrendszert, a gyomrot, hasnyálmirigyet, a beleket, a májat stb. és gyógyítja, illetve megelőzi a székrekedést.

Megfiatalítja az idegrendszert (beleértve az agyat, a gerincoszlopot, az idegfonatokat, valamint jó hatással van a feledékenység, stressz és egyéb mentális egyensúlyzavarok esetén. Bár a kimerült idegrendszer helyreállítása nehezebb és hosszabb ideig tart, mint az egyéb sejteké, a napüdvözlet rendszeres végzésével fokozatosan kiegyensúlyozható.

Élénkíti a szívet és megelőzi a magas vérnyomást, valamint a szívritmus-zavarokat.

Fejleszti a tüdőt, a légzést, és megelőzi a tuberkulózis kialakulását.

Javítja a vér összetételét és as vérkeringést. A megfelelő vérkeringés az egészség első számú szabálya.


Stimulálja a mirigyek aktivitását. A nyak nyújtása és előrehajlítása stimulálja a pajzsmirigyet és megelőzi a károsodásait. A megfelelő mirigy-működéstől függ az egészségünk és a kisugárzásunk.

Nincsenek megjegyzések: