2015. június 29., hétfő

Mit mutat a mérleg?

Hát a legtöbb esetben túl sokat, legalábbis azt hisszük. ismét visszadátumozva íródik most ez a blog, már túl vagyok a Giri Sport országos bajnokságon, amihez visszafogyasztottam magamat 70 kiló alá. Egyébként ennek végül nem volt különösebb jelentősége, mert az én korcsoportomban (40-44 év) nem indult senki a 70 fölötti súlycsoportban sem ugyanabban a számban, mint én (10 perc hosszú ciklus 2x16 kg-val). De ha indult volna, akkor legalább izgalmas lett volna a verseny! Mindegy, erről majd egy későbbi blogbejegyzésben írok. Egyelőre térjünk vissza a fogyókúrához és a mérleghez. 

Múlt vasárnap 70.5 kiló voltam, mindig reggel szoktam mérni magamat zuhanyzás után. Pénteken a mérlegeléskor 67.4 kiló voltam. Ilyenkor persze az ember nem arra törekszik, hogy különösebben megváltoztassa a testkompozícióját, mert azt egy hét alatt úgysem lehet. Ugyanakkor izomból sem szeretne fogyni, mert az meg kell  a versenyzéshez. Szóval marad a víz, azt kell kihajtani. Ehhez jó például néhány izzasztók kardiózás is, amit be is terveztem, de sajnos nem maradt rá időm. 

Viszont az étrendemben végrehajtottam egy-két változtatást. Például nem tettem sót az ételekbe, egy hétig nem használtam édesítőszereket (én amúgy is csak mézet meg kókuszvirág-cukrot szoktam használni), illetve a keményítőket (zabpehely, amaránt, puffasztott rizsszelet) is kiiktattam pár napig. Ezek a dolgok mind megkötik a vizet, így a kizárásukkal napi fél kilót simán veszítettem anélkül, hogy a megszokott edzésemen változtatni kellett volna. 

Mégsem éheztem, hanem arra törekedtem, hogy növeljem a nyers gyümölcs és zöldségek arányát az étkezésemben. Ezekben sok víz van, alacsonyabb a kalóriatartalmuk, mint a száraz vagy szilárd ételeknek, és mégis úgy érzed, hogy sokat ettél. Minden este degeszre tömtem magamat salátával meg valamilyen más zöldségétellel. Inkább leves meg párolt spenót volt, az olajos, sült dolgokat ilyenkor szintén kerülni kell. 

Minden nap volt egy edzés, ehhez pedig kellett a fehérje. Úgyhogy az olajos magvak és a hüvelyesek megmaradtak az étrendben, meg a turmix is. A mérlegelés után két nappal már vissza is szedtem mindent, ami előtte volt. Ebből az a tanulság, hogy az ember két-három kilót tud játszani az ébredési súlyával, de ha sokkal többet akar fogyasztani rövid idő alatt, például egyküzdősportoló, az már érződni fog a teljesítményén.

Azt mindenképpen meg kell jegyeznünk, hogy ha harcban állunk a kilókkal, illetve inkább úgy mondom, hogy a zsírpárnákkal, akkor a testsúlycsökkenésnek általában három komponense lesz: víz, zsír és izom. Ezek arányát némileg tudjuk befolyásolni azzal, hogy milyen étrendet alakítunk ki, illetve milyen edzést végzünk. Nekem például a mérlegem mutatja a testzsírt, ami végig nagyjából 15% körül maradt, bár a vége felé már éreztem, hogy a derekam körfogata is kisebb lett. Ez a mérleg azonban nem pontos, mivel a test víztartalmát nem mutatja, így csak becsüli a zsírszázalékot is. A komolyabb gépek kiszámítják a csont, izom, zsír és víz súlyát is és ezeket külön-külön nyomon tudjuk követni, ha többször mérjük magunkat.

Nyilván egy tartósabb fogyókúránál a zsírszázalék csökkentése a cél, anélkül, hogy izmot veszítenénk. Ehhez az első és legfontosabb dolog a rendszeres, minden napos edzés, lehetőleg nem konstans, hanem változó, progresszionáló terheléssel. Enélkül az izomtömeg is lefogy rólunk, ha csökkentjük a kalóriabevitelt, és az eredmény sem esztétikai, sem funkcionális szempontból nem lesz túl kedvező. Ha viszont keményen edzünk, akkor nem biztos, hogy a mérleg hosszú távon kevesebbet fog mutatni. Ugyanis az izom  kétszer olyan nehéz, mint a zsír, sőt, aki erőedzést végez, annak a csontsűrűsége is növekedni fog. 

Az orvosok egy hasi csippantó műszer segítségével szokták megbecsülni a testzsírt, ami persze például nőknél nem működik, ha főleg fenékre és combra híznak. A két ujjunkkal összecsípve a hasi bőrt mi magunk is érezhetjük, hogy csökkennek vagy pedig nőnek a zsírtartalékaink.

A diéta, vagyis étrend persze nagyon fontos, ha zsírt akarunk veszíteni. Az elfogyasztott összkalóriának a felhasznált mennyiség alatt kell lennie. Az összetétele pedig a fent említett friss gyümölcsök és zöldségek, fehérjeforrások, olajos magvak, superfoodok stb. Fontos, hogy a szervezet ne váljon tápanyaghiányossá, mert akkor megáll a tartalékok feldolgozása. Ha van egy jó tartalmas, élő, helyesen belőtt étrendünk, akkor a rendszeres edzés biztosan meghozza a sikert, főleg, ha a fogyás útjába álló érzelmi és hormonális problémákat is sikerül megoldani. 

A tartós fogyás tehát nem ugyanaz, mint egy verseny előtti fogyasztás, és az, hogy a mérleg pár kilóval kevesebbet mutat, még nem jelent feltétlenül sikert. Ha az eredménnyel esztétikaliag is elégedettek vagyunk, akkor jó úton járunk, ha nem, akkor valamin változtatni kell, érdemes szakemberhez fordulni.

Nincsenek megjegyzések: