2015. június 13., szombat

Napüdvözlet, második kör

Újabb részlet a Detox-jóga könyvből:

Napüdvözlet, második kör

1. Tádászana (hegytartás – tekintet az orrhegyen). Kilégzésre kulcsoljuk az ujjakat, fordítsuk lefelé a tenyereket, és az állunkat nyomjuk a szegycsonthoz.
2. Tálászana (pálmapóz – tekintet az orrhegyen) Belégzésre emelkedjünk lábujjhegyre, a karokat tenyérrel fölfelé (még mindig kulcsolva) a fejünk fölé emelve, a fejet tartsuk az állunkhoz szorítva.
3. Uttánászana (előrehajlítás - tekintet az orrhegyen). Kilégzésre hajoljunk előre, és helyezzük a tenyereket a padlóra a lábak két oldalán.
4. Úrdhva-uttánászana (előrehajlítás kiemelt fejjel – tekintet az orrhegyen). Belégzésre emeljük ki a fejünket és a mellkast, az ujjakat még mindig a talajon tartva.
5. Ékapáda-praszáranászana (egylábas kitörés – tekintet az orrhegyen). Kilégzésre lépjünk hátra a jobb lábunkkal.
6. Szantólanászana (deszkapóz – tekintet az orrhegyen). Belégzésre vigyük hátra a bal lábat is.
7. Csaturanga-dandászana (négypontos tartás – tekintet az orrhegyen). Kilégzésre hajlítsuk a könyökünket.
8. Úrdhvamukha-svánászana (felfelé néző kutyapóz, tekintet a homlokon). Belégzésre homorítsuk a mellkast, emeljük ki.
9. Adhómukha-svánászana (lefelé néző kutyapóz, tekintet az orrhegyen). Kilégzésre engedjük a mellkast lefelé néző kutyapózba.

10. Utthita pársvakónászana (oldalsó szögtartás, tekintet az ujjhegyeken).

Belégzésre lépjünk előre a jobb lábunkkal a két tenyér közé, majd a bal karunkat emeljük fel, és a medencét is forgassuk ki oldalsó helyzetbe. A végső pózban a jobb tenyér lent van a talajon a jobb láb külső oldala mellett, a bal kart függőlegesen fölfelé nyújtjuk, a törzs pedig oldalsó helyzetben van, vagyis a hasunk oldalra néz. A bal csípőt forgatjuk fölfelé, a jobb csípőt pedig leengedjük térdmagasságba. A jobb lábszár függőleges, a jobb comb pedig vízszintes. A bal lábfejet fordítsuk be, hogy a teljes talp a talajon tudjon maradni. Ha úgy érezzük, hogy a jobb tenyér túl mélyen van, akkor kapaszkodhatunk a bokánkba is vele. Tartsuk ki a pózt öt mély légzésig. Utána kilégzésre tegyük le a bal tenyerünket is a talajra.

11. Úrdhva-uttánászana. Belégzésre lépjünk előre a jopbb lábbal a bal mellé.
12. Uttánászana. Kilégzésre engedjük le a mellkast a lábakra.
13. Ardhacsandrászana (félhold-póz – tekintet a homlokon). Belégzésre homorítsunk hátra és emeljük a karokat a magasba.
14. Tádászana. Kilégzésre térjünk vissza a hegypózba, és engedjük le a karokat a törzs mellé.

Ezután, továbbra is a légzés ritmusát követve végezzük el ugyanezt a ciklust a bal oldalra is (vagyis az 5. pontban a bal lábbal lépünk hátra, míg a 10. pontban a ballal lépünk előre). Ezzel elvégeztük a Napüdvözlet második körét.

Nincsenek megjegyzések: