2015. június 30., kedd

Hatrészes fel-le hullám

Újabb részlet Gregor Maehle Pránájáma-könyvéből:

"Hatrészes fel-le hullám hanyatt fekve

Ha már sikerült berögzíteni a háromrészes hullám két formáját hanyatt fekvésben, átválthatunk a hatrészes hullámra, egyszerűen két részre osztva a törzs minden egyes részét, amibe megtanultunk belélegezni. Így lesz az alsó hasi rész, a felső hasi rész, az alsó törzsi rész, a felső törzsi rész, az alsó mellkasi rész és a felső mellkasi rész. Belégzésnél a gáttól indul felfelé a hullám az ádámcsutkáig, e hat, jól elkülöníthető részenk eresztül. Kilégzésnél engedjük, hogy lassan gördüljön lefelé a hullám, először a felés mellkasból kilélegezve, majd utoljára az alsó hasból.

Ennek az a nagy előnye, hogy lelassíthatjuk a hullámot, tudatosabbá válhatunk azokról a területekről, amiket érint, és növelni tudjuk az amplitúdóját és ezzel együtt a szövetekre gyakorolt hatását, valamint jobban át tudjuk adni magunkat az óceáni jellegnek és élménynek. A hullám több részre osztásával a rezonáns frekvencia megtapasztalásának valószínűsége növekszik. Érezzük, ahogy a prána hulláma megérint és meggyógyít minden sejtet a törzsben és a szervekben. Ha nehéznek találjuk ezt megérezni, akkor használjuk a fantáziánkat. Ahová a vritti (gondolat) megy, oda megy a prána is. Ha arra gondolunk, hogy a hullám megérint és meggyógyít minden egyes szervet, akkor ezt meg is fogja tenni. Ha bármilyen halott, sötét vagy érzéketlen részt találunk a testükben, akkor tudatosan irányítsuk oda a hullámot, mert nekik van a legnagyobb szükségük rá.

Ezen kívül biztosítsuk, hogy a prána ne emelkedhessen fel a fejbe, ahol megnövelné a koponyaűri nyomást. Ez a hullám nagyon hasznos ahhoz, hogy feltöltődjünk pránával és nagyon jól segíti a relaxációt. Nagyon hasznos, ha ezt a gyakorlatot rendszeressé tesszük a savászana (hullapóz) közben az ászana- és pránájáma-gyakorlás végén."

Nincsenek megjegyzések: