2015. június 16., kedd

Háromlépéses légzéshullám

Újabb részlet Gregor Maehle Pránájáma-könyvéből:

"Háromlépéses föl-le hullám hanyatt fekve

Ebben a gyakorlatban három részre fogjuk osztani a törzset. Az első rész a szeméremcsonttól és a gáttól az alsó bordákig tart. Hanyatt fekvésben a kezünkkel kitapinthatjuk a legalsó bordákat. Érezni fogjuk, hogy az oldalunkon és a hátunkon mennyivel lejjebb vannak a bordák, mint a mellkas elülső részén. A legalsó lengőbordák alkotják a második terület határát. Most érintsük meg a szegycsont legalsó végét a mellkasunk elülső oldalán. Ez alkotja a második vagy középső rész felső határát, melyet a rekeszizom szel ketté. A rekeszizom egy nagy, kupola alakú izomhártya, ami különválasztja a mellüreget és a hasüreget. A szegycsont alsó pontjához kapcsolódik elől, és mivel innen a legalsó lengőbordáig ível hátul, ezt a középső rész szigorúan véve hátul a mellüreg, elől pedig a hasüreg alkotja.

A harmadik, legmagasabb régió kizárólag a bordakosárból áll, és a szegycsont alsó végétől a kulcscsontokig tart. Szigorúan véve még a kulcscsontoknál is feljebb végződik, mivel az első és második borda, valamint a tüdőcsúcsok a kulcscsontok fölé érnek.

Hanyatt fekvésbe helyezkedve, helyezzük a bal kezünket a hasunkra. Emlékezünk rá, hogy ez esetben az alsó rész kisebb, mint a kétrészes hullám esetében, melynél csak a hasat és a mellkast választottuk külön. Most engedjük, hogy a törzs alsó harmadába történő belégzés megemelje a bal kezünket, kilégzésnél pedig süllyedjen a kéz. Ismételjük ezt meg néhányszor, amíg nem tudjuk egyértelműen izolálni ezt a részt. Hagyjuk ugyanott a bal kezünket, majd a jobb kezet helyezzük az előzetesen leírt középső részre, mely részlegesen a mellkasból, részlegesen pedig a hasüregből áll. A belégzés első harmadát szívjuk be a törzs alsó harmadába, felemelve a bal kezünket, majd a belégzés második részét szívjuk a középső részbe, megemelve a jobb kezünket. Kilégzésre engedjük először a jobb kezet lesüllyedni, és csak utána a balt, vagyis először a középső részből lélegezzünk ki, majd a törzs alsó részéből. Vegyünk néhány levegőt, amíg tisztán nem érezzük a két részt."

Nincsenek megjegyzések: