2015. június 23., kedd

A pránájáma és az idegrendszer

Újabb részlet Gregor Maehle Pránájáma-könyvéből:

"Képesek leszünk felfedezni az energetikai blokkokat is a gerincünkben, például az elmozdult csigolyákat stb. Ezek azok a területek, ahol nem fogjuk érezni, ahogy a légzésünk végigáramlik a gerincünkön. Ideális esetben azt érezzük, hogy a légzéshullám minden egyes csigolyát külön-külön mozdít. Ehhez időre és gyakorlásra van szükség, de a gerincünk hajlékonyabb és egészségesebb lesz tőle. Ez a három lépésből álló fel-le hullám hanyatt fekvésben ideális az óceán-légzés és a mély relaxáció megtapasztalásához. Belégzés közben vizualizáljuk azt, amint egy hullám kigördül a partra, kilégzésnél pedig azt, ahogy visszavonul a víz.

Most érezni fogjuk, ahogy a légzés ereje által egy hullám gördül fel, illetve le a törzsünk elülső felén. Érezzük, hogy ez miként befolyásolja az elménket. Megnyugtat, és ugyanakkor egy elkülönült megfigyelőt hoz létre belül. Amikor létrehoztuk a hullámot, dolgozzunk a hullámhosszak és az intenzitás egységesítésén. A hullámhossz az egyes ki- illetve belégzések hosszára vonatkozik, míg az intenzitás a ki- illetve belélegzett levegő mennyiségére. Ezt annyira gyengéden tegyük, amennyire csak lehetséges. Ahelyett, hogy felülről parancsolnánk meg a „helyes” időtartamot, engedjük, hogy minden egyes hullám természetesen vegye fel az előző formáját.

Amikor ezt elértük, észre fogjuk venni, hogy önmagától létrejön egy rezonáló frekvencia, és amikor minden egyes hullám formája és hossza egyenlő lett, akkor össze fognak kapcsolódni, és erősítik egymást. Ez önmagában egy meditatív élmény, de az igazán fontos dolog az, ha észrevesszük a gerincre gyakorolt hatását. A hullámokat, melyeket eddig a törzs elülső részén éreztünk, most már a gerincoszlopban fogjuk érezni, ahogy föl-le pulzálnak ebben az eddig merevnek képzelt struktúrában. ez az érzés elősegíti a központi energiacsatorna (szusumná) megnyílását. Ugyancsak terápiás hatással van a központi idegrendszer, vagyis a gerincvelő és az agy működésére. A gerinc pulzálása a légzéssel elősegíti a gerincfolyadék áramlását az agyba, mely szó szerint minden egyes légzésnél pulzálni fog (az egészséges embernél az agy természetesen pulzál valamennyire, de ez a technika, mint némely másik pránájáma technika, elősegíti ezt a funkciót)."

Nincsenek megjegyzések: