2015. június 7., vasárnap

Napüdvözlet 1. kör

Újabb részlet a Detox-jóga könyvből:

8. Úrdhvamukha-svánászana (felfelé néző kutyapóz, tekintet a homlokon)

Belégzésre emeljük ki a mellkast és húzzuk hátra a vállakat. Gördüljünk át a rüsztökre úgy, hogy közben a bokák ne forduljanak ki oldalra, hanem maradjanak párhuzamosak. Csak a tenyér és a rüszt van a talajon, a z összes izom feszes. A szegycsontot toljuk előre és fölfelé, a fejet szegük hátra (de ne maximálisan).

9. Adhómukha-svánászana (lefelé néző kutyapóz, tekintet az orrhegyen)

Kilégzésre emeljük ki a medencét, és hozzuk a karokat és a törzset egyenesbe. A térdeket is egyenesítsük a térdkalácsok felhúzása és a négyfejű combizom megfeszítése által. A testünk egy háztetőt fog formázni, a lábak, valamint a törzs és a karok is 45 fokos szögben vannak a talajhoz képest. A teljes tenyér és talp legyen lent a földön.

10. Ékapáda-praszáranászana

Belégzésre lépjünk előre a jobb lábunkkal a két tenyerünk közé, és vegyük fel az 5. pontban említett pózt, csak a másik lábunk legyen elől. Tartsuk ki a pózt öt mély légzésig. A bal sarkunkat toljuk hátrafelé, de a talp maradjon függőleges a talajhoz képest. A bal térd legyen átnyújtva, míg a jobb térd 90 fokos szögben behajlítva. A jobb térd legyen a jobb boka fölött, ne menjen előrébb. Ha előredől a lábszár, akkor lépjünk előrébb és úgy korrigáljuk a pozíciót. A két tenyér lehetőleg legyen a talajon, de a mellkassal nyújtózkodjunk fölfelé, ne nehezedjünk vele a jobb combra. A fejünket emeljük, de ne feszítsük teljesen hátra.

11. Úrdhva-uttánászana

Az öt légzés után belégzésre lépjünk előre a bal lábbal a jobb mellé (a póz a 4. pontban szerepel)

12. Uttánászana

Kilégzésre hajoljunk előre teljes mélységig (a póz a 3. pontban szerepel)

13. Ardhacsandrászana (félhold-póz – tekintet a homlokon)
Belégzésre egyenesedjünk fel, majd a karokat a fejünk fölött nyújtva és a tenyereket összeérintve hajoljunk hátra egy kissé. Ahogy bemelegszünk a Napüdvözlet következő köreiben, mélyebbre ereszkedhetünk ebben a hátrahajlításban, mellyel minden kört befejezünk.

14. Tádászana


Kilégzésre érkezzünk meg a kiinduló pózba, majd továbbra is a légzés ritmusát követve végezzük el ugyanezt a ciklust a bal oldalra is (vagyis az 5. pontban a bal lábbal lépünk hátra, míg a 10 pontban a ballal lépünk előre). Ezzel elvégeztük a Napüdvözlet első körét. A további négy kört is hasonlóan fogjuk végezni, de a lefelé néző kutya után mindig más pózt fogunk felvenni, és kitartani öt légzésig.

Nincsenek megjegyzések: