2015. június 20., szombat

Napüdvözlet, negyedik kör

Újabb részlet a Detox-jóga könyvből:


Napüdvözlet, negyedik kör

1. Tádászana (hegytartás – tekintet az orrhegyen). Kilégzésre kulcsoljuk az ujjakat, fordítsuk lefelé a tenyereket, és az állunkat nyomjuk a szegycsonthoz.
2. Tálászana (pálmapóz – tekintet az orrhegyen) Belégzésre emelkedjünk lábujjhegyre, a karokat tenyérrel fölfelé (még mindig kulcsolva) a fejünk fölé emelve, a fejet tartsuk az állunkhoz szorítva.
3. Uttánászana (előrehajlítás - tekintet az orrhegyen). Kilégzésre hajoljunk előre, és helyezzük a tenyereket a padlóra a lábak két oldalán.
4. Úrdhva-uttánászana (előrehajlítás kiemelt fejjel – tekintet az orrhegyen). Belégzésre emeljük ki a fejünket és a mellkast, az ujjakat még mindig a talajon tartva.
5. Ékapáda-praszáranászana (egylábas kitörés – tekintet az orrhegyen). Kilégzésre lépjünk hátra a jobb lábunkkal.
6. Szantólanászana (deszkapóz – tekintet az orrhegyen). Belégzésre vigyük hátra a bal lábat is.
7. Csaturanga-dandászana (négypontos tartás – tekintet az orrhegyen). Kilégzésre hajlítsuk a könyökünket.
8. Úrdhvamukha-svánászana (felfelé néző kutyapóz, tekintet a homlokon). Belégzésre homorítsuk a mellkast, emeljük ki.
9. Adhómukha-svánászana (lefelé néző kutyapóz, tekintet az orrhegyen). Kilégzésre engedjük a mellkast lefelé néző kutyapózba.

10. Púrnacsandrászana (telihold-póz, tekintet a hüvelykujjak között).

Belégzésre lépjünk előre a jobb lábunkkal a két tenyér közé, majd eresszük le a bal térdünket is a talajra. Emeljük a karokat a fejünk fölé, és hajlítsuk hátra az egész törzset annyira, amennyire tudjuk. A testünk három ponton támaszkodik: jobb talp, bal térd és bal láb talppárnái. A tenyereket érintsük össze a fejünk fölött, a könyököket tartsuk nyújtva, és húzzuk hátra a karokat maximális mértékben, nyitva ezzel a vállövet. A törzset hajlítsuk hátra, de ügyeljünk arra, hogy a medence ne billenjen előre. Ha a köldököt igyekszünk hátrahúzni, akkor a medence is hátrafelé fog billenni, ami által az ágyéki csigolyákra kevesebb terhelés nehezedik, és jobban szét tudjuk húzni a gerincünket a térben. Ehhez azonban a csípőhajlító izmok lazasága szükséges, amit a csípőízületek (és nem a medence) előretolásával tudunk fokozni. Maradjunk a pózban öt mély légzésig.

11. Úrdhva-uttánászana. Kilégzésre helyezzük a két tenyerünket a jobb láb két oldala mellett a talajra, majd belégzésre lépjünk előre a bal lábbal a jobb mellé.
12. Uttánászana. Kilégzésre engedjük le a mellkast a lábakra.
13. Ardhacsandrászana (félhold-póz – tekintet a homlokon). Belégzésre homorítsunk hátra és emeljük a karokat a magasba.
14. Tádászana. Kilégzésre térjünk vissza a hegypózba, és engedjük le a karokat a törzs mellé.


Ezután, továbbra is a légzés ritmusát követve végezzük el ugyanezt a ciklust a bal oldalra is (vagyis az 5. pontban a bal lábbal lépünk hátra, míg a 10. pontban a ballal lépünk előre). Ezzel elvégeztük a Napüdvözlet negyedik körét.

Nincsenek megjegyzések: