2015. június 2., kedd

A pránájáma és a légzéshullámok

Újabb részlet Gregor Maehle Pránájáma-könyvéből:

" Pránájáma technikák

A légzésminta felszabadítása a légzéshullámok segítségével

Ha előkészítés nélkül közvetlenül rátérünk a tradicionális pránájáma-módszerek alkalmazására, akkor az összes légzési akadályt, amit a múltbeli gondolataink és tetteink által létrehoztunk, bele fogjuk vinni a pránájáma-gyakorlásunkba, ahol is akadályt fognak képezni. Ha jelen vannak az akadályok, akkor a pránájáma-gyakorlásunk kényelmetlenné fog válni: vagy türelmetlenek és csapongóak leszünk, vagy tompák és letargikusak leszünk, és nem tudjuk elérni a spirituális állapotokat. Ez a két állapot a feltételekhez kötöttségünkben és az elménkben domináló radzsasz és tamasz miatt jön létre. Bár mindezt ki lehet iktatni a tradicionális pránájáma-technikák alkalmazásával, gyorsabban fogunk haladni, ha először dolgozunk egy kicsit a következő módszerekkel. Ezen módszerek célja az, hogy helyreállítsa a természetes légzésmintát, amit a mentális tevékenység sok esetben megzavar.

Ideális esetben a pránájáma gyakorlása során egy olyan jelenséget tapasztalunk meg és alkalmazunk, amit én óceán-légzésnek nevezek. Az óceán-légzés úgy mozog az egész testen keresztül, mint a prána hulláma és a testünk minden sejtjét eléri. A folyamat során az egész tudatosságunkat magába szívja és elvonja őket a múlttal és a jövővel kapcsolatos gondolatoktól és érzelmektől. Azt, hogy mennyire vagyunk képesek spontán módon alkalmazni az óceán-légzést, vagy még inkább, átadni magunkat neki és meghódolni, a feltételekhez kötöttségünk erőssége határozza meg. Gyakorlati értelemben véve ez azt jelenti, hogy a félelem, bűntudat, szégyen, fájdalom, harag stb. érzelmei és a velük kapcsolatos gondolatok energiablokkokat hoznak létre a testünkben, amik megakadályozzák azt, hogy bizonyos részekbe belélegezzünk. Ez csökkenti, vagy akár meg is akadályozza azt az eksztatikus élményt, ami a légzés lehetne, és annyira megbénít bennünket, hogy a spirituális állapotok elérése lehetetlenségnek tűnik. Olyan állapotok átélésében is megnyilvánulhat, mint az unalom, zavar vagy depresszió, ami nem valószínű az óceán- vagy teljes jógalégzés közben. Ha előzetesen felszabadítjuk a légzésmintánkat, vagyis képessé válunk arra, hogy a testünk össze sejtjébe belélegezzünk, a pránájáma mély elégedettséget és megtapasztalásokat eredményezhet már a korai stádiumban is.

A légzésminta gyors és hatékony felszabadítása, valamint az óceán-légzés megtapasztalása érdekében az alábbi légzőgyakorlatokat ajánlom, melyeket légzéshullámoknak nevezek. Ezek a légzéshullámok rezonáló frekvenciákat hoznak létre a testünkben, ami lebontja az energiablokkokat, melyek megakadályozzák a totális légzést és az életérzés megtapasztalását."

Nincsenek megjegyzések: