2015. június 25., csütörtök

Kétszeres felfelé hullám

Újabb részlet Gregor Maehle Pránájáma-könyvéből:

"Háromlépéses kétszeres felfelé hullám hanyatt fekve

Ez a negyedig gyakorlat az előző légzéshullám kiterjesztése. Mielőtt nekikezdünk ennek a gyakorlatnak, legyünk biztosak benne, hogy megfelelően megy a háromlépéses fel-le hullám hanyatt fekve. A belégzés pontosan úgy történik, ahogyan korábban: a belégzés egy harmadát szívjuk be a hasunkba, egy harmadát középre, az utolsó harmadát pedig a mellkas felső részébe. A kilégzésnél azonban ahelyett, hogy hagynánk a hullámot legördülni a toroktól a szeméremcsontig, a kilégzési hullámot is kezdjük a szeméremcsontnál és indítsuk felfelé. Ez természetellenesnek tűnhet, de ez az a légzésforma, amit majd a lassú pránájáma technikáknál, például a nádí sódhanánál, illetve a szúrja és csandra bhédanánál alkalmazni fogunk. A kétszeres felfelé-hullám kilégzés közben felfelé hajtja a pránát a gerinc mentén. Ez kifejezetten fontos, amikor elkezdjük beépíteni a hosszabb kumbhakákat a gyakorlásunkba. A felfelé irányuló mozgás kilégzés közben fogja hozni a fejlődést.

A kétszeres felfelé-hullámot úgy tudjuk elindítani, hogy aktiváljuk a haránt hasizom alsó részét, amivel ki tudjuk préselni a levegőt a törzsünk alsó harmadából. Utána a felső hasizmok segítségével kipréseljük a levegőt a törzsünk középső részéból. Végül pedig kilélegzünk a törzs felső részéből.

Addig folytassuk ezt a gyakorlatot, amíg azt nem érezzük, hogy az egyik hullám a másik után gördül felfelé a törsz tövétől a kulcscsontokig. A megfelelő vizuális kép ebben az esetben az, amikor messziről nézzük az óceán partját és látjuk, ahogy egyik hullám a másik után éri el a partot. Egy másik érdekes vizuális kép ebben a kontextusban az, amikor egy csigát nézünk alulról, amint egy üvegen mászik. Azt fogjuk látni, hogy azonos irányban mennek a hullámok egymás után a csiga testének alsó felén.

Ennek a hullámnak több értelme lesz, amikor majd függőleges törzzsel gyakoroljuk, a gravitációs erő ellenében, mert akkor egyértelművé válik, hogy a gravitáció ellen hat; de már itt, a hanyatt fekvő helyzetben is nagyon hasznos, ha berögzül."

2 megjegyzés:

Unknown írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Unknown írta...

Yogavini Rishikesh az egyik neves jógaiskolák a gyönyörű seneric kilátás nyílik a hegyekre a Rishikesh Uttarakhand állam. Yoganivi bejegyzett jóga iskola biztosítja a jóga a tudás és a képzés irányítása alatt a jóga szakértők.
Yogavini Rishikesh A szálloda a Laxmanjhula a Trimbakeshwar Temple, a bank a folyó szent Gangesz Rishikesh, Uttarakhand. A campus a Yogavini Ashram biztosítja a szállást és étkezést is a jóga aspiráns.
Yogavini kínál a 200 órás edzés Jóga Tanárképző Certificate (TTC), hogy létrehoz a tanárok, mint egy a irányelveinek Jóga Szövetség Egyesület (YAA). Befejezése után a képzés, az egyik meg tudja nyitni a saját Yoga Academy bárhol a világon. Ez a képzés magában foglalja a tudatosság, tudás, szerszám és technika a jóga, a filozófia és a kultúra a jóga.