2015. június 21., vasárnap

Napüdvözlet, ötödik kör

Újabb részlet a Detox-jóga könyvből:

Napüdvözlet, ötödik kör

1. Tádászana (hegytartás – tekintet az orrhegyen). Kilégzésre kulcsoljuk az ujjakat, fordítsuk lefelé a tenyereket, és az állunkat nyomjuk a szegycsonthoz.
2. Tálászana (pálmapóz – tekintet az orrhegyen) Belégzésre emelkedjünk lábujjhegyre, a karokat tenyérrel fölfelé (még mindig kulcsolva) a fejünk fölé emelve, a fejet tartsuk az állunkhoz szorítva.
3. Uttánászana (előrehajlítás - tekintet az orrhegyen). Kilégzésre hajoljunk előre, és helyezzük a tenyereket a padlóra a lábak két oldalán.
4. Úrdhva-uttánászana (előrehajlítás kiemelt fejjel – tekintet az orrhegyen). Belégzésre emeljük ki a fejünket és a mellkast, az ujjakat még mindig a talajon tartva.
5. Ékapáda-praszáranászana (egylábas kitörés – tekintet az orrhegyen). Kilégzésre lépjünk hátra a jobb lábunkkal.
6. Szantólanászana (deszkapóz – tekintet az orrhegyen). Belégzésre vigyük hátra a bal lábat is.
7. Csaturanga-dandászana (négypontos tartás – tekintet az orrhegyen). Kilégzésre hajlítsuk a könyökünket.
8. Úrdhvamukha-svánászana (felfelé néző kutyapóz, tekintet a homlokon). Belégzésre homorítsuk a mellkast, emeljük ki.
9. Adhómukha-svánászana (lefelé néző kutyapóz, tekintet az orrhegyen). Kilégzésre engedjük a mellkast lefelé néző kutyapózba.

10. Nágászana (sárkánypóz, tekintet az orrhegyen).
Belégzésre lépjünk előre a jobb lábunkkal a két tenyér közé, majd helyezzük mindkét tenyeret a talajra a jobb láb belső oldala mellett. Engedjük le ismét a bal térdünket a talajra, a bal lábszárral és a rüszttel együtt. A jobb comb belső oldala mellett engedjük le minél mélyebbre a csípőnket és a törzsünket, a karokat kinyújtva előre. Megfelelő hajlékonyság esetén az alkarok, és esetleg az állunk vagy a mellkasunk is le fog érni a talajra. Fontos, hogy eközben a jobb lábszár maradjon végig függőleges, vagyis ne dőljön se előre, se jobb oldalra. Ekkor van ugyanis a térd a legstabilabb és a legmagasabb pozícióban, és ilyenkor a leghatékonyabb a csípőnyitó hatás. A csípőket tartsuk nagyjából egy magasságban. Végezzünk öt mély légzést a pózban.

11. Úrdhva-uttánászana. Belégzésre emeljük a mellkast, és lépjünk előre a bal lábbal a jobb mellé.
12. Uttánászana. Kilégzésre engedjük le a mellkast a lábakra.
13. Ardhacsandrászana (félhold-póz – tekintet a homlokon). Belégzésre homorítsunk hátra és emeljük a karokat a magasba.
14. Tádászana. Kilégzésre térjünk vissza a hegypózba, és engedjük le a karokat a törzs mellé.


Ezután, továbbra is a légzés ritmusát követve végezzük el ugyanezt a ciklust a bal oldalra is (vagyis az 5. pontban a bal lábbal lépünk hátra, míg a 10. pontban a ballal lépünk előre). Ezzel elvégeztük a Napüdvözlet ötödik körét.

Nincsenek megjegyzések: