2016. január 9., szombat

A púrna-matszjéndrászana mitológiája

Újabb részlet az Ashtanga-könyvből:

A púrna-matszjéndrászana mitológiája

Matszjéndranátha

Matszjéndranátha egy híres jógi és szent volt, akinek életét a 10 századra teszik. Több buddhista és hindu hagyomány is tiszteli. Tradicionálisan a hatha-jóga rendszer, valamint a nátha szampradája (tanítványi láncolat) alapítójának tekintik, aki Sivától kapta a jógával kapcsolatos tanításokat. A kaula-saivizmussal szoros kapcsolatban áll, valamint a nyolcvannégy mahásziddha egyikének is tekintik. Ő volt Góraksanátha, az egyik fontos hatha-jóga guru tanítványa. A hinduk és a buddhisták is nagy tiszteletben tartják, néha Avalókitésvara inkarnációjának is tekintik.

A legenda szerint Matszjéndra kedvezőtlen csillagzat alatt született, ezért a szülei bedobták az óceánba. Az óceánban elnyelte egy hal, akinek a gyomrában évekig élt. A hal lemerült az óceán fenekére, ahol Siva éppen Párvatínak oktatta a jóga titkait. Amikor hallotta a jóga titkait, Matszjéndra elkezdte gyakorolni a jógát a hal gyomrában. Végül tizenkét év után megvilágosodott sziddhaként mászott ki a hal gyomrából. Innen ered a neve is, ami a „Halak királyát”, vagy a „Halak királyának urát” jelenti. A legenda más változataiban Matszjéndra halként született meg, és az Úr Siva tette sziddhává.

Matszjéndrának tulajdonítják a következő műveket: Kaulagjánanirnaja, Matszjéndra-szamhitá és Akula-víratantra, melyek a tizenegyedik századból származó legkorábbi szanszkrit nyelvű hatha-jóga írásoknak tekinthetők.

Matszjéndranátha és Góraksanátha

Matszjéndranátha legkedvesebb tanítványa Góraksanátha volt. Amikor Matszjéndranátha felismerte Góraksanátha eljövendő spirituális nagyságát, azt mondta neki: “Nézd, két oroszlán nem élhet ugyanott. Nem maradhatunk többé együtt. Vándorolj másfelé. Megvan a képességed arra, hogy vezesd a világot, ezért most már vezesd, mint ahogyan én teszem.” Góraksanátha nagyon elszomorodott emiatt, de kénytelen volt engedelmeskedni mestere parancsának. Így elbúcsúzott Matszjéndranáthától és hat évig vándorolt. A hat év elteltével visszatért a helyre, ahol búcsút intett a mesterének. Amikor odaért, megkérdezte a tanítványtársait, hogy merre található a Mester. Mindannyian ezt válaszolták: „Nem mondhatjuk meg, hogy hol van a Mester.”


Góraksanátha kérlelte őket, mondván, hogy nem látta a mesterét hat éve, és hogy ő volt Matszjéndranátha legkedvesebb tanítványa. De ők mind azt mondták: „Nem, nem vagy a legkedvesebb tanítványa, csak fontosnak gondolod magadat. Ha pedig a legkedvesebb tanítványa vagy, akkor követned kell az utasítását. Azt mondta nekünk, hogy senkinek sem szabad tudnia, hogy hol van.” Így nem árulták el neki, hogy hol van Matszjéndranátha.

Nincsenek megjegyzések: