2016. január 7., csütörtök

Bhásztriká külső kumbhakával

Újabb részlet Gregor Maehle Pránájáma-könyvéből:

"Ne gyakoroljuk a külső kumbhakákat a menstruáció első három napjában, mivel a báhja uddíjána (amikor beszívjuk a hasüreg tartalmát a mellüregbe), mely szükséges a külső kumbhaka közben, meg fogja állítani a menstruáció ürülését.

Ha betartottuk a külső uddíjána bandhával (báhja uddíjána) és a naulíval kapcsolatos instrukciókat, akkor már jó alapunk lesz a külső kumbhakában. Más jó lehetőség a gyakorlásba való integrálásra a tadaga-múdrá a hátrahajlítások után és a fordított pózok előtt, vagy a jóga-múdrá az ászana-gyakorlás végén. Az a különbség aközött, hogy a naulí vagy a múdrák közben gyakoroljuk a külső légzésvisszatartást, vagy pedig a külső kumbhaka pránájáma közben, hogy az előző esetben nem kell számolni az időtartamot. Mindig a képességeinkhez mérten gyakoroljunk. Itt viszont, a pránájáma-gyakorlás közben be kell tartani a számolást, ami plusz nehézségi tényezőt jelent. Éppen ezért érdemes alaposan elsajátítani a külső kumbhakát a fent említett helyeken.

Számolás

Ha erős a nádí sódhana-gyakorásunk, és belső kumbhakával együtt gyakoroltuk, akkor a tanár eldöntheti, hogy ezen a ponton átváltunk a külső kumbhakákra.

Mivel a külső kumbhakák nehezebbek, gyakran az 1:2:2 számolással gyakorolják őket, ahol is 1 a belégzés hossza, 2 a kilégzés hossza és 2 a külső kumbhaka hossza. A bhásztriká kivételt jelenthet ebből a szempontból, vagyis alkalmazhatjuk az 1:2:4 arányt is. Ha komolyan gyakoroltuk a belső kumbhakát a bhásztrikával, akkor például átválthatunk a külső kumbhakára úgy, hogy megfelezzük a belső kumbhaka arányát. Például, ha a belső kumbhakánk a bhásztrikában 16 (belégzés) : 64 (belső kumbhaka) : 32 (kilégzés), akkor a kezdeti külső kumbhakához a 8 (belégzés) : 16 (kilégzés) : 32 (külső kumbhaka) arány realisztikus lehet. Mivel a külső kumbhaka jobban növeli az agnit, mint a belső, a tanárnak kell eldöntenie, hogy a bal vagy jobb orrlyukkal kezdjük-e, a jelenlegi állapotunk, az évszak és a gyakorláshelyének hőmérséklete alapján."

Nincsenek megjegyzések: