2016. január 29., péntek

Lógj fejjel lefelé!

Mostanában próbáltam ki ezt a módszert, bár már régóta van gravitációs csizmám. A gyakorlat nagyon egyszerű: fejjel lefelé kell lógni minél több időt. Én egyelőre 3x2 percet szoktam lógni edzés után. Ennek a gyakorlatnak számtalan kedvező hatása van, amiből néhányat megpróbálok összefoglalni az alábbiakban, hátha ti is kedvet kaptok hozzá, hogy kipróbáljátok. 

Több fordított pózt is ismerünk a jógából, de a lógás a leghatékonyabb, bár igényel némi technikai hátteret. A fejállásnál vagy kézállásnál egy csomó izom dolgozik, és nyomódik a gerinc vagy a karok ízületei. A függeszkedésnél nyúlik ugyan a gerinc, de ott viszont a fordított pózból eredő hatások nem érvényesülnek, illetve a fogáserőnk és a karunk is hamar elfárad. Tehát a fejjel lefelé lógás mindegyiken túltesz a kedvező hatások tekintetében, és különösebb kondi sem kell hozzá, csak ép ízületek. Heveny ízületi sérülés vagy gerincprobléma esetén nem ajánlott végezni, ugyanúgy mint magas vérnyomás, illetve bizonyos szív- és érrendszeri problémák esetén sem. 

Ízületi hatások: A lógás az egyetlen olyan fordított póz, melyben az összes izmot és ízületet el tudjuk lazítani. Állásnál a lábra és a gerincre nehezedik a testünk súlya, és ezt a terhelést ilyenkor sikeresen le tudjuk venni a láb ízületeiről és a gerincről. Véleményem szerint ez nagyon jót tesz a bokának, térdnek és a csípőnek is. Az ízületi felszínek finoman távolodnak egymástól, és az ízületi kamrában keletkező vákuum serkenti az ízületi folyadék termelődését, amitől az ízület sokkal jobban fog működni. A szalagok is erősödnek. A gerinc esetében a porckorongokra ugyanez az erő hat, és széthúzza a csigolyákat. Ha esetleg "összetöpörödött" a gerincünk a sok terheléstől, akkor visszanyeri eredeti hosszát, és a porckorongok is jobban regenerálódnak. Az SI-ízületet is nagyon jól lehet tehermentesíteni ebben a helyzetben. 

Izomzati hatások: Haladjunk tovább a kedvező hatások vizsgálatában! Az izomzatot nagyon jól tudjuk pihentetni ebben a helyzetben, mert a gravitációs erő fordítottan hat a tartóizmokra, így azok a feszülés helyett nyúlni fognak. A gerinc és a nyak tartóizmai, a vállöv és a karok is jól lazíthatók. Én néha összekulcsolom a kezemet a hátam mögött és engedem a talaj felé nyílni a vállamat. Ez a vállízület és a felső grincszakasz számára is nagyon kellemes. 

Érrendszeri hatások: Az ereink közül általában a láb vénái szoktak túlterhelődni, mivel a gravitáció ellenében kell visszapumpálniuk a vért a szívbe. A lógás során a láb ereit teljesen tehermentesíteni tudjuk, így a láb ödémája, visszeressége esetén is nagyon hasznos ezt gyakorolni. A fejünkbe több vér áramlik a fordított pózban,amit eleinte meg kell szokni, főleg ha magas a vérnyomásunk vagy túl sűrű a vérünk. Fokozatosan növeljük az időt, amit  lógva töltünk. Ha az erek hozzászoktak, akkor érezni fogjuk, ahogy az egész agyunk megfiatalodik, felfrissül. A lógás után egész nap jó a kedvünk, pihentek és tettrekészek vagyunk, és a kreativitásnak is jót tesz a dolog szerintem. Illetve az izmokból is hamarabb elszállítódnak a salakanyagok, így gyorsabb a regeneráció, hamarabb múlik az izomláz, gyakrabban és jobban terhelhetők az izmok edzés során. Még hajlákonyabbnak is szoktam érezni magamat a lógás után!

Idegrendszeri hatások: A fordított póz felfrissíti az egész agyat, és harmonizálja a gerincvelő-folyadék áramlását, ami számos élettani funkcióban fontos szerepet játszik. A gerincvelő pulzálását a nyakszirtnél és a keresztcsontnál elhelyezkedő "pumpák" szabályozzák, amik hatékonyan megnyithatók lógás közben. Emellett a gerincoszlop nyúlásával együtt a gerincből kilépő idegdúcokat is "átnyújtjuk" és relaxáljuk. Utána sokkal lazább az ember egész nap, nem húzza fel magát semmin.

Hormonális hatások: A fejünkben található agyalapi mirigy a hormonrendszer karmestere, és olyan fontos hormonokat termel, mint például a növekedési hormon, vagy a dopamin. Ezek befolyásolják az izomszintézist, a hangulatunkat, a kreativitásunkat és számos más dolgot. A tobozmirigy és a körülötte elhelyezkedő limbikus rendszer aktivitása erős összefüggésben van a spiritualitás és személyiségfejlődés terén kifejtett aktivitásunkkal. A lógás természetesen ezeket a szerveket is aktiválja. 

Igazából azt mondanám, hogy a lógás addiktív, mert én két napja csinálom, de szeretném rendszeressé tenni az edzéseim után. Egyelőre 3x2 percet szoktam lógni, mert ennyi fér bele az időmbe. Kell hozzá egy gravitációs csizma, ami internetes webshopokból pár ezer Ft-ért megrendelhető. Valamint kell hozzá egy stabil, biztonságos húzódzkodó rúd, ami nem szakad le, amikor éppen fejjel lefelé lógsz rajta. A nyaktörést azért nem éri meg a gyakorlat :-D. Ha ezek rendelkezésedre állnak, akár otthon, akár az edzőtermedben, akkor ajánlom, hogy mindenképpen próbáld ki a gyakorlatot, és számolj be a hatásairól!

Nincsenek megjegyzések: