2016. január 16., szombat

Matszjéndranátha és Góraksanátha

Újabb részlet az Ashtanga-könyvből:

Matszjéndranátha valahol máshol tartózkodott az eset közben, de Góraksanátha mély meditációba merült, hogy elmondja neki az élményét. Látomásában látta Matszjéndranáthát, amint Májápuríban, az illúzió városában volt éppen. Nagy meglepetésére a mesterét számos gyönyörű lány vette körül. Táncoltak körülötte, ő pedig élvezte a társaságukat. Góraksanátha azt mondta magában: „Ez meg hogyan lehetséges? Az én mesterem a legmagasabb szinten áll. Valószínűleg a látomásom helytelen.” Góraksanátha ismét koncentrálni kezdett, és ugyanez a látvány tárult belső szemei elé. Ekkor már biztos volt abban, hogy a mesterét látja. „A mesterem leesett!” - gondolta. „Olyan sok szép lány veszi körül, és mind énekel meg táncol. A kéj rabja lett. Meg kell mentenem őt!”

Ezért Góraksanátha megnyitotta a szívcsakráját, és teleportálta magát Májápuríba. Az ajtónál a gurujáról kérdezősködött. Az ajtónálló azt mondta: „Matszjéndranátha? A gurud? Ő leesett. Mi volt és mi lett belőle! Olyan mélyre zuhant, hogy nem tudom elhinni!”

Góraksanátha azonnal oda akart menni a gurujához, hogy megmentse, de a nők nem engedték Matszjéndranátha közelébe! Góraksanáthának használnia kellett a misztikus erejét, hogy nővé változzon és beférkőzzön a táncoló hölgyek közé. Amikor Matszjéndranátha közelébe sikerült férkőznie, a mestere nem ismerte fel. Ekkor Góraksanátha a misztikus ereje segítségével beszélt a mesteréhez. „Mester, mit csinálsz itt?” - kérdezte - „Milyen életet élsz? Te önmegvalósított lélek vagy. mit csinálsz itt a világi életet élvezve?” Matszjéndranátha azonnal azt mondta: „Óh, leestem. Olyan mélyre kerültem, kérlek ments meg!”

Így Góraksanátha misztikus erejét felhasználva elvitte Matszjéndranáthát Májápuríból. Amikor már hat vagy hét mérföldnyire jártak, Matszjéndranátha kikerült az illúzióból és szabad lett. A mester és tanítványa kétezer mérföldet utaztak, amíg Matszjéndranátha ásramjába nem értek Észak-Indiában. Ott Góraksanátha látta, hogy Matszjéndranátha két spirituális testtel rendelkezett. Az egyik test vele utazott a misztikus erő által, míg a másik már ott volt a célban. Pár perc múlva a mester, aki vele volt, belépett a mesterbe, aki vele szemben ült. Ekkor Góraksanátha látta, hogy a mesterét számos tanítványa is körülveszi, és megkérdezte az egyiket: „A mesterünk távol volt néhány évig?”

Nem” - felelt a tanítvány - „Az utóbbi pár évben a Mester itt volt és mi is mindannyian vele voltunk.” Ekkor Góraksanátha azt mondta: „Hogy lehetséges ez? mester, kérlek magyarázd el az élményt, amit átéltem! Nem tudom megérteni a rejtélyt, ami most történt.”

Matszjéndranátha azt válaszolta: „Mindezt csak érted tettem. Mindenféle misztikus erők birtokába kerültél, de a büszkeséged túl nagy lett. nagyon lemondott és szigorú voltál a lelki életedben. Lenézted a nőket. Többször is mondtam neked, hogy ha lenézed a nőket, akkor nem leszel képes átalakítani és tökéletesíteni az életedet. Nem törődtél azzal, hogy a nőket felszabadítsd a tudatlanságból. Úgy érzeted, hogy a nők a pokol kapui, és ők minden probléma okozói a férfiak életében. De ez nem igaz. A férfiak saját tökéletlensége okozza a problémát. A férfiak gyengék, és amikor kivetítik a gyengeségeiket a nőkre, akkor úgy érzik, hogy a nők minden probléma okai. A férfiak és a nők is Isten teremtményei, és mindkettejüknek le kell győznie az alacsonyabb rendű természetét. Az elejétől kezdve mondtam neked, hogy a nőket nem szabad lenézni, hanem segíteni kell őket.


Te vagy a legjobb tanítványom. Mindenféle misztikus erőre szert tettél, de az a jógi mégis legyőzött a büszkeséged miatt. Most, hogy meg lettél alázva, hogy a büszkeséged szét lett zúzva, szeretnék mondani neked valamit. Bár a tanítványom vagy, és bár vesztettél azzal a jógival szemben, nem sokára le fogod hagyni őt is meg engem is. Ma a tanítványom vagy, de holnap lehet, hogy én leszek a tiéd. Mivel ma legyőzted a büszkeségedet, mivel isteni módon látod ma az Igazságot, hatalmas potenciád most a felszínre tud jönni. Az a sorsod, hogy rajtunk is túltegyél. Amikor pedig nővé váltál, hogy hozzám férkőzhess és segíthess, megtanultad nem lenézni a nőket. Rájöttél, hogy a férfiaknak és a nőknek együtt kell haladniuk a transzcendentális cél felé. Most, hogy megtanultad ezt az igazságot tőlem, már semmi más nem maradt, amit megtaníthatnék neked. Mindent átadtam neked, amim volt, és a Legfelsőbb Úr kegyéből túlléptél rajtam.” Ekkor Matszjéndranátha összetette a kezeit és meghajolt a tanítványa előtt.

Nincsenek megjegyzések: