2016. január 10., vasárnap

Matszjéndranátha és tanítványa

Újabb részlet az Ashtanga-könyvből:

Véügl Góraksanátha dühbe gurult. Azt mondta: „Most meg foglak átkozni benneteket. Tizenkét évig aszály fogja sújtani a környéket. Nem fog teremni semmi, nem lesz étel, nem lesz ivóvíz sem. Mindenki éhen hal, aki itt marad. Csak akkor vonom vissza ezt az átkot a tizenkét év letelte előtt, ha a Mesterem visszatér ide.”

Azonnal kezdetét vette az aszály. Amikor a helyzet már nagyon komolyra fordult, a terület királya felkereste Góraksanáthát és kérlelte, hogy vonja vissza az átkát, de Góraksanátha megtagadta a kérését. Már két és fél éve tartott az aszály. Amikor Matszjéndranátha végül tudomást szerzett Graksanátha átkáról, akkor azonnal visszatért oda. Ekkor megeredt az eső. Matszjéndranátha odaállt Góraksanátha elé, és azt mondta: „Annyira örülök, hogy újra láthatlak!”

Góraksanátha azonnal elismerte az ostobaságát. „Kérlek, bocsáss meg, Mester!” - mondta - „Szégyellem, amit ezekkel az emberekkel tettem!” De Matszjéndranátha igazolni akarta kedvenc tanítványa tettét, és azt mondta: „Semmi rosszat nem tettél. Ezek az emberek mind bűnösök voltak. Megérdemelték ezt a büntetést. Ez hozzá fogja segíteni őket ahhoz, hogy jobb életet éljenek.”

Góraksanátha azt mondta: „De én nem tudtam erről, csak meg akartam büntetni őket. Dühös voltam. A tettem rossz volt, mert rosszindulatból cselekedtem.” „Nem mentegetni próbállak” - felelte Matszjéndranátha. „A lelked tudta, hogy büntetést érdemeltek. Helyesen cselekedtél.”

Graksanátha büszkesége idővel hatalmasra duzzadt, mivel megvalósította az Abszolút Igazságot és misztikus erőkre tett szert. Ezért Matszjéndranátha meg akarta mutatni neki, hogy a misztikus erők használata rendkívül veszélyes lehet. Az eset a következőképpen történt:

Egyszer egy jógi látogatta meg Góraksanáthát, és elkezdte sértegetni őt és a mesterét. Góraksanátha azt mondta neki: „Ne merészelj így beszélni a mesteremről! Hatalmas okkult erőm van! A jógi kihívást intézett hozzá: „Mutasd be nekem a misztikus erődet!”
Itt van egy kés. Ha bárhol beledöföd a testembe, nem fogod tudni felsérteni. Ilyen erőm van.” - válaszolta Góraksanátha.

A jógi elkezdte döfködni Góraksanáthát, de egyetlen haja szála sem görbült meg. Ekkor a jógi azt mondta neki: „Rendben. Amikor megszúrtalak, annak mindig volt hangja. Bár nem okoztam sebet, de hangot adtak a döféseim. Ha viszont te szúrsz meg engem ugyanezzel a késsel, akkor nem csak hogy nem fogod tudni megsérteni a testemet, de még hangja sem lesz.”

Góraksanátha elkezdte döfködni a jógit, és valóban igaza volt – még hangot sem adtak a döfések. Ekkor a jógi azt mondta Góraksanáthának: „Ha a Végtelennel azonosítjuk magunkat, akkor a döfésnek nincs hangja. Ez bizonyítja azt, hogy magasabb szintű misztikus erőm van, mint neked.” A jógi győzelmével elégedetten távozott.

Nincsenek megjegyzések: