2016. január 28., csütörtök

A szúrja bhédana ellenjavallatai

Újabb részlet Gregor Maehle Pránájáma-könyvéből:

"Az egyszerűsített szúrja bhédana kevésbé mentálissá és önelemzővé, és erősebben fizikaivá; kevésbé simulékonnyá és rátartibbá; kevésbé intuitívvá és analitikusabbá; kevésbé befelé fordulóvá és kitárulkozóbbá tesz, valamint hajlamosabbá tesz a meglévő struktúrák lebontása iránt (még akkor is, ha hasznosak), és kevésbé a fenntartásuk iránt; és érdeklődőbbé tesz az egy igazság iránt (ami gyakran a saját igazunk), mint mások eszméi iránt, amik szintén értékesek lehetnek. A szúrja bhédana erőteljes technika azok számára, akik túl sok ellenkező, lunáris tendenciával bírnak. Miközben ez a pránájáma technika teljesen alkalmas volt a legtöbb, ha nem az összes indiai jógi számára mondjuk 1000-2000 évvel ezelőtt, fel kell tennünk a kérdést, hogy a modern jógik közül nem rendelkeznek-e eleve sokan túl sokkal ebből a hatásból. Ezt a technikát csak akkor gyakoroljuk, ha előírták a számunkra, és ha egy tapasztalt tanár az egyéni igényeinkhez igazította. Swami Niranjanananda azt mondja, hogy csak azoknak kell használniuk a szórja bhédanát, akik a lunáris (ídá) nádí dominanciájával rendelkeznek, mivel a szúrja bhédana aktiválja a szimpatikus idegrendszert, hőt termel és elősegíti az extrovertáltságot. Csak akkor gyakoroljuk, ha hiányoznak belőlünk ezek a tulajdonságok. Ne használjuk a szúrja bhédanát a saját belátásunk szerint. Egy tapasztalt tanárnak kell felmérnie, hogy ez a gyakorlat való nekünk, vagy inkább a csandra-bhédana, és a döntést még az évszak és a gyakorlás helye is befolyásolhatja. Ha kétségeink vannak, akkor egyszerűen folytassuk a nádí sódhana gyakorlását.

Ellenjavallatok

Ne gyakoroljuk a szúrja bhédanát a nyári hőségben, vagy terhesen (mivel katabolikus hatású). Ne gyakoroljuk olyankor, ha a pitta dósánk már eleve túlzottan megnövekedett, mivel a szúrja bhédana növeli a pittát. Ne gyakoroljuk magas vérnyomással, pajzsmirigy-túlműködéssel, vagy ha túlzott gyomorsavasságtól, illetve ahhoz kapcsolódó betegségektől (fekélyek és bélgyulladás) szenvedünk, illetve szívbetegség, például szívizom-gyulladás esetén.

Ne gyakoroljuk ezt a technikát akkor, ha nagyon analitikus/logikus a gondolkodásunk, és nem vagyunk eléggé intuitívak. Ne gyakoroljuk olyankor, ha a személyiségünk női, együttérző, törődő aspektusa már eleve alulfejlett. Ne gyakoroljuk akkor, ha nagyon fizikai, ambiciózus és materialisztikus beállítottságúak vagyunk, és nem tudunk mit kezdeni a naív és idealisztikus eszmékkel. Ne gyakoroljuk akkor, ha könnyen stresszelünk, feszültek vagyunk, A típusú személyiségünk van, szívproblémáink vagy gyomorfekélyünk van; nem tudunk lazítani, nem tudunk nyugodtan aludni, könnyen túlhevülünk vagy túl sok a pittánk. Más szavakkal ne gyakoroljuk akkor, ha a személyiségünk és a testtípusunk szoláris."

Nincsenek megjegyzések: