2016. január 21., csütörtök

Szúrja bhédana pránájáma

Újabb részlet Gregor Maehle Pránájáma-könyvéből:

"A következő két technika, a szúrja és csandra bhédana egymás tükörképei, és együtt alkotják a nádí sódhanát. Míg a nádí sódhana lassan javítja ki a nádík egyensúlyzavarát, ha pontosan ismerjük az egyensúlyzavart, a szúrja vagy csandra bhédanát használhatjuk arra, hogy gyorsan kijavítsuk, majd ismét visszatérhetünk a nádí sódhana gyakorlására.


Szúrja bhédana

A szúrja bhédana a „Nap átszúrását” jelenti, ami arra a tényre vonatkozik, hogy az összes belégzést a jobb, szoláris orrnyíláson keresztül végezzük el.

A Jóga-kundaliní Upanisad (1.21), a Hatha-jóga Pradípiká (2.11-12), és a Jóga-rahaszja (2.61) egyaránt a legfontosabb kumbhakák közé sorolja a szúrja bhédanát, melyről azt tartják, hogy képes megszüntetni a betegségeket. Amellett, hogy képes megszüntetni a váta felgyülemléséből származó betegségeket (Raghuvíra Kumbhaka-paddhatíja, 129-130) a szúrja bhédana fő alkalmazási területe a Kundaliní felemelése (Szahadzsánanda Hatha-jóga Mandzsaríja 9.8). Gyakran kombinálják a bhásztrikával, naulíval és más technikákkal. Ha a jógaterápiában a váta csökkentésére használjuk, akkor bánjunk vele óvatosan, mert a pittát növeli. Valójában a szúrja bhédana a kaphát is csökkenti, bár erre a célra általában az uddzsájí kumbhakát szokták használni, ami nem annyira melegítő hatású.

A szúrja bhédana pitta-növelő hatásának semlegesítése érdekében gyakran kombinálják a sítalíval, amely viszont csökkenti a pittát. A jógaterápiában a szúrja bhédanát általában tíz percre korlátozzák, és a legtöbbször kumbhakák nélkül vagy csak nagyon rövid kumbhakákkal végzik. Amikor a szúrja bhédanát spirituális szádhana formájában használják, akkor napi 45-90 percig gyakorolják, más gyakorlatokkal kiegészítve. Ekkor ez egy erőteljes gyakorlat lesz az agni (belső tűz) növeléséhez a Kundaliní felébresztése céljából. Szükségtelen mondani, hogy az ilyen célú gyakorlást a témában jártas tanár vezetése alatt kell végezni.

A szúrja bhédanával kapcsolatban az az egyik probléma, amivel szembenézünk, hogy önmagában nem olyan kiegyensúlyozott gyakorlat, mind a nádí sódhana vagy a bhásztriká. Az agni felébresztésének folyamatában, a szúrja bhédana minden paramétert aktivál, ami a jobb orrnyílással kapcsolatos, vagyis a szimpatikus idegrendszert (fight of flight üzemmód), az efferens idegi impulzusokat (kifelé irányuló impulzusok, illetve személyiség, a bal agyféltekét, a katabolizmust (a szövetek lebomlását), és az analitikus, fundamentalista elmét (mely szerint csak egy igazság van), miközben elnyomja vagy csökkenti azokat a tendenciákat, amelyek a bal orrnyíláshoz kötődnek, mint a paraszimpatikus idegrendszert (relaxáció és nyugalom), az afferens idegi impulzusokat (bejövő jelek, introspektív személyiség), a jobb agyféltekét, az anabolikus (a szöveteket tápláló és felépítő) folyamatokat, valamint az intuitív/relativisztikus elmét (mely szerint sokféle igazság létezik)."

Nincsenek megjegyzések: