2016. január 14., csütörtök

A váltott orrlyukú bhásztriká

Újabb részlet Gregor Maehle Pránájáma-könyvéből:

"Váltott orrlyukú bhásztriká

A bhásztriká még erőteljesebb formája a váltott orrlyukú bhásztriká. Jártasnak kell lennünk a kapálabhátíban, a nádí sódhanában és a két orrlyukon keresztül végzett bhásztrikában ahhoz, hogy ezt az intenzív változatot kipróbáljuk. Megfelelően tág orrnyílásokkal is kell rendelkeznünk, mivel a félig elzárt orrnyíláson keresztül végzett fújtató légzés hosszú távon tüdőtáguláshoz vezethet. Gyakoroljuk rendszeresen a dzsala netit (orrtisztítás vízzel), ha pedig ez nem segít, akkor a szútra netit (orrtisztítás fonallal).

Javallatok

A váltott orrlyukú bhásztriká bevezeti a pránát a szusumnába és felemeli a Kundalinít. Számos terápiás hatása is van.

Végrehajtás

Használjuk az erőteljes mellkasi fújtató légzést, miközben zárjuk el a jobb orrnyílásunkat és lélegezzünk be a balon keresztül, majd zárjuk el a bal orrnyílást és lélegezzünk ki a jobbon keresztül. Azonnal szívjuk be a levegőt a jobbon keresztül, majd fújjuk ki a balon át. Elviekben a váltott orrlyukú fújtató légzés a nádí sódhana gyors változata, nagy légzéstérfogattal.

Mivel ez a módszer megerőltetőbb, kezdjük azzal a sebességgel, amit kezdetben használtunk a bhásztrikához, vagyis 3 másodperc belégzés és 3 másodperc kilégzés. Észre fogjuk venni, hogy egy orrnyíláson keresztül sokkal nehezebb végezni a fújtató légzést, mivel sokkal jobban súrlódik. Lassan növeljük a sebességet és eleinte 3 percben korlátozzuk a technika alkalmazását. Mivel ez egy nagyon erőteljes technika, egy tapasztalt tanár felügyelete alatt kell gyakorolnunk. Ezt a módszert a belső és külső kumbhakákkal is kombinálhatjuk, ugyanazon irányelvek alapján, amiket a két orrlyukas változatnál felsoroltunk.

A kapálabhátí, nádí sódhana és bhásztriká gyakorlása mindenkinek megfelel. A bhásztriká esetében ez azokra korlátozódik, akik átlagos egészségi állapotban vannak, és már megfelelően járatosak az ászanában, pránájámában és a krijákban. Ezzel szemben, az innentől leírásra kerülő pránájámák nem mindenkinek megfelelőek. Ezek a gyakorlatok befolyásolják az egyéni dósa-arányunkat, éppen ezért egy szakembernek kell hozzáigazítania az egyéni alkatunkhoz."

Nincsenek megjegyzések: