2016. január 31., vasárnap

Virancsjászana A

Újabb részlet az Ashtanga-könyvből:

Virancsjászana A (Virincsi póza, A változat)
Dristi: Nászágrai (orrhegyre)

A virancsjászana A és B pozíciók erőteljesen eltérnek egymásról. talán csak annyi hasonlóságot fedezhetünk fel bennük, hogy az egyik pózban kifelé forgatjuk a behajlított láb combját (féllótuszban), a másikban pedig befelé (múlabandhászana pozícióban). A másik láb viszont az A változatban a nyak mögött van, míg a B változatban nyújtva, illetve féllótuszban. Emellett a két póz érdekessége az, hogy valójában az A pozíció is három változatból áll, és a B pozíció is. Bár nem végzünk közte vinyászát, valószínűleg ezért kapták a virancsjászana A és B nevet. Arról nem maradt fel semmilyen feljegyzés, hogy Brahmá ezen pózok valamelyikében meditált volna, de a pózok nagyon jó előkészítők a padmászanához és a meditációs pózokhoz.


Vinyásza számolás

Szapta: Belégzésre lefelé néző kutyából ugorjunk előre, és keresztezve hozzuk át a lábainkat a kezeink között, majd üljünk le dandászanában.

Astau: virancsjászana A 1. rész - kilégzésre hajtogassuk be a bal lábunkat lótuszülésbe, majd a jobb lábunkat helyezzük a nyakunk mögé. Helyezzük imatartásba a tenyereinket a mellkasunk előtt, és hajtsunk végre öt mély légzést, az orrhegyre irányítva a tekintetünket. Elképzelhető, hogy nem tudjuk a jobb ülőcsontot leereszteni a földre, ezért a stabilitás érdekében behajtogathatunk egy törölközőt a jobb ülőcsontunk alá. A pózban erőteljesen nyomódik a bal boka, így ha a csípőnk még nem elég laza a lótuszpózhoz vagy az ékapáda-sírsászanához, akkor ne erőltessük a póz végrehajtását.

Nava: virancsjászana A 2. rész - belégzésre emeljük a jobb kezünket a fülünk mellé, és nyúljunk hátra a lapockáink felé, majd a bal kezünket alulról csúsztassuk fölfelé a két lapocka közé. kulcsoljuk össze az ujjainkat a bal bokánk mögött, ha összeérnek. A kézpozíció azonos a 2. sorozatban szereplő gaumukhászana kéztartásával, annyi különbséggel, hogy a bal lábszár is a kezeink és a hátunk között van. Hozzuk fel a tekintetet a két szemöldök közé (bhrúmadhja dristi) és végezzünk el öt mély légzést.

Dasa: virancsjászana A 3. rész - Belégzésre bontsuk a karkulcsolást, és helyezzük el a tenyereket a talajon a csípő két oldalán. Emeljük ki magunkat kartámaszba, a két lábat változatlanul az előző pozícióban tartva, és a medencét minél jobban megemelve. A tekintetet hozzuk vissza az orrhegyre, és végezzünk el öt mély légzést a pózban. Ha a jobb lábunk nincs eléggé mélyen a nyaki gerinc mögött, akkor nem fog ott maradni a kiemelés során. Ekkor a kiemelésből mehetünk egyből hátra a vinyászába és bonthatjuk a lábpozíciót. A megfelelő gyakorlás után már ez is menni fog.

Ékádasa: Kilégzésre ugorjunk hátra csaturanga-dandászanába.
Dvádasa: Belégzésre felfelé néző kutya.
Trajódasa: Kilégzésre lefelé néző kutya.

Csaturdasa-Vimsatihi: Ismételjük meg ugyanezeket a vinyászákat a bal oldalra is.

Nincsenek megjegyzések: