2016. január 23., szombat

A púrna matszjéndrászana hatásai

Újabb részlet az Ashtanga-könyvből:

Haladó és gyakorló változat

A fentebb felsorolt különböző karpozíciókat próbálhatjuk ki, ha nehezebb változatra vágyunk. Könnyített változatként gyakorolhatjuk az adrha-matszjéndrászanát, bár a póz lényege éppenséggel az, hogy a bal láb lótuszpozícióban van. Abban az esetben azonban, ha ez az erőteljes csavarás kellemetlen érzést okoz a bal térdben, vagy hagyjuk ki a féllótuszt a sérülés elkerülése érdekében, vagy csak annyira csavarjuk ki a törzset, amennyire fájdalom nélkül meg tudjuk tenni. A térdszalagok komolyan megsérülhetnek, ha erőltetjük ezt a pózt.

Egyensúly a pózban

Egy másik fontos kérdés az, hogy miképpen találjuk meg az egyensúlyt a pózban, hiszen nagyon könnyű felborulni benne. Akkor leszünk egyensúlyban, ha a bal térd, valamint a jobb talp és a jobb ülőcsont lent van a talajon. A jobb ülőcsont alá behajtogathatunk egy törölközőt, de a bal térdet mindenképpen igyekezzünk a földre helyezni, mielőtt a kulcsolást megkíséreljük. A törzs, illetve a gerinc függőleges helyzete is elengedhetetlen ahhoz, hogy ne dőljünk el hátrafelé.

Az aktív elengedés technikája

A póz felvételekor már nem csavarjuk tovább a gerincet, hanem a bal vállunk külső oldalát nekinyomjuk a jobb térdünk külső oldalához. Ugyanakkor a térdet is toljuk kifelé, egyenesítsük a gerincet, és a bal térdet toljuk a talajba.

Egészségügyi hatások:

Erősíti a vérkeringést a hátunkban
Nyújtja a gerinc körüli izmokat a csavarásnak köszönhetően
Mobilizálja és helyreállítja a gerinc-csigolyákat és a porckorongokat
Csökkenti az idegfeszültséget a gerinc körüli idegdúcokban
Tonizálja a nyaki gerincvelőt és idegdúcokat
Elősegíti a csípőnyitást és a lótuszpóz felvételét
Felpuhítja a láb izmait, ha görcsösek vagy feszültek
Masszírozza a hasi szerveket
Jótékony hatású székrekedés, emésztési zavarok, cukorbetegség esetén
Stimulálja a veséket és a mellékveséket
Ellenjavallatok: A póz hatalmas nyomást gyakorol a hasfalra és a térdeket is erőteljesen igénybe veszi. Hasi gyulladások és belső szervi betegségek, műtétek esetén ne végezzük, valamint térd- vagy bokasérülések esetében sem. Gerincproblémák, csípőproblémák, terhesség és menstruáció vagy hasi, illetve lágyéksérv esetében sem javasolt a gyakorlása.


Nincsenek megjegyzések: