2016. január 12., kedd

A külső és belső kumbhakák integrálása

Újabb részle Gregor Maehle Pránájáma-könyvéből:

"Ebben a példában feltételezzük, hogy a fújtató légzést mindkét orrlyukon keresztül végzett kilégzéssel fejeztük be, és a kumbhakát a bal orrlyukon keresztül végzett belégzéssel kezdtük, hogy ellensúlyozzuk a keletkező agnit. Lélegezzünk be 8 másodpercen keresztül a bal orrlyukon, az ujjainkon és a mantra segítségével számolva. Utána lélegezzünk ki a bal orrlyukon keresztül 16 másodperc alatt. A kilégzés végén húzzuk össze a torkunkat, végezzünk egy színlelt belégzést és szívjuk be a hasüreg tartalmát a mellüregbe, majd hajtsuk végre a báhja (külső) uddíjánát. Ha kétségeink vannak, ismételjük át az instrukciókat a bandhákról szóló fejezetben. Tartsuk ki a külső kumbhakát a báhja uddíjánával 32 másodpercig. Utána lélegezzünk be a jobb orrlyukon keresztül 8 másodpercig, majd lélegezzünk ki a balon keresztül 16 másodpercig. Ismét alkalmazzuk a báhja uddíjánát és tartsuk ki a kumbhakát 32 másodpercig.

Ha az előző belső kumbhaka-számolásunk 16:64:32 volt, akkor ennek a külső kumbhaka-számolásnak nem kellene gondot okoznia. Minden valószínűség szerint hamarosan képesek leszünk ismét növelni a 8:16:32 arányt. Ezután elvégezhetünk egy második kört a bhásztrikából, amit szintén két külső kumbhaka követ, vagy térjünk át a kapálabhátíra, amit a nádí sódhana követ.

Ha már megismerkedtünk a számolással végzett külső kumbhakákkal, akkor a dzsálándhára bandhát is belevehetjük. Ez különösen akkor hasznos, ha hosszú külső kumbhakákat gyakorolunk. Megfelelően készítsük elő magunkat azáltal, hogy növeljük a szarvángászanában és halászanában töltött időt, mely pózok elősegítik e helyes dzsálándhára bandha pozíció kialakulását. Csak ebben az esetben lesz kész a nyakunk a plusz terhelésre. Ezen kívül, gyakoroljuk a külső kumbhakát közvetlenül az ászana-gyakorlás után. Nem szabad játszadozni ezzel az intenzív gyakorlással, és a testünknek teljes mértékben edzettnek kell lennie az ászana-gyakorlás tüzében, hogy el tudjuk viselni a gyakorlat pránikus intenzitását. Amikor a dzsálándhára bandhát gyakoroljuk a külső kumbhaka közben, emeljük olyan magasra a mellkasunkat, amennyire tudjuk, és húzzuk előre a vállainkat is, hogy a szegycsont és a kulcscsontok előre és felfelé mozduljanak és találkozzanak az állunkkal.

Ha itt már elsajátítottuk a külső kumbhakákat, akkor először belevehetjük az uddzsájíba a belső kumbhakákkal együtt. Ha ezt már megszoktuk, akkor átvihetjük a nádí sódhanába is, azzal a céllal, hogy elérjük az 1:4:2:2 végső arányát."

Nincsenek megjegyzések: