2016. január 24., vasárnap

A virancsjászana mitológiája

Újabb részlet az Ashtanga-könyvből:

Virancsjászana (Virincsi póza)

A Virancsi vagy Virincsi Brahmá egyik neve. Brahmá az univerzum első teremtett félistene, akit a másodlagos teremtés feladatával ruház fel Visnu, a fenntartó. Brahmá meditáció közben az intelligenciájából teremti meg a bolygókat, a különböző élőlények testeit és mentális fiait a szaptarisit, vagyis a hét bölcset. A póz végzése közben azon meditálhatunk, hogy bár Brahmá a leghosszabb élettel megáldott teremtés az univerzumban, még az ő élete és teremtése is véget ér egyszer.

Az univerzum teremtése és kora

A puránák szerint az univerzum teremtése előtt az Úr Visnu az okozati óceánon szendergett. Az ágyát Anantasésa, a sok ezer fejű kígyó alkotta. Anantasésa a végtelenség kígyója, és a tradíció szerint Patandzsali, a jóga-darsana iskola megalapítója az ő inkarnácója volt. Miközben Visnu jóganidrában (jógikus transz) szendereg, a köldökéből egy lótusz sarjad ki. A köldököt a teremtés középpontjának is tekintik.

A lótuszban születik meg Brahmá, a teremtés félistene, míg Visnu a fenntartó. Siva, a pusztítás félistene pedig Brahmá fejéből pattan ki a teremtés során. Az univerzum ismételt teremtései során újabb és újabb Brahmák követik egymást. Brahmá életének hossza száz év, azaz 36000 nappal és éjszaka. Amikor Brahmá élete véget ér, az Univerzum elemei újra belemerülnek Mahávisnuba, amit újabb teremtésciklus követ. A hindu hagyomány szerint jelenleg a hetedik Brahmá teremtésében vagyunk. A különböző Brahmák nevei a következők:

  1. Virincsi
  2. Padmabáhu
  3. Szvajambhú
  4. Paramésti
  5. Szúradzsjésha
  6. Hémagarbha
  7. Satánanda (jelenlegi)
  8. Csaturmukha
  9. Hanumán

A védikus krónikák szerint már sok ezer Brahmá létezett korábban, vagyis az univerzumok megszámlálhatatlanul teremtődnek és pusztulnak el. Ugyanakkor párhuzamos univerzumok is teremtődnek egyszerre. A mi univerzumunkban uralkodó Brahmá négy fejjel rendelkezik (ez talán a négy irányt vagy dimenziót szimbolizálja), míg más univerzumok sokkal nagyobbak, és ott száz- vagy akár ezerfejű Brahmák uralkodnak. A tér és az idő viszonylagossága és látszólagos végessége azonban csak a mi korlátozott tudatunk számára létezik. Visnu önmagában az örökkévalóságot és a végtelent képviseli, mely túl van az átmenetileg megnyilvánuló, majd elpusztuló univerzumokon, és állandó.

Nincsenek megjegyzések: